12 °C Budapest

Bezárult a kiskapu: kivétel nélkül fizetnek a gyorshajtók!

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 10:05

A gyorshajtással járó bírság és a büntető pontok elkerülésének legjobb módszere természetesen az, ha betartjuk a sebességi korlátokat. Persze ha valamilyen rendkívüli oknál fogva mégis hetvennel hajtunk lakott területen belül, és szerencsétlenségünkre egy rendőrségi traffipax látókörébe kerülünk, akkor várhatjuk a feljelentést, amely előbb vagy utóbb, de meg is fog érkezni.

Nincsenek ezzel másképp a brit autósok sem, s biztosan ők is minden lehetséges eszközt bevetnek a biztosítási díjakat emelő büntetőpontok elkerülése érdekében. A közlekedési felügyelet a felelősség alól kibújni akaró autósokat új szabályozás bevezetésével szeretné a helyes útra visszaterelni.

Mindeddig azon autósok, akik esetében nem volt bizonyítható, hogy ki vezette az autót a gyorshajtáskor, egyszerűen elfeledkezhettek a volán mögött ülő személy kilétéről. A rendőrség pedig felelős személy hiányában megszüntette az eljárást a büntető pontok és a bírság kiszabása nélkül.

Ez a kiskapu, a széles társadalmi tiltakozás ellenére is, bezárul: az autósok, akik nem tudnak számot adni arról, hogy ki vezetette a járművet, a gyorshajtásért járó 3 büntetőpont kétszeresét tudhatják majd magukénak. Ez alól egyetlen kivételt az jelent, ha bizonyítható, hogy a személygépkocsit ellopták.

A vétség, a bírság összege mellett, jelentős kárt okoz biztosítási fronton is, a gyorshajtókra ugyanis, mint az átlagnál nagyobb kockázatot jelentő biztosítottakra, tekintenek a biztosítók. A megnövekedett kockázatot pedig beárazzák, ez három büntetőpont esetében 20-30, míg a titkolózó autósokra kirótt hat pontnál akár évi 60 fontos díjemelkedést is jelenthet.

A biztosítási díjak emelkedése azonban csak az egyik súlyos konzekvencia, az Egyesült Királyságban ugyasis, 12 büntetőpont felett már 1 évre bevonhatóvá válik a vezetői engedély, tehát a vezető személyét eltitkoló tulajdonos egy gyorshajtási vétséggel rögtön félútra kerül az autót és a tömegközlekedést elválasztó úton.

Az egy éves bevonás után ismét volán mögé ülők esetében a biztosítási díjak akár a korábban jellemző összeg másfélszeresére is emelkedhetnek. Az új szabályozás legérzékenyebben az egyébként is magas biztosítási díjakkal terhelt korosztályt, a friss jogosítvánnyal rendelkező huszonéveseket érinti majd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hazánkban jelenleg a gyorshajtás miatt indult eljárások esetében, ha nem teljesen kivehető a fényképen a gyorshajtó személye, az autó tulajdonosának nem köteles megmondani, hogy ki vezetett, családtagjai ellen pedig egyáltalán nem vallhat.

A rendőrség a Németországban már alkalmazott rendszer bevezetését tervezi: így elképzelhető, hogy határos időn belül a gyorshajtó kilétét titkoló autótulajdonosoknak a vétséget követően menetlevelet kell majd vezetniük arról, hogy milyen utakon és ki vezette az autót. A pontosan kitöltött menetlevél hiányában a tulajdonos büntethetővé válik, bár a jogosítványát továbbra sem fenyegeti majd veszély.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?