10 °C Budapest

Megnyíltak az első kutak: hódíthat a bioetanol...

Pénzcentrum
2007. július 10. 08:30

Hétfőn nyílt meg Bábolnán és Győrben az ország első két bioetanol üzemanyagot is kínáló töltőállomása és az idén várhatóan 45-50 ilyen környezetbarát üzemanyagot kínáló kút kezdi majd meg működését szerte az országban - írja a Napi.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter az alkalom kapcsán elmondta, hogy az állami közbeszerzéseknél már figyelnek arra, hogy az új járművek 20-25%-a már bioetanollal is működtethető legyen. Konkrét adókedvezményekről egyelőre nem esett szó, pedig a svéd példán is látszik, hogy igazán sokat ettől lehetne várni.

Svédországban a bioetanolos járművek tulajdonosai nem fizetnek városi úthasználati és parkolási díjat, a céges autóknak pedig 20%-os adókedvezmény jár. A kedvezmények nyomán az északi országban mára mintegy 13%-os a teljes piacon belül a környezetbarát autók aránya.

A Saab mellett 5-6 vezető autógyártó cég is tervezi, hogy hamarosan környezetbarát üzemanyaggal működő járművekkel lép piacra. A bábolnai és a győri kútnál jelenleg még a skandináv országból behozott bioetanolt árulják, a hazai feldolgozóüzemek termelésbeállásával és szaporodásával párhuzamosan azonban egyre inkább az itthoni üzemanyag dominál majd.

Az E-85 Bábolnán jelenleg literenként 209 forintért kapható.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40