21 °C Budapest

Önrész nélkül... - Csak bírd pénztárcával!

Pénzcentrum
2007. július 10. 05:55

Az ingatlanhitelek mellett úgy tűnik új csillag fényesíti a finanszírozási termékek egét, méghozzá az ingatlanlízing. Népszerűsége ostromolja a lízingpiacot, az autólízinggel foglalkozók retteghetnek, hiszen ideje lépni! Sokan már felismerték az új és kecsegtető lehetőséget, hiszen a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a tavalyi év során 70 százalékkal emelkedett a finanszírozás összege. Persze azért lassan a testtel, nem árt tudni néhány dolgot az ingatlanlízingről, mielőtt csukafejest ugrunk a közepébe!

Mint a mesében - igen is meg nem is

Mitől különbözik a lakáshitel és a lakáslízing egymástól? Egészen egyszerű a megoldás, az egész kulcsa a tulajdonjog. Lakáshitel esetében a hitelt felvevő kezében marad, vagy abba kerül az ingatlan. Ezzel ellentétben amennyiben lízingről van szó, a lízing futamideje alatt (bizonyos esetekben talán utána is) a finanszírozónál marad az ingatlan.

Vagyis lízing esetében az ügyletet finanszírozó lízingtársaság veszi meg a kiszemelt ingatlant, mi pedig használati jogot kapunk, pénzügyi lízing esetében általánosságban addig, amíg le nem jár az ügylet futamideje (ki nem fizetjük az ingatlan árát).

Nos, hogyhogy általánosságban? Azért általánosságban, mert a pénzügyi lízingen belül két formája is előfordulhat az ügyleteknek, nyílt vagy zárt végű is lehet az ingatlanlízing. Előbbi esetében tulajdonképpen opciós jogot kapunk, vagyis a futamidő lejártával eldönthetjük, hogy szeretnénk-e átvenni a tulajdonjogot, míg zárt végű lízingnél ez automatikusan megtörténik.

Alapvetően különböző, azonban mégis nagyon hasonló egymáshoz a lízing és a hitel, amennyiben magát a finanszírozás menetét vizsgáljuk. Lényegét tekintve nincs is eltérés, ugyanúgy be kell nyújtani az igénylést, mint a lakáshitelnél, sőt az egyes társaságok esetében megszabott minimumfeltételeknek is eleget kell tenni.

Lehet szeretni, lehet nem szeretni

A lakáslízing az új sláger, s egészen egyszerű is, hogy miért. Ezek azok a konstrukciók, amelyek 0 százalékos önerőt is megengednek, ami pedig nagy vonzerő, hiszen nehézségeket okozhat előkeríteni a szükséges önrészt. Azonban önerő nélküli konstrukcióhoz általában akkor juthatunk, amennyiben jövedelem alapú értékelést választunk. Ha jövedelemigazolás nélkül kívánunk lakást lízingelni, akkor már kell önrész, igaz ez általában kisebb mértékű, mint a hitelezés esetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amiért népszerű az egyben a konstrukció hátránya is. Az önrész nélküliség óhatatlanul is ahhoz vezethet, hogy a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévők is beleugranak egy konstrukcióba, ami később fizetési problémákhoz vezethet.

Másrészt, míg egy jelzáloghitel esetében még nemfizetés esetén is egy ideig saját tulajdonban marad az ingatlan, lízing esetében ez a biztonság nincs meg, ha nem fizetünk nem marad fedél a fejünk felett.

A hitel és a lízing versenyében a lízing ellen szólhatnak az államilag támogatott lakáshitel konstrukciók, azonban a devizában folyósított piaci kamatozású hitelek méltó vetélytársai (igaz, sosem szabad megfeledkezni az árfolyamkockázatról!).

Nem szabad azonban megfeledkezni a lízing adóelőnyeiről sem, nézzük, mi az, amit érvényesíthetünk! Lakásszerzési kedvezményt lehet érvényesíteni a személyi jövedelemadó értelmében. Ez akkor jöhet jól, ha lakás eladásából származó bevételt, vagy annak egy részér lakáscélú felhasználásra fordítjuk, ugyanis ez után az összeg után nem kell megfizetni az adót (vagy visszaigényelhetjük, amit befizettünk). A zárt végű ingatlanlízing pedig tipikusan ilyen célú felhasználás (a nyílt végű is, ha 5 évnél hosszabb a futamideje).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 15:33
A bíróság szerint megsértette Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jó hírnév védelméh...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?