-3 °C Budapest

Szorongással teli hetek: mire számíthatnak az autósok?

Pénzcentrum
2007. június 29. 05:55

Havi rendszerességű üzemanyag-piaci körképünkben ezúttal sem szolgálhatunk semmi felvidítóval a hazai autósok számára, elég egy pillantást vetni összeállításunk első grafikonjára, melyen jól látszik, hogy mind a benzinért, mind a dízelért többet kell most fizetni a kutakon, mint négy hete. A drágulást alapvetően a devizában jegyzett alaptermékek felértékelődése okozta, a forint ezúttal nem tréfálta meg az autósokat. Némi örömhírrel is szolgálhatunk azért: a jövedéki adó július elsejétől esedékes emelkedése a MOL közlése szerint nem befolyásolja majd az üzemanyagárakat.

Az alábbi grafikonon jól látható, hogy az előző körképünk óta a benzin és a gázolaj egyaránt drágult, a két üzemanyagtípus közti árkülönbség pedig tovább nőtt. Mivel a vizsgált időszakban a forint árfolyama gyakorlatilag jelentéktelen mértékű gyengülést mutatott, a pénztárcánkon érezhető árváltozást a devizában jegyzett alaptermékek drágulása okozta. Erről a cikk végén található ábra segítségével könnyen meggyőződhetünk.


Az Európai Bizottság adatait összegezve megállapíthatjuk, hogy hazánk továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, igaz, egy helyet léptünk előre az olcsósági ranglistán. A két végpontot továbbra is Észtország és Hollandia alkotja a benzin szegmensben, az észtek így már fél éve őrzik elsőségüket. A legdrágább és legolcsóbb ország literenkénti árai közti eltérés a dízel piacán jelentősebb (csaknem 71%-os), de a benzin esetében mért 62%-os differenciát sem nevezhetjük épp jelentéktelennek.


A magyarországi autósok számára kedvező hír, hogy július elsejétől emelkedik ugyan a jövedéki adó mértéke a 4,4 térfogatszázaléknál kevesebb bioetanolt tartalmazó üzemanyagok esetében, a MOL azonban erre válaszul csak megnövelt bioetanol tartalmú üzemanyagot forgalmaz majd, a fogyasztói ár így nem változik a módosítás miatt.

Az euró-alapú árváltozást szemléltető alábbi grafikonokon jól látszik, hogy hazánk mindkét mezőnyben a drágulást produkálók körét gazdagítja. Míg a benzin esetében meglehetősen érdekes kép rajzolódik ki az árváltozásokat ábrázolva, addig a dízel piacán egyértelműen az áremelkedésről szóltak az elmúlt hetek Európa-szerte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?