15 °C Budapest

Hol, mennyiért autózhatsz? (Útdíj-körkép)

Pénzcentrum
2006. október 30. 14:30

Európaszerte különböző útdíjfizetési rendszerekkel, s árakkal szembesülhetnek az utazók. Megnéztünk néhány országot: mi, hol, mennyi?

A fizetési díj megállapításának módja szerint megkülönböztethetőek a zónás rendszerek (általában városokban), távolságon, illetve a használat időtartamán alapuló rendszerek.

Zónás rendszer

Elsőként zónás rendszert Szingapúrban vezettek be, 1975-ben, azóta ezt a rendszert már felváltotta a jelenleg működő ERP nevű rendszer, amely elektronikus alapú, s a megtett távolság alapján kell fizetni. A mostani rendszer meglehetősen bonyolultnak tűnhet első ránézésre, mert külön díjszabás érvényes hétköznap, hétvégén, valamint napon belül különböző órákban, különböző területeken, illetve különböző járművekre.

Norvégiában több városban is fizetni kell ahhoz, hogy a belvárosba gépjárművel lehessen bejutni, az úgynevezett Toll Road System árai városonként különbözőek. Osloban 15 norvég korona, míg Stavangerben 5 norvég korona a napidíj.

Zónás alapú rendszer Londonban is található. 2003-ban, a belváros közlekedési gondjainak enyhítése érdekében (sikeresen) került bevezetésre. A díj megfizetésére akkor van szükség, ha London belvárosába szeretnénk bejutni valamilyen gépjármű segítségével, hétköznap 7 és 18:30 között. 8 fontos (3 117,6 forint) átalánydíjat kell fizetni egy napra. Az eddigi rendszer sikerén felbuzdulva, 2007 februárjától kiterjesztik a zóna határait.

Autópályák

Európa egyes autópályáin fizetni kell az út igénybevételért. Egyes helyeken ezt a hagyományos, matricás vagy kapus rendszerrel lehet megtenni, de akad olyan ország is, ahol már kiépítették az elektronikus rendszert is.

Ausztria

Az osztrák autópályákon és gyorsforgalmi utakon matricás rendszer van érvényben, egységes díjakat kell fizetni, az üzemeltető mindenütt az ASFINAG (Autobahnen- und Schnellstraßen- Finanzierungs- Aktiengesellschaft). Mivel a tehergépkocsi-forgalom egyre nagyobb mértékű, ezért Ausztriában már bevezették a megtett távolság pontos mérésén alapuló díjfizetési rendszert e járművek számára. A járművekbe egy úgynevezett OBU-t (On-board Unit, fedélzeti egység) kell beszerelni, ennek költsége 5 euró. A díjszedés mikrohullámú technológián alapszik, az itt beépített OBU-k Németországban már nem használhatóak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Franciaország

Franciaországban összesen 13 szolgáltatóval találkozhatunk az autópályákon, és az alagutakon, de például a Szajnán való átkeléshez két hídon is fizetni kell. A szolgáltatók honlapjaikon feltüntetik a tarifákat, és egyben a különböző fizetési módokat is, hiszen már Franciaországban is lehet elektronikus fizetést választani. Némely honlapon kalkulátorral segítik az utazókat. A díjak a megtenni kívánt távolságtól függenek, így például az ESCOTA (Société des Autoroutes Estérel, Côte d'Azur, Provence, Alpes, Dél-Franciaország) hálózatán 45,5 km 6 euró, míg 192,3 km megtétele 18 euróba kerül.

Németország

A német autópályák híresek arról, hogy nincs sebességkorlátozás. Azt már kevesebben tudják, hogy a személyautókkal közlekedőknek nincs díjfizetési kötelezettségük. A tehergépjárműveknek viszont már fizetni kell, itt az OBU 300 euróba kerül, mivel GPS-en alapul a mérési technológia. A drágább készülék viszont használható Ausztria autópályáin is.

Norvégia

Norvégiában is kettős rendszer érvényesül. Egyrészt léteznek a fizetőkapuk, másrészt létezik az AutoPASS névvel illetett elektronikus díjbeszedési rendszer. Ha valaki az elektronikus rendszert választja, akkor a kényelmesebb fizetésen túl, az áthaladáskor kedvezményes díjat kell fizetnie.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM