5 °C Budapest

Kevesebb autó, kisebb önerő - Mi lesz veled lízingszektor?

Pénzcentrum
2007. január 30. 10:00

Kettősség jellemezte tavaly az ingatlanszektort. Az ingatlanlízing tavaly is kiemelkedően teljesített, azonban a gépjármű-finanszírozás gondot okozhat a hazai cégeknek. Ez az ellentétes a fejlődés a növekedés lassulásához vezetett.

Tavaly 70 százalékkal növekedett a finanszírozás összege, és várhatóan 2007-ben is 50 százalékos lehet a gyarapodás - hangzott el a Magyar Lízingszövetségnek sajtótájékoztatóján.

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 2006-ban 1050 milliárd forint összegű kihelyezést hajtottak végre, a finanszírozott eszközök értéke 1330 milliárd forintot tett ki.

Tavaly az ingatlanlízing keretében 110 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek, ezzel a szektor részesedése a teljes piacból 11 százalékosra ugrott.
Mindez azért figyelemre méltó, mert eközben a lízingpiac növekedése összességében jelentősen lassult. A finanszírozott volumen 7 százalékkal bővülve ugyan átlépte az 1000 milliárd forintot, ám a finanszírozott eszközök értéke csupán 2 százalékkal volt magasabb, mint 2005-ben.

A korábbi évekénél gyengébb eredményért elsősorban az autólízing - a negyedik negyedévben különösen szembeötlő, 11 százalékos - visszaesése felelős. E szektor részaránya a teljes piacból 62 százalékra mérséklődött.

A haszonjármű finanszírozás éves szinten 8,5 százalékkal növekedett, szemben a 2005-ös 10 százalékos növekedéssel. A negyedik negyedéveket összehasonlítva 2006-ban 20 százalékkal alacsonyabb volt a finanszírozás összege, mint 2005-ben, ennek oka a környezetvédelmi norma előírások változása miatt 2006 harmadik negyedévére előrehozott vásárlásokban keresendő - áll a szövetség közleményében. A haszonjármű finanszírozás aránya a teljes lízingpiac 14 százaléka, ez az arány évek óta változatlan.

Noha a gépek, berendezések és IT-eszközök lízingelése19 százalékos növekedést könyvelhetett el, a szövetség aggódik az üzletág jövője miatt.
Érdekes, hogy néhány nagyobb üzletkötésnek köszönhetően több mint háromszorosára nőtt a hajók, repülőgépek és vasúti berendezések finanszírozása. A terület részesedése a teljes lízingpiacból azonban még így sem éri el a 0,5 százalékot.

Lévai Gábor, a szövetség főtitkára elmondta, az autófinanszírozás területén a kiélezett versenyben az autók értéke az alacsony kezdőrészlet és a hosszú futamidő miatt alatta marad a finanszírozás értékének, ezáltal mind a cégek, mind az ügyfelek kockázata magas.
A fizetésképtelenné váló ügyfelektől visszavett autók tovább rontják az új járművek értékesíthetőségét, így - mivel az autókereskedők alultőkésítettek - fennáll egy egyre mélyülő adósságspirál kialakulásának veszélye.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?