Pár nap a határidőig: bukjuk a pénzünket?

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 12:00

Már csak egy hét... Már csak pár nap van a határidőig, ugyanis 2007. augusztus 13.-ig lehet kérelmezni a korábban befizetett regisztrációs adó részleges visszatérítését. Mindezt annál a hatóságnál lehet megtenni, amelyik az adófizetési kötelezettséget kiszabta. Ha a határidő lejár, már nem lesz lehetőség ilyen kérelmek benyújtására - jelent meg a PriceWaterHouseCoopers hírlevelében.

Az Európai Bíróság döntésében kimondta 2006 őszén, hogy a 2004. január 1. és 2005. december 31. között kivetett regisztrációs adó ellentétes a közösségi jogszabályokkal és a jogtalanul beszedett adó visszatérítésére kötelezte a magyar kormányt. A döntés fő indoka az volt, hogy jogtalanul hátrányos helyzetbe helyezi ezzel az adónemmel a kormány a külföldi autókat a magyarokkal szemben, továbbá az adó számítása a motor és üzemanyag típusán, valamint a kibocsátási előírásokon alapszik, vagyis nem veszi figyelembe a tényleges elhasználódást. Az Európai Bíróság esetjoga szerint ez az adónem összeférhetetlen az unió szabályai szerinti megkülönböztetési tilalommal, mivel más hazai termékre nem vonatkozik.

A döntés értelmében az adott időszak alatt forgalomba helyezett gépjárművekre fizetett adót az állam részlegesen megtéríti abban az esetben, ha a tulajdonos kérelmet nyújt be, és bemutatja a szükséges dokumentumokat is. Ezek a dokumentumok az adóigazolás, amelyet akkor kapott a tulajdonos, amikor befizette az adót, valamint az autó forgalomba helyezésének időpontját igazoló papírok.

A regisztrációs adó részleges visszatérítését azon kötelezettségek esetén lehet igényelni, melyek 2004 május 1. és 2005 december 31. között keletkeztek olyan használt autókra, amiket már a behozatal előtt külföldön forgalomba helyeztek. A visszatérítés 2007 február 15. óta folyamatos, a tulajdonosoknak pedig 180 nap áll rendelkezésre a visszaigényléshez. A 73 ezer helyett, mivel a kérdéses időszakon belül ennyi külföldi járművet hoztak be Magyarországra, mindössze 25 ezer kérelmet küldtek be a VPOP részére.

A visszafizetés az elbírálás után határozat alapján történik, amelyet a vámhatóság hoz meg. Ebben az is szerepel, hogy a megítélt visszatérítendő adó után a vámhatóság kamatot fizet a befizetés és a visszatérítés közötti időszakra. A kamat összege a jegybanki alapkamat 365-öd rész, minden naptári nap után.

Miért is fizetjük?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem