13 °C Budapest

Önrész nélkül... - Csak bírd pénztárcával!

Pénzcentrum
2007. július 10. 05:55

Az ingatlanhitelek mellett úgy tűnik új csillag fényesíti a finanszírozási termékek egét, méghozzá az ingatlanlízing. Népszerűsége ostromolja a lízingpiacot, az autólízinggel foglalkozók retteghetnek, hiszen ideje lépni! Sokan már felismerték az új és kecsegtető lehetőséget, hiszen a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a tavalyi év során 70 százalékkal emelkedett a finanszírozás összege. Persze azért lassan a testtel, nem árt tudni néhány dolgot az ingatlanlízingről, mielőtt csukafejest ugrunk a közepébe!

Mint a mesében - igen is meg nem is

Mitől különbözik a lakáshitel és a lakáslízing egymástól? Egészen egyszerű a megoldás, az egész kulcsa a tulajdonjog. Lakáshitel esetében a hitelt felvevő kezében marad, vagy abba kerül az ingatlan. Ezzel ellentétben amennyiben lízingről van szó, a lízing futamideje alatt (bizonyos esetekben talán utána is) a finanszírozónál marad az ingatlan.

Vagyis lízing esetében az ügyletet finanszírozó lízingtársaság veszi meg a kiszemelt ingatlant, mi pedig használati jogot kapunk, pénzügyi lízing esetében általánosságban addig, amíg le nem jár az ügylet futamideje (ki nem fizetjük az ingatlan árát).

Nos, hogyhogy általánosságban? Azért általánosságban, mert a pénzügyi lízingen belül két formája is előfordulhat az ügyleteknek, nyílt vagy zárt végű is lehet az ingatlanlízing. Előbbi esetében tulajdonképpen opciós jogot kapunk, vagyis a futamidő lejártával eldönthetjük, hogy szeretnénk-e átvenni a tulajdonjogot, míg zárt végű lízingnél ez automatikusan megtörténik.

Alapvetően különböző, azonban mégis nagyon hasonló egymáshoz a lízing és a hitel, amennyiben magát a finanszírozás menetét vizsgáljuk. Lényegét tekintve nincs is eltérés, ugyanúgy be kell nyújtani az igénylést, mint a lakáshitelnél, sőt az egyes társaságok esetében megszabott minimumfeltételeknek is eleget kell tenni.

Lehet szeretni, lehet nem szeretni

A lakáslízing az új sláger, s egészen egyszerű is, hogy miért. Ezek azok a konstrukciók, amelyek 0 százalékos önerőt is megengednek, ami pedig nagy vonzerő, hiszen nehézségeket okozhat előkeríteni a szükséges önrészt. Azonban önerő nélküli konstrukcióhoz általában akkor juthatunk, amennyiben jövedelem alapú értékelést választunk. Ha jövedelemigazolás nélkül kívánunk lakást lízingelni, akkor már kell önrész, igaz ez általában kisebb mértékű, mint a hitelezés esetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amiért népszerű az egyben a konstrukció hátránya is. Az önrész nélküliség óhatatlanul is ahhoz vezethet, hogy a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévők is beleugranak egy konstrukcióba, ami később fizetési problémákhoz vezethet.

Másrészt, míg egy jelzáloghitel esetében még nemfizetés esetén is egy ideig saját tulajdonban marad az ingatlan, lízing esetében ez a biztonság nincs meg, ha nem fizetünk nem marad fedél a fejünk felett.

A hitel és a lízing versenyében a lízing ellen szólhatnak az államilag támogatott lakáshitel konstrukciók, azonban a devizában folyósított piaci kamatozású hitelek méltó vetélytársai (igaz, sosem szabad megfeledkezni az árfolyamkockázatról!).

Nem szabad azonban megfeledkezni a lízing adóelőnyeiről sem, nézzük, mi az, amit érvényesíthetünk! Lakásszerzési kedvezményt lehet érvényesíteni a személyi jövedelemadó értelmében. Ez akkor jöhet jól, ha lakás eladásából származó bevételt, vagy annak egy részér lakáscélú felhasználásra fordítjuk, ugyanis ez után az összeg után nem kell megfizetni az adót (vagy visszaigényelhetjük, amit befizettünk). A zárt végű ingatlanlízing pedig tipikusan ilyen célú felhasználás (a nyílt végű is, ha 5 évnél hosszabb a futamideje).

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. április 2. 07:11
Hogy még nem kezdődött el! A meghatározó pénzügyi rendszer, a SWIFT devizasúlyai alapján biztosan ne...
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18