7 °C Budapest

Kevesebb autó, kisebb önerő - Mi lesz veled lízingszektor?

Pénzcentrum
2007. január 30. 10:00

Kettősség jellemezte tavaly az ingatlanszektort. Az ingatlanlízing tavaly is kiemelkedően teljesített, azonban a gépjármű-finanszírozás gondot okozhat a hazai cégeknek. Ez az ellentétes a fejlődés a növekedés lassulásához vezetett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tavaly 70 százalékkal növekedett a finanszírozás összege, és várhatóan 2007-ben is 50 százalékos lehet a gyarapodás - hangzott el a Magyar Lízingszövetségnek sajtótájékoztatóján.

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 2006-ban 1050 milliárd forint összegű kihelyezést hajtottak végre, a finanszírozott eszközök értéke 1330 milliárd forintot tett ki.

Tavaly az ingatlanlízing keretében 110 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek, ezzel a szektor részesedése a teljes piacból 11 százalékosra ugrott.
Mindez azért figyelemre méltó, mert eközben a lízingpiac növekedése összességében jelentősen lassult. A finanszírozott volumen 7 százalékkal bővülve ugyan átlépte az 1000 milliárd forintot, ám a finanszírozott eszközök értéke csupán 2 százalékkal volt magasabb, mint 2005-ben.

A korábbi évekénél gyengébb eredményért elsősorban az autólízing - a negyedik negyedévben különösen szembeötlő, 11 százalékos - visszaesése felelős. E szektor részaránya a teljes piacból 62 százalékra mérséklődött.

A haszonjármű finanszírozás éves szinten 8,5 százalékkal növekedett, szemben a 2005-ös 10 százalékos növekedéssel. A negyedik negyedéveket összehasonlítva 2006-ban 20 százalékkal alacsonyabb volt a finanszírozás összege, mint 2005-ben, ennek oka a környezetvédelmi norma előírások változása miatt 2006 harmadik negyedévére előrehozott vásárlásokban keresendő - áll a szövetség közleményében. A haszonjármű finanszírozás aránya a teljes lízingpiac 14 százaléka, ez az arány évek óta változatlan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Noha a gépek, berendezések és IT-eszközök lízingelése19 százalékos növekedést könyvelhetett el, a szövetség aggódik az üzletág jövője miatt.
Érdekes, hogy néhány nagyobb üzletkötésnek köszönhetően több mint háromszorosára nőtt a hajók, repülőgépek és vasúti berendezések finanszírozása. A terület részesedése a teljes lízingpiacból azonban még így sem éri el a 0,5 százalékot.

Lévai Gábor, a szövetség főtitkára elmondta, az autófinanszírozás területén a kiélezett versenyben az autók értéke az alacsony kezdőrészlet és a hosszú futamidő miatt alatta marad a finanszírozás értékének, ezáltal mind a cégek, mind az ügyfelek kockázata magas.
A fizetésképtelenné váló ügyfelektől visszavett autók tovább rontják az új járművek értékesíthetőségét, így - mivel az autókereskedők alultőkésítettek - fennáll egy egyre mélyülő adósságspirál kialakulásának veszélye.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06