4 °C Budapest

Boldog-boldogtalan autót vehet: ennek vége!

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 09:30

A bebukott szerződések hatására szigorítanak a pénzintézetek, egyre szigorúbb hitelképességi vizsgálatnak vetik alá az igénylőket - írja a Népszabadság.

Tavaly összesen közel 22 ezer autó került vissza a finanszírozókhoz, az idén ez a szám viszont már augusztusra teljesült. A szigorúbb vizsgálatok ellenére a hitelezés volumene nem csökkent, csak a szerződések darabszámában van kis csökkenés.

A hitelezők szemléletváltása alapján már nem a terjeszkedés a legfőbb szempont, hanem az, hogy biztos üzleteket kössenek. A kisautók területén a finanszírozók szerint már szinte katasztrofális az ügyfelek fizetőképessége.

A Raiffeisen Lízing vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy ezentúl megválogatják a partnereiket, még akár a piaci részesedés csökkenése árán is. A K&H Lízing szintén ezen az állásponton van, náluk a szigorúbb szűrőnek köszönhetően 40 százalékkal kevesebben jutnak át rajta mint tavaly ilyenkor.

A valós helyzet azonban még rosszabb, mint a nyilvánosságra hozott adatok. A márkakereskedők sokszor képesek saját számlára megvenni a gyártó által elvárt autómennyiséget, hogy meg tudjanak felelni az elvárásoknak.

A Merkantil Car vezérigazgatója szerint nem ilyen rossz a helyzet, augusztus végéig 65 milliárd forintot helyzetek ki, és havi átlagban 194 autót kellett visszavenniük. A K&H az első fél évben 400 autót vett vissza a tulajdonostól, a Raiffeisen esetén az elmúlt 3 hónapban 100 autó került vissza.

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az első félévben 10 százalékkal kevesebb autófinanszírozási szerződést kötöttek tavalyhoz képest. A pénzügyi vállalkozások féléves mérlege alapján szerint 1423 milliárd forintot tett ki a gépjármű-finanszírozás, amiből 886 milliárd volt a háztartások kötelezettsége. A 666 milliárdos pénzügyi lízing állományból 22 milliárd volt lejárt követelés, az 1200 milliárdos hitelállományból pedig 48,7 milliárd június végén.

A finanszírozók mindenképpen erősíteni akarják a biztosítéki hátteret, illetve a hitelképességi vizsgálatokat, hogy olyan igénylő ne vehesse igénybe a finanszírozási lehetőségeket, aki később nem tud fizetni.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?