5 °C Budapest

Üzemanyag-exportőrré válhat Magyarország

Pénzcentrum
2007. július 4. 10:30

Július 9-től kezdi meg működését az első bioetanolt forgalmazó üzemanyagtöltő állomás hazánkban, amelyet a környezetbarát üzemanyagot forgalmazó német Oil! tervei szerint további 3-4 állomás megnyitása követ majd. A német vállalat Budapesten is szeretné megkezdeni az értékesítést, ezért a főváros is felkerült az elsődleges célpontok listájára - írja a Világgazdaság.

Emellett július elsejétől több mint duplájára nő a biokomponens-tartalom a Mol Nyrt. és partnerei által forgalmazott benzinben, emiatt a társaság éves szinten mintegy 100 ezer tonnányi bioetanol beszerzésével számol. A benzin már 2005 óta tartalmaz 2 százaléknyi biokomponenst, az arány most azért emelkedik 4,4 százalékra, mert 2007 júniusától literenként nyolc forinttal több jövedéki adót kell fizetnie azoknak a forgalmazóknak, ahol a biorészarány nem éri el az előbb említett mértéket.

2007 és 2013 között hazánk jelentős bioetanol programot hajt végre, melynek végeredményeképpen a szaktárca előzetes várakozásai szerint mintegy 800 ezer tonnás gyártókapacitással rendelkezik majd Magyarország. Az Új Magyarország fejlesztési terv keretein belül a környezet és energia (KEOP), illetve a vidékfejlesztési (ÚMVP) operatív program különít el forrásokat bioetanol üzemek létrehozásának támogatására.

A KEOP keretein belül összesen tíz milliárd forintra pályázhatnak majd azok, akik közepes-, illetve nagykapacitású etanolgyártó üzemet szeretnének létrehozni, egy-egy beruházásra körülbelül egy milliárd forint jut majd.


A tervezett kapacitás várhatóan jelentősen meghaladja majd a hazai igényeket, így hazánk bioetanol exportáló országgá válhat. A 800 ezer tonnányi etanol előállításához várhatóan 2,5 millió tonna kukoricára lesz szükség, amely a szakértők szerint aszályos években akár a hazai ellátást is veszélyeztetheti.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?