Javaslatok útdíjfizetésre - ki, mennyit, hol fizessen?

Pénzcentrum
2007. január 22. 09:45

Egyetért a szaktárca tervével a Magyar Autóklub és a Levegő Munkacsoport is. Eszerint bővülne a díjfizetésbe bevont úthálózat köre. Azt különösen támogatandónak tartják, hogy a nehéz-tehergépkocsik minden útvonalon a használattal arányos díjat fizessenek - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A két szervezet további módosításokat szeretne, így például, hogy a jelenlegi autópályadíj helyett és a gépjárműadó részbeni vagy teljes eltörlésével minden személygépkocsira vessenek ki éves úthasználati díjat. Ennek összege a gépjárműadó és az éves autópályadíj együttes, csökkentett összege volna.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szerint ezzel a lépéssel a belgiumi példát követnénk, ugyanis ott jövő év elejétől sztrádahasználati díjat vezetnének be minden, hazai és külföldi autós számára egyaránt.

A kezdeményezők szerint a változtatás miatt a személygépkocsi tulajdonosok terhei nem növekednének, miközben az állam több bevételhez jutna. Mindemellett a járművezetők jobb minőségű utakat használhatnának, s jelentősen csökkennének az adminisztráció és ellenőrzés költségei is.

A gazdasági tárca kommunikációs osztálya szerint ez azonban ellentmond a "használó fizet" elvének. A fő cél szerintük az, hogy a díjfizetés az úthasználattal arányos legyen, ugyanakkor az út elhasználódásáért leginkább felelős tehergépjárműveknek nagyobb arányban kell, hogy hozzájáruljanak az út fenntartásához

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyelőre csupán az elvek körvonalazódnak, melyekről a következő hónapban készülhet el a kormány-előterjesztés és a határozattervezet. Ezután kezdődhet el a közös GKM-PM-rendelet megalkotása, amely nevesíti a fizetős és a díjmentes útszakaszokat. A rendelet legkorábban 2007. április 1-jétől léphet hatályba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07