32 °C Budapest

Bezárult a kiskapu: kivétel nélkül fizetnek a gyorshajtók!

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 10:05

A gyorshajtással járó bírság és a büntető pontok elkerülésének legjobb módszere természetesen az, ha betartjuk a sebességi korlátokat. Persze ha valamilyen rendkívüli oknál fogva mégis hetvennel hajtunk lakott területen belül, és szerencsétlenségünkre egy rendőrségi traffipax látókörébe kerülünk, akkor várhatjuk a feljelentést, amely előbb vagy utóbb, de meg is fog érkezni.

Nincsenek ezzel másképp a brit autósok sem, s biztosan ők is minden lehetséges eszközt bevetnek a biztosítási díjakat emelő büntetőpontok elkerülése érdekében. A közlekedési felügyelet a felelősség alól kibújni akaró autósokat új szabályozás bevezetésével szeretné a helyes útra visszaterelni.

Mindeddig azon autósok, akik esetében nem volt bizonyítható, hogy ki vezette az autót a gyorshajtáskor, egyszerűen elfeledkezhettek a volán mögött ülő személy kilétéről. A rendőrség pedig felelős személy hiányában megszüntette az eljárást a büntető pontok és a bírság kiszabása nélkül.

Ez a kiskapu, a széles társadalmi tiltakozás ellenére is, bezárul: az autósok, akik nem tudnak számot adni arról, hogy ki vezetette a járművet, a gyorshajtásért járó 3 büntetőpont kétszeresét tudhatják majd magukénak. Ez alól egyetlen kivételt az jelent, ha bizonyítható, hogy a személygépkocsit ellopták.

A vétség, a bírság összege mellett, jelentős kárt okoz biztosítási fronton is, a gyorshajtókra ugyanis, mint az átlagnál nagyobb kockázatot jelentő biztosítottakra, tekintenek a biztosítók. A megnövekedett kockázatot pedig beárazzák, ez három büntetőpont esetében 20-30, míg a titkolózó autósokra kirótt hat pontnál akár évi 60 fontos díjemelkedést is jelenthet.

A biztosítási díjak emelkedése azonban csak az egyik súlyos konzekvencia, az Egyesült Királyságban ugyasis, 12 büntetőpont felett már 1 évre bevonhatóvá válik a vezetői engedély, tehát a vezető személyét eltitkoló tulajdonos egy gyorshajtási vétséggel rögtön félútra kerül az autót és a tömegközlekedést elválasztó úton.

Az egy éves bevonás után ismét volán mögé ülők esetében a biztosítási díjak akár a korábban jellemző összeg másfélszeresére is emelkedhetnek. Az új szabályozás legérzékenyebben az egyébként is magas biztosítási díjakkal terhelt korosztályt, a friss jogosítvánnyal rendelkező huszonéveseket érinti majd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hazánkban jelenleg a gyorshajtás miatt indult eljárások esetében, ha nem teljesen kivehető a fényképen a gyorshajtó személye, az autó tulajdonosának nem köteles megmondani, hogy ki vezetett, családtagjai ellen pedig egyáltalán nem vallhat.

A rendőrség a Németországban már alkalmazott rendszer bevezetését tervezi: így elképzelhető, hogy határos időn belül a gyorshajtó kilétét titkoló autótulajdonosoknak a vétséget követően menetlevelet kell majd vezetniük arról, hogy milyen utakon és ki vezette az autót. A pontosan kitöltött menetlevél hiányában a tulajdonos büntethetővé válik, bár a jogosítványát továbbra sem fenyegeti majd veszély.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22