Önrész nélkül... - Csak bírd pénztárcával!

Pénzcentrum
2007. július 10. 05:55

Az ingatlanhitelek mellett úgy tűnik új csillag fényesíti a finanszírozási termékek egét, méghozzá az ingatlanlízing. Népszerűsége ostromolja a lízingpiacot, az autólízinggel foglalkozók retteghetnek, hiszen ideje lépni! Sokan már felismerték az új és kecsegtető lehetőséget, hiszen a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a tavalyi év során 70 százalékkal emelkedett a finanszírozás összege. Persze azért lassan a testtel, nem árt tudni néhány dolgot az ingatlanlízingről, mielőtt csukafejest ugrunk a közepébe!

Mint a mesében - igen is meg nem is

Mitől különbözik a lakáshitel és a lakáslízing egymástól? Egészen egyszerű a megoldás, az egész kulcsa a tulajdonjog. Lakáshitel esetében a hitelt felvevő kezében marad, vagy abba kerül az ingatlan. Ezzel ellentétben amennyiben lízingről van szó, a lízing futamideje alatt (bizonyos esetekben talán utána is) a finanszírozónál marad az ingatlan.

Vagyis lízing esetében az ügyletet finanszírozó lízingtársaság veszi meg a kiszemelt ingatlant, mi pedig használati jogot kapunk, pénzügyi lízing esetében általánosságban addig, amíg le nem jár az ügylet futamideje (ki nem fizetjük az ingatlan árát).

Nos, hogyhogy általánosságban? Azért általánosságban, mert a pénzügyi lízingen belül két formája is előfordulhat az ügyleteknek, nyílt vagy zárt végű is lehet az ingatlanlízing. Előbbi esetében tulajdonképpen opciós jogot kapunk, vagyis a futamidő lejártával eldönthetjük, hogy szeretnénk-e átvenni a tulajdonjogot, míg zárt végű lízingnél ez automatikusan megtörténik.

Alapvetően különböző, azonban mégis nagyon hasonló egymáshoz a lízing és a hitel, amennyiben magát a finanszírozás menetét vizsgáljuk. Lényegét tekintve nincs is eltérés, ugyanúgy be kell nyújtani az igénylést, mint a lakáshitelnél, sőt az egyes társaságok esetében megszabott minimumfeltételeknek is eleget kell tenni.

Lehet szeretni, lehet nem szeretni

A lakáslízing az új sláger, s egészen egyszerű is, hogy miért. Ezek azok a konstrukciók, amelyek 0 százalékos önerőt is megengednek, ami pedig nagy vonzerő, hiszen nehézségeket okozhat előkeríteni a szükséges önrészt. Azonban önerő nélküli konstrukcióhoz általában akkor juthatunk, amennyiben jövedelem alapú értékelést választunk. Ha jövedelemigazolás nélkül kívánunk lakást lízingelni, akkor már kell önrész, igaz ez általában kisebb mértékű, mint a hitelezés esetében.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Amiért népszerű az egyben a konstrukció hátránya is. Az önrész nélküliség óhatatlanul is ahhoz vezethet, hogy a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévők is beleugranak egy konstrukcióba, ami később fizetési problémákhoz vezethet.

Másrészt, míg egy jelzáloghitel esetében még nemfizetés esetén is egy ideig saját tulajdonban marad az ingatlan, lízing esetében ez a biztonság nincs meg, ha nem fizetünk nem marad fedél a fejünk felett.

A hitel és a lízing versenyében a lízing ellen szólhatnak az államilag támogatott lakáshitel konstrukciók, azonban a devizában folyósított piaci kamatozású hitelek méltó vetélytársai (igaz, sosem szabad megfeledkezni az árfolyamkockázatról!).

Nem szabad azonban megfeledkezni a lízing adóelőnyeiről sem, nézzük, mi az, amit érvényesíthetünk! Lakásszerzési kedvezményt lehet érvényesíteni a személyi jövedelemadó értelmében. Ez akkor jöhet jól, ha lakás eladásából származó bevételt, vagy annak egy részér lakáscélú felhasználásra fordítjuk, ugyanis ez után az összeg után nem kell megfizetni az adót (vagy visszaigényelhetjük, amit befizettünk). A zárt végű ingatlanlízing pedig tipikusan ilyen célú felhasználás (a nyílt végű is, ha 5 évnél hosszabb a futamideje).

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?