23 °C Budapest

Vigyázz az autódra! - Mit lopnak?

Pénzcentrum
2006. augusztus 21. 16:00

Megelőzhetjük a lopást egy gondos márkaválasztással? Vagy a riasztórendszerek minden problémánkat megoldják?


Miért pont az én autómat? Talán mind ezt kérdeznénk, ha arra a helyre visszatérve, ahol autónkat legutóbb hagytuk, annak csak hűlt helyét találnánk. Az mindenesetre biztos, hogy vannak márkák, amelyeket az autó tolvajok kifejezetten kedvelnek, és vannak olyanok is, amelyeket elkerülnek.

Az Insurance Institute for Highway Safety nevű amerikai biztosítótársaság minden évben elkészíti az autó tolvajok által leginkább és legkevésbé kedvelt autók listáját. Eszerint nagy szerepe van a márka-választásnak abban, hogy mennyire nagy valószínűséggel lesz a mi autónk a kiszemelt áldozat. A tolvajok kedvencei általában azok a gépjárművek, amelyeknek magas a presztízse, vagy amelyeket a közéleti személyiségek leggyakrabban használnak. Ezen kívül szempont lehet még, hogy mennyire könnyen lehet feltörni a riasztórendszert, illetve a ritka kocsik esetében előfordul, hogy csupán egy alkatrész kedvéért viszik el az autót.


 


Elég nehéz megmondani, hogy miért nem "vonzó" egy gépjármű. De a legritkábban lopott kocsik listáját böngészve, azt fedezhetjük fel, hogy az első helyen egyterűek végeztek, őket pedig szedánok követik a sorban.

 


 A magyországi mezőnyt torony magasan a Volkswagen vezeti, amelyet az Opel és a Renault követ szoros versenyben. Az első öt márka ilyen irányú "népszerűségének" maga a népszerűség lehet az oka, hiszen ezek a leggyakrabban használt autók Magyarországon. Érdekes, hogy az Audi majdhogynem leghátul végzett, maga elé engedve a Skodát, de még a Ladát is. Bár valószínűleg ennek a fejlettebb biztonsági rendszer az oka.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?