3 °C Budapest

Használtautót vennél? - egymillióan már megbánták

Pénzcentrum
2007. május 16. 14:00

A legtöbb hazai autótulajdonos számára nem jelentenek újdonságot a használtautó-vásárlás rejtelmei, akár a kereskedőtől, akár az autópiacról, akár hirdetési újságból választják ki a megfelelőnek tűnő személygépkocsit.

Nagy-Britanniában a jelek szerint azonban egyáltalán nem ennyire felkészültek a vásárlók, és az évente értékesítésre kerülő 2,9 millió gépjármű közül minden harmadik esetében "váratlan" problémák merülhetnek fel.

A britek "bakijaiból" azonban a hazai, felkészült autóvásárlók is tanulhatnak. Lássuk, miből lehet a baj, ha valaki a kereskedő helyett az hirdetési újságot választja, és annak megkerülésével a vásárol autót!

Az autókereskedők bevonása természetesen nem jelent 100 százalékos biztonságot, a brit szakértők mégis inkább ezt a módszert javasolják, mert az ügyfél jogosulttá válik a kereskedővel szemben jogi úton fellépni, ha az bizonyíthatóan eltitkolt valamilyen lényegi információt.

A leggyakoribb problémát a tulajdonjogi viszonyok rendezetlensége okozza, melynek hátterében általában az eladó egy eltitkolt, rendezetlen tartozása áll, melyet a bank az új tulajdonostól próbál majd behajtani, aki hiába védekezik az adásvételi szerződéssel, a befektetett pénzét nem kapja vissza.

További problémát jelentenek az eltitkolt balesetek, törések, sőt gyakorta az is előfordul, hogy a szemfüles lakatosok két totálkárosnak ítélt gépjárműből eszkábálnak egyet, és piaci áron értékesítik azt, amelyre a biztosító egyszer már megtérítette a károkat.

A későbbi problémák azonban elkerülhetőek lennének, ha az vásárlók kihasználnák a lehetőséget, és díj megfizetése ellenében átnéznék a gépjármű adatlapját. Így tisztázhatnánk a tulajdonjogi viszonyokat és tiszta képet kapnának az autó állapotáról, illetve arról, hogy nem lopott vagy törött-e a megvásárlásra szánt autó.

A brit biztosítók egy része biztosítja ezt a lehetőséget ügyfeleinek, a szolgáltatás díja 20 és 40 font (7200 és 14 400 forint) között változik

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?