3 °C Budapest

Javaslatok útdíjfizetésre - ki, mennyit, hol fizessen?

Pénzcentrum
2007. január 22. 09:45

Egyetért a szaktárca tervével a Magyar Autóklub és a Levegő Munkacsoport is. Eszerint bővülne a díjfizetésbe bevont úthálózat köre. Azt különösen támogatandónak tartják, hogy a nehéz-tehergépkocsik minden útvonalon a használattal arányos díjat fizessenek - írja a Világgazdaság.

A két szervezet további módosításokat szeretne, így például, hogy a jelenlegi autópályadíj helyett és a gépjárműadó részbeni vagy teljes eltörlésével minden személygépkocsira vessenek ki éves úthasználati díjat. Ennek összege a gépjárműadó és az éves autópályadíj együttes, csökkentett összege volna.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szerint ezzel a lépéssel a belgiumi példát követnénk, ugyanis ott jövő év elejétől sztrádahasználati díjat vezetnének be minden, hazai és külföldi autós számára egyaránt.

A kezdeményezők szerint a változtatás miatt a személygépkocsi tulajdonosok terhei nem növekednének, miközben az állam több bevételhez jutna. Mindemellett a járművezetők jobb minőségű utakat használhatnának, s jelentősen csökkennének az adminisztráció és ellenőrzés költségei is.

A gazdasági tárca kommunikációs osztálya szerint ez azonban ellentmond a "használó fizet" elvének. A fő cél szerintük az, hogy a díjfizetés az úthasználattal arányos legyen, ugyanakkor az út elhasználódásáért leginkább felelős tehergépjárműveknek nagyobb arányban kell, hogy hozzájáruljanak az út fenntartásához

Egyelőre csupán az elvek körvonalazódnak, melyekről a következő hónapban készülhet el a kormány-előterjesztés és a határozattervezet. Ezután kezdődhet el a közös GKM-PM-rendelet megalkotása, amely nevesíti a fizetős és a díjmentes útszakaszokat. A rendelet legkorábban 2007. április 1-jétől léphet hatályba.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?