13 °C Budapest

Pár nap a határidőig: bukjuk a pénzünket?

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 12:00

Már csak egy hét... Már csak pár nap van a határidőig, ugyanis 2007. augusztus 13.-ig lehet kérelmezni a korábban befizetett regisztrációs adó részleges visszatérítését. Mindezt annál a hatóságnál lehet megtenni, amelyik az adófizetési kötelezettséget kiszabta. Ha a határidő lejár, már nem lesz lehetőség ilyen kérelmek benyújtására - jelent meg a PriceWaterHouseCoopers hírlevelében.

Az Európai Bíróság döntésében kimondta 2006 őszén, hogy a 2004. január 1. és 2005. december 31. között kivetett regisztrációs adó ellentétes a közösségi jogszabályokkal és a jogtalanul beszedett adó visszatérítésére kötelezte a magyar kormányt. A döntés fő indoka az volt, hogy jogtalanul hátrányos helyzetbe helyezi ezzel az adónemmel a kormány a külföldi autókat a magyarokkal szemben, továbbá az adó számítása a motor és üzemanyag típusán, valamint a kibocsátási előírásokon alapszik, vagyis nem veszi figyelembe a tényleges elhasználódást. Az Európai Bíróság esetjoga szerint ez az adónem összeférhetetlen az unió szabályai szerinti megkülönböztetési tilalommal, mivel más hazai termékre nem vonatkozik.

A döntés értelmében az adott időszak alatt forgalomba helyezett gépjárművekre fizetett adót az állam részlegesen megtéríti abban az esetben, ha a tulajdonos kérelmet nyújt be, és bemutatja a szükséges dokumentumokat is. Ezek a dokumentumok az adóigazolás, amelyet akkor kapott a tulajdonos, amikor befizette az adót, valamint az autó forgalomba helyezésének időpontját igazoló papírok.

A regisztrációs adó részleges visszatérítését azon kötelezettségek esetén lehet igényelni, melyek 2004 május 1. és 2005 december 31. között keletkeztek olyan használt autókra, amiket már a behozatal előtt külföldön forgalomba helyeztek. A visszatérítés 2007 február 15. óta folyamatos, a tulajdonosoknak pedig 180 nap áll rendelkezésre a visszaigényléshez. A 73 ezer helyett, mivel a kérdéses időszakon belül ennyi külföldi járművet hoztak be Magyarországra, mindössze 25 ezer kérelmet küldtek be a VPOP részére.

A visszafizetés az elbírálás után határozat alapján történik, amelyet a vámhatóság hoz meg. Ebben az is szerepel, hogy a megítélt visszatérítendő adó után a vámhatóság kamatot fizet a befizetés és a visszatérítés közötti időszakra. A kamat összege a jegybanki alapkamat 365-öd rész, minden naptári nap után.

Miért is fizetjük?

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18