1 °C Budapest

Boldog-boldogtalan autót vehet: ennek vége!

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 09:30

A bebukott szerződések hatására szigorítanak a pénzintézetek, egyre szigorúbb hitelképességi vizsgálatnak vetik alá az igénylőket - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tavaly összesen közel 22 ezer autó került vissza a finanszírozókhoz, az idén ez a szám viszont már augusztusra teljesült. A szigorúbb vizsgálatok ellenére a hitelezés volumene nem csökkent, csak a szerződések darabszámában van kis csökkenés.

A hitelezők szemléletváltása alapján már nem a terjeszkedés a legfőbb szempont, hanem az, hogy biztos üzleteket kössenek. A kisautók területén a finanszírozók szerint már szinte katasztrofális az ügyfelek fizetőképessége.

A Raiffeisen Lízing vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy ezentúl megválogatják a partnereiket, még akár a piaci részesedés csökkenése árán is. A K&H Lízing szintén ezen az állásponton van, náluk a szigorúbb szűrőnek köszönhetően 40 százalékkal kevesebben jutnak át rajta mint tavaly ilyenkor.

A valós helyzet azonban még rosszabb, mint a nyilvánosságra hozott adatok. A márkakereskedők sokszor képesek saját számlára megvenni a gyártó által elvárt autómennyiséget, hogy meg tudjanak felelni az elvárásoknak.

A Merkantil Car vezérigazgatója szerint nem ilyen rossz a helyzet, augusztus végéig 65 milliárd forintot helyzetek ki, és havi átlagban 194 autót kellett visszavenniük. A K&H az első fél évben 400 autót vett vissza a tulajdonostól, a Raiffeisen esetén az elmúlt 3 hónapban 100 autó került vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az első félévben 10 százalékkal kevesebb autófinanszírozási szerződést kötöttek tavalyhoz képest. A pénzügyi vállalkozások féléves mérlege alapján szerint 1423 milliárd forintot tett ki a gépjármű-finanszírozás, amiből 886 milliárd volt a háztartások kötelezettsége. A 666 milliárdos pénzügyi lízing állományból 22 milliárd volt lejárt követelés, az 1200 milliárdos hitelállományból pedig 48,7 milliárd június végén.

A finanszírozók mindenképpen erősíteni akarják a biztosítéki hátteret, illetve a hitelképességi vizsgálatokat, hogy olyan igénylő ne vehesse igénybe a finanszírozási lehetőségeket, aki később nem tud fizetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20