Pár nap a határidőig: bukjuk a pénzünket?

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 12:00

Már csak egy hét... Már csak pár nap van a határidőig, ugyanis 2007. augusztus 13.-ig lehet kérelmezni a korábban befizetett regisztrációs adó részleges visszatérítését. Mindezt annál a hatóságnál lehet megtenni, amelyik az adófizetési kötelezettséget kiszabta. Ha a határidő lejár, már nem lesz lehetőség ilyen kérelmek benyújtására - jelent meg a PriceWaterHouseCoopers hírlevelében.

Az Európai Bíróság döntésében kimondta 2006 őszén, hogy a 2004. január 1. és 2005. december 31. között kivetett regisztrációs adó ellentétes a közösségi jogszabályokkal és a jogtalanul beszedett adó visszatérítésére kötelezte a magyar kormányt. A döntés fő indoka az volt, hogy jogtalanul hátrányos helyzetbe helyezi ezzel az adónemmel a kormány a külföldi autókat a magyarokkal szemben, továbbá az adó számítása a motor és üzemanyag típusán, valamint a kibocsátási előírásokon alapszik, vagyis nem veszi figyelembe a tényleges elhasználódást. Az Európai Bíróság esetjoga szerint ez az adónem összeférhetetlen az unió szabályai szerinti megkülönböztetési tilalommal, mivel más hazai termékre nem vonatkozik.

A döntés értelmében az adott időszak alatt forgalomba helyezett gépjárművekre fizetett adót az állam részlegesen megtéríti abban az esetben, ha a tulajdonos kérelmet nyújt be, és bemutatja a szükséges dokumentumokat is. Ezek a dokumentumok az adóigazolás, amelyet akkor kapott a tulajdonos, amikor befizette az adót, valamint az autó forgalomba helyezésének időpontját igazoló papírok.

A regisztrációs adó részleges visszatérítését azon kötelezettségek esetén lehet igényelni, melyek 2004 május 1. és 2005 december 31. között keletkeztek olyan használt autókra, amiket már a behozatal előtt külföldön forgalomba helyeztek. A visszatérítés 2007 február 15. óta folyamatos, a tulajdonosoknak pedig 180 nap áll rendelkezésre a visszaigényléshez. A 73 ezer helyett, mivel a kérdéses időszakon belül ennyi külföldi járművet hoztak be Magyarországra, mindössze 25 ezer kérelmet küldtek be a VPOP részére.

A visszafizetés az elbírálás után határozat alapján történik, amelyet a vámhatóság hoz meg. Ebben az is szerepel, hogy a megítélt visszatérítendő adó után a vámhatóság kamatot fizet a befizetés és a visszatérítés közötti időszakra. A kamat összege a jegybanki alapkamat 365-öd rész, minden naptári nap után.

Miért is fizetjük?

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?