11 °C Budapest

Használtautót vennél? - egymillióan már megbánták

Pénzcentrum
2007. május 16. 14:00

A legtöbb hazai autótulajdonos számára nem jelentenek újdonságot a használtautó-vásárlás rejtelmei, akár a kereskedőtől, akár az autópiacról, akár hirdetési újságból választják ki a megfelelőnek tűnő személygépkocsit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagy-Britanniában a jelek szerint azonban egyáltalán nem ennyire felkészültek a vásárlók, és az évente értékesítésre kerülő 2,9 millió gépjármű közül minden harmadik esetében "váratlan" problémák merülhetnek fel.

A britek "bakijaiból" azonban a hazai, felkészült autóvásárlók is tanulhatnak. Lássuk, miből lehet a baj, ha valaki a kereskedő helyett az hirdetési újságot választja, és annak megkerülésével a vásárol autót!

Az autókereskedők bevonása természetesen nem jelent 100 százalékos biztonságot, a brit szakértők mégis inkább ezt a módszert javasolják, mert az ügyfél jogosulttá válik a kereskedővel szemben jogi úton fellépni, ha az bizonyíthatóan eltitkolt valamilyen lényegi információt.

A leggyakoribb problémát a tulajdonjogi viszonyok rendezetlensége okozza, melynek hátterében általában az eladó egy eltitkolt, rendezetlen tartozása áll, melyet a bank az új tulajdonostól próbál majd behajtani, aki hiába védekezik az adásvételi szerződéssel, a befektetett pénzét nem kapja vissza.

További problémát jelentenek az eltitkolt balesetek, törések, sőt gyakorta az is előfordul, hogy a szemfüles lakatosok két totálkárosnak ítélt gépjárműből eszkábálnak egyet, és piaci áron értékesítik azt, amelyre a biztosító egyszer már megtérítette a károkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A későbbi problémák azonban elkerülhetőek lennének, ha az vásárlók kihasználnák a lehetőséget, és díj megfizetése ellenében átnéznék a gépjármű adatlapját. Így tisztázhatnánk a tulajdonjogi viszonyokat és tiszta képet kapnának az autó állapotáról, illetve arról, hogy nem lopott vagy törött-e a megvásárlásra szánt autó.

A brit biztosítók egy része biztosítja ezt a lehetőséget ügyfeleinek, a szolgáltatás díja 20 és 40 font (7200 és 14 400 forint) között változik

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?