25 °C Budapest

Visszaigényelte a regadót? - Akkor indul a vagyonsodási vizsgálat

Pénzcentrum
2007. augusztus 15. 09:30

Az érdekképviselet furcsállja, hogy több mint száz olyan állampolgárral szemben rendeltek el vagyonosodási vizsgálatot, akik az állam által tévesen beszedett regisztrációs adót igényeltek vissza gépkocsijuk után. Az adóhivatal cáfolja, hogy a két dolog között összefüggés lenne - írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete nemrég elnökségi ülésén foglalkozott a jelenséggel, hogy azok a vásárlók, akik legalább két gépjármű után igényeltek vissza regisztrációs adót, felkeltették az adóhatóság érdeklődését, és sokan alanyaivá váltak egy vagyonosodási vizsgálatnak.

A vagyonvizsgálatra kiválasztottak között volt olyan huszonegy éves fiatalember, aki két autó után igényelt vissza regisztrációs adót, ám munkahelye sincs, a szülei tartják el; akadt olyan negyvenöt éves asszony, akinek nyolc hónapja nincs munkahelye, és beteg.

Bakonyi Ágnes, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szóvivője cáfolja, hogy ok-okozati összefüggés lenne a regisztrációs adó visszaigénylése és a vagyonosodási vizsgálatra kijelölés között. "Ami nem zárja ki, hogy a cikkükben említett huszonegy éves fiatalember nevét amiatt dobta ki a számítógépes program, mert jövedelem nélkül nem szoktak gépkocsit vásárolni, pláne nem kettőt" - hangsúlyozta a szóvivő. Az adóhivatalnak megvan a saját rendszere a kiválasztásra, amelynek alapja, hogy a bevallott jövedelem és a felhalmozott vagyon között ellentmondás tapasztalható.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?