7 °C Budapest

Gyorsan hajtottál? Többé nem ment meg a "varázsmondat"!

Pénzcentrum
2007. október 5. 09:00

Mint ismeretes, korábban elég volt a jól sikerült rendőri fotóra és értesítésre úgy reagálni, hogy "nem én vezettem az autót, hanem egy közeli hozzátartozóm, akire a törvény értelmében nem vagyok köteles terhelő vallomást tenni" és máris meg lehetett úszni a gyorshajtási bírságot. A Népszabadság birtokába jutott munkaanyag szerint ez a közeljövőben változni fog.

Az EU 2001-ben kiadott Fehér Könyve előírja, hogy a tagállamoknak 2010-ig felére kell csökkenteniük a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát, mely törekvésben hazánk nem áll éppen fényesen.

Országosan 2700 közlekedési rendőr dolgozik, akik a gyorshajtók kiszűrésére 120-140 sebességmérőt tudnak bevetni. Tavaly több mint félmillió gyorshajtót mértek be és fotóztak le, akik közül több mint 300 ezren a fenti trükkel megúszták a bírságot.

Az ORFK évek óta javasolja, hogy fizessen a tulajdonos, ha nem árulja el, ki hajtott gyorsan az autójával, vagy kötelezzék menetlevél vezetésére a notórius száguldozókat. Szinte minden uniós tagállamban ehhez hasonló szigorításokkal sikerült visszaszorítani a gyorshajtók által okozott balesetek számát.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium munkaanyaga szerint a szaktárca egyebek között a közúti közlekedésről szóló törvény módosításával kíván felhatalmazást adni a közútkezelőknek is, hogy a szabályszegő autósokról és a jármű rendszámáról felvételeket készítsenek. Bárki készíti is a fotót, annak 2 napon belül át kellene adnia azt a bírság kiszabására jogosult hatóságnak.

A jövőben az autótulajdonos is kaphatná a bírságot, ha később megnevezi, hogy ki vezette az autót, akkor amennyiben állítása igaznak bizonyul, megszüntetik vele szemben a közigazgatási eljárást, és szabálysértési eljárást indítanak a tényleges szabálysértő ellen.

A tervek között szerepel többek között az is, hogy a jövőben a legkisebb alkoholos befolyásoltság esetén is azonnal, a helyszínen elveszik az ittas sofőr jogosítványát.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?