Bezárult a kiskapu: kivétel nélkül fizetnek a gyorshajtók!

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 10:05

A gyorshajtással járó bírság és a büntető pontok elkerülésének legjobb módszere természetesen az, ha betartjuk a sebességi korlátokat. Persze ha valamilyen rendkívüli oknál fogva mégis hetvennel hajtunk lakott területen belül, és szerencsétlenségünkre egy rendőrségi traffipax látókörébe kerülünk, akkor várhatjuk a feljelentést, amely előbb vagy utóbb, de meg is fog érkezni.

Nincsenek ezzel másképp a brit autósok sem, s biztosan ők is minden lehetséges eszközt bevetnek a biztosítási díjakat emelő büntetőpontok elkerülése érdekében. A közlekedési felügyelet a felelősség alól kibújni akaró autósokat új szabályozás bevezetésével szeretné a helyes útra visszaterelni.

Mindeddig azon autósok, akik esetében nem volt bizonyítható, hogy ki vezette az autót a gyorshajtáskor, egyszerűen elfeledkezhettek a volán mögött ülő személy kilétéről. A rendőrség pedig felelős személy hiányában megszüntette az eljárást a büntető pontok és a bírság kiszabása nélkül.

Ez a kiskapu, a széles társadalmi tiltakozás ellenére is, bezárul: az autósok, akik nem tudnak számot adni arról, hogy ki vezetette a járművet, a gyorshajtásért járó 3 büntetőpont kétszeresét tudhatják majd magukénak. Ez alól egyetlen kivételt az jelent, ha bizonyítható, hogy a személygépkocsit ellopták.

A vétség, a bírság összege mellett, jelentős kárt okoz biztosítási fronton is, a gyorshajtókra ugyanis, mint az átlagnál nagyobb kockázatot jelentő biztosítottakra, tekintenek a biztosítók. A megnövekedett kockázatot pedig beárazzák, ez három büntetőpont esetében 20-30, míg a titkolózó autósokra kirótt hat pontnál akár évi 60 fontos díjemelkedést is jelenthet.

A biztosítási díjak emelkedése azonban csak az egyik súlyos konzekvencia, az Egyesült Királyságban ugyasis, 12 büntetőpont felett már 1 évre bevonhatóvá válik a vezetői engedély, tehát a vezető személyét eltitkoló tulajdonos egy gyorshajtási vétséggel rögtön félútra kerül az autót és a tömegközlekedést elválasztó úton.

Az egy éves bevonás után ismét volán mögé ülők esetében a biztosítási díjak akár a korábban jellemző összeg másfélszeresére is emelkedhetnek. Az új szabályozás legérzékenyebben az egyébként is magas biztosítási díjakkal terhelt korosztályt, a friss jogosítvánnyal rendelkező huszonéveseket érinti majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazánkban jelenleg a gyorshajtás miatt indult eljárások esetében, ha nem teljesen kivehető a fényképen a gyorshajtó személye, az autó tulajdonosának nem köteles megmondani, hogy ki vezetett, családtagjai ellen pedig egyáltalán nem vallhat.

A rendőrség a Németországban már alkalmazott rendszer bevezetését tervezi: így elképzelhető, hogy határos időn belül a gyorshajtó kilétét titkoló autótulajdonosoknak a vétséget követően menetlevelet kell majd vezetniük arról, hogy milyen utakon és ki vezette az autót. A pontosan kitöltött menetlevél hiányában a tulajdonos büntethetővé válik, bár a jogosítványát továbbra sem fenyegeti majd veszély.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem