26 °C Budapest

Trónfosztás: bukott az olcsó üzemanyagok királya!

Pénzcentrum
2006. november 28. 13:00

Nem történt drámai változás az üzemanyagok piacán az elmúlt egy hónap során, a korábbi hetekhez képest kifejezetten csitulni látszanak a kedélyek. Szokásos havi körképünk előző részében tett megállapításaink most is helytállóak: jót tett a forint euróval szembeni erősödése a magyar autósoknak, a közös fizetőegységben mérve ugyanis hazánk egy hónapos távlatban a drágulást produkáló országok közé tartozott.

A hazai üzemanyag árváltozást bemutató alábbi grafikonon jól látszik, hogy a dízel ára a 95-ös benzin kurzusa felett stabilizálódott, a kettő közötti különbség azonban mérséklődött az elmúlt hetekben. Az ábra is arról árulkodik, hogy a hektikus ingadozások időszakának (egyelőre?) vége.


 

Az európai mezőnyt szemlélve komolyabb változásként a lettek előzése értékelhető, eddig ugyanis hosszú ideje Észtországban lehetett a legolcsóbban 95-öst tankolni. Hazánk továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, a legdrágább ország pedig nem is lehet más mint Hollandia, bár a dízel szegmensben nem lehet vetekedni az Egyesült Királyság egekbe szökő áraival.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A legtanulságosabb adatokat változatlanul az euró-alapú árváltozások szolgáltatják, melyekből jól látszik, hogy hazánkban a közös devizában mérve ismét drágultak az üzemanyagok, így a forintban mért árcsökkenést a hazai fizetőeszköz euróval szembeni erősödése okozta. Figyelemre méltó, hogy a hagyományosan legolcsóbb Észtország egy markáns emelésnek köszönhetően veszítette el aranyérmét, míg a kevésbé változékony máltai piacon mindkét mezőnyben árzuhanás következett be.


 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?