Használtautó külföldről - Mennyit kér a hivatal?

Pénzcentrum
2007. augusztus 15. 09:00

Jelentősen élénkült a használtautó-import: az első fél évben csaknem annyi kocsit hoztak be külföldről, mint 2006-ban összesen. A legtöbben kis lökettérfogatú, korszerű autókat importáltak - írja a Népszabadság.

Tavaly az év első felében 11 ezer kocsit importáltak kereskedők és magánszemélyek, idén viszont június végéig 17 ezer használt autó érkezett külföldről. Az élénkülés jelentős, de az import még mindig hullámvölgyben van: a regisztrációs adó 2004-es bevezetését megelőző évben több mint hetvenezer használt kocsi érkezett az országba.

A vám- és pénzügyőrség tájékoztatása szerint az idén eddig a legtöbben 1,1-1,4 literes benzines és 1,3-1,5 literes dízelkocsikat hoztak be. A Nemzeti Közlekedési Hatóság nyilvántartásából pedig az derül ki, hogy az importált autók fele EURO 4-es környezetvédelmi osztályba sorolt motorral szerelt. Keresettek az EURO 3-asok is, a ma már korszerűtlen autókra viszont kicsi az igény. A statisztikák szerint a behozott kocsiknak csak alig több mint tizenöt százaléka EURO 1-es vagy EURO 2-es.

Nézzük, hogy pontosan mivel kell számolnia annak, aki külföldön venne autót! Tegyük fel, hogy a képzeletbeli vásárló kiszemel Stuttgartban egy 2005-ös évjáratú, kétliteres dízelmotorral szerelt Ford Mondeót. Ezt a kocsit Németországban körülbelül 9 ezer euróért - azaz 2,25 millió forintért lehet megvásárolni. Az autó kétféleképpen kerülhet be az országba. Egyszerűbb, de drágább trélerrel hozni - ez a Stuttgart-Budapest távon körülbelül 80 ezer forintba kerül. A másik megoldás az, hogy a vevő a számlával és a szerződéssel visszatér Magyarországra, ahol az okmányirodában kér egy "Z-s" rendszámot.

Ezzel visszautazik Stuttgartba, felszereli azt az új kocsira, majd saját kerekén gurul vele haza. A határon - ha uniós országból származik az autó - semmi dolga a vásárlónak, legfeljebb a kocsi papírjait kérhetik el. Magyarországra érve viszont kezdetét veszi a hivatali vesszőfutás. Származás-ellenőrzés után a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz kell menni. Itt - nemritkán hetekig tartó várakozás után - elvégzik a műszaki vizsgát és a forgalomba helyezést, valamint hivatalosan is meghatározzák az autó környezetvédelmi besorolását, ami alapján kiszabják a regisztrációs adót. A vizsgák után a vámhivatalt kell felkeresni, ahol meghatározzák a fizetendő regisztrációs adót, ami a Ford Mondeo esetében - attól függően, hogy EURO 3-as vagy EURO 4-es motorral szerelt - 520-770 ezer forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Miután ezt az összeget "elutalta" a vevő, a vámhivatalban kap egy igazolást a regisztrációs adó befizetéséről. Ezzel és a közlekedési hatóságtól kapott igazolással lehet felkeresni az okmányirodát, ahol kiadják a rendszámot, a forgalmi engedélyt, és nekilátnak a törzskönyv elkészítésének. Ezután már csak a környezetvédelmi vizsga, valamint a kötelező biztosítás befizetése van hátra. A hazai ügyintézés körülbelül 80 ezer forintos kiadással jár. Mindezek alapján a Ford 2,25 milliós vételárán felül - a kiutazás, a kocsi hazaszállítása, a regisztrációs adó és az ügyintézéssel járó díjak, illetékek miatt - körülbelül 720-970 ezer forintos kiadásra kell számítani. Így pedig a külföldön vásárolt Mondeo körülbelül 3-3,2 millió forintba kerül. Ugyanennyiért pedig Magyarországon is lehet venni ilyen autót - legfeljebb kicsit roszszabb felszereltségűt, nagyobb futásteljesítményűt.

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?