15 °C Budapest

Megnyíltak az első kutak: hódíthat a bioetanol...

Pénzcentrum
2007. július 10. 08:30

Hétfőn nyílt meg Bábolnán és Győrben az ország első két bioetanol üzemanyagot is kínáló töltőállomása és az idén várhatóan 45-50 ilyen környezetbarát üzemanyagot kínáló kút kezdi majd meg működését szerte az országban - írja a Napi.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter az alkalom kapcsán elmondta, hogy az állami közbeszerzéseknél már figyelnek arra, hogy az új járművek 20-25%-a már bioetanollal is működtethető legyen. Konkrét adókedvezményekről egyelőre nem esett szó, pedig a svéd példán is látszik, hogy igazán sokat ettől lehetne várni.

Svédországban a bioetanolos járművek tulajdonosai nem fizetnek városi úthasználati és parkolási díjat, a céges autóknak pedig 20%-os adókedvezmény jár. A kedvezmények nyomán az északi országban mára mintegy 13%-os a teljes piacon belül a környezetbarát autók aránya.

A Saab mellett 5-6 vezető autógyártó cég is tervezi, hogy hamarosan környezetbarát üzemanyaggal működő járművekkel lép piacra. A bábolnai és a győri kútnál jelenleg még a skandináv országból behozott bioetanolt árulják, a hazai feldolgozóüzemek termelésbeállásával és szaporodásával párhuzamosan azonban egyre inkább az itthoni üzemanyag dominál majd.

Az E-85 Bábolnán jelenleg literenként 209 forintért kapható.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?