2 °C Budapest

Gyorsan hajtottál? Többé nem ment meg a "varázsmondat"!

Pénzcentrum
2007. október 5. 09:00

Mint ismeretes, korábban elég volt a jól sikerült rendőri fotóra és értesítésre úgy reagálni, hogy "nem én vezettem az autót, hanem egy közeli hozzátartozóm, akire a törvény értelmében nem vagyok köteles terhelő vallomást tenni" és máris meg lehetett úszni a gyorshajtási bírságot. A Népszabadság birtokába jutott munkaanyag szerint ez a közeljövőben változni fog.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az EU 2001-ben kiadott Fehér Könyve előírja, hogy a tagállamoknak 2010-ig felére kell csökkenteniük a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát, mely törekvésben hazánk nem áll éppen fényesen.

Országosan 2700 közlekedési rendőr dolgozik, akik a gyorshajtók kiszűrésére 120-140 sebességmérőt tudnak bevetni. Tavaly több mint félmillió gyorshajtót mértek be és fotóztak le, akik közül több mint 300 ezren a fenti trükkel megúszták a bírságot.

Az ORFK évek óta javasolja, hogy fizessen a tulajdonos, ha nem árulja el, ki hajtott gyorsan az autójával, vagy kötelezzék menetlevél vezetésére a notórius száguldozókat. Szinte minden uniós tagállamban ehhez hasonló szigorításokkal sikerült visszaszorítani a gyorshajtók által okozott balesetek számát.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium munkaanyaga szerint a szaktárca egyebek között a közúti közlekedésről szóló törvény módosításával kíván felhatalmazást adni a közútkezelőknek is, hogy a szabályszegő autósokról és a jármű rendszámáról felvételeket készítsenek. Bárki készíti is a fotót, annak 2 napon belül át kellene adnia azt a bírság kiszabására jogosult hatóságnak.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A jövőben az autótulajdonos is kaphatná a bírságot, ha később megnevezi, hogy ki vezette az autót, akkor amennyiben állítása igaznak bizonyul, megszüntetik vele szemben a közigazgatási eljárást, és szabálysértési eljárást indítanak a tényleges szabálysértő ellen.

A tervek között szerepel többek között az is, hogy a jövőben a legkisebb alkoholos befolyásoltság esetén is azonnal, a helyszínen elveszik az ittas sofőr jogosítványát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59