2 °C Budapest

Trónfosztás: bukott az olcsó üzemanyagok királya!

Pénzcentrum
2006. november 28. 13:00

Nem történt drámai változás az üzemanyagok piacán az elmúlt egy hónap során, a korábbi hetekhez képest kifejezetten csitulni látszanak a kedélyek. Szokásos havi körképünk előző részében tett megállapításaink most is helytállóak: jót tett a forint euróval szembeni erősödése a magyar autósoknak, a közös fizetőegységben mérve ugyanis hazánk egy hónapos távlatban a drágulást produkáló országok közé tartozott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazai üzemanyag árváltozást bemutató alábbi grafikonon jól látszik, hogy a dízel ára a 95-ös benzin kurzusa felett stabilizálódott, a kettő közötti különbség azonban mérséklődött az elmúlt hetekben. Az ábra is arról árulkodik, hogy a hektikus ingadozások időszakának (egyelőre?) vége.


 

Az európai mezőnyt szemlélve komolyabb változásként a lettek előzése értékelhető, eddig ugyanis hosszú ideje Észtországban lehetett a legolcsóbban 95-öst tankolni. Hazánk továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, a legdrágább ország pedig nem is lehet más mint Hollandia, bár a dízel szegmensben nem lehet vetekedni az Egyesült Királyság egekbe szökő áraival.

 


A legtanulságosabb adatokat változatlanul az euró-alapú árváltozások szolgáltatják, melyekből jól látszik, hogy hazánkban a közös devizában mérve ismét drágultak az üzemanyagok, így a forintban mért árcsökkenést a hazai fizetőeszköz euróval szembeni erősödése okozta. Figyelemre méltó, hogy a hagyományosan legolcsóbb Észtország egy markáns emelésnek köszönhetően veszítette el aranyérmét, míg a kevésbé változékony máltai piacon mindkét mezőnyben árzuhanás következett be.


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09