28 °C Budapest

Milliókat fektettek autóroncsba - kár volt...

Pénzcentrum
2006. április 26. 15:00

Többszörös határidő- és rendeletmódosítás után sem rendeződött a feleslegessé vált kocsik ügye Magyarországon. A következő terminus 2007. január elseje lesz, amikor életbe lép a gyártók számára az autóroncsok visszamenőleges hatályú ingyenes visszavételi kötelezettsége - írja a nol.hu

2004-ben 130 ezer, tavaly 73 793 személyautót vontak ki hivatalosan a forgalomból, ám csak 12 853-at a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően, a bontási átvételi igazolás kitöltésével. Ez az arány mindenkinek rossz, hiszen a sorsára hagyott autók rontják a városképet, foglalják a parkolóhelyet, és tönkreteszik a természetet.

2005. október 7. óta már nem elégednek meg az okmányirodákban egy fecnivel, amelyen a tulajdonos arról nyilatkozik, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően vált meg feleslegessé vált járművétől, és ennek fejében megszabadulhat a közterhektől, vagyis nem kell a továbbiakban fizetni súlyadót és kötelező biztosítást, melynek összege sokszor több, mint a kocsi értéke.

Kiskapu azért még maradt: az egyiket úgy hívják, hogy forgalomból történő ideiglenes kivonás, melynek időtartama 6-9 hónap lehet, ezalatt nem kell fizetni sem súlyadót, sem kötelező biztosítást. A másik bevált trükk, hogy a tulajdonos lopásként adja elő a hatóságoknál kocsijának történetét, amivel egy másik statisztikát ront.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Statisztikák szerint évente 131-150 ezer roncsot kellene szakszerűen szétszedni és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően feldolgozni. Magyarországon a 105 minősített bontó- és 52 átvevőhely mellett becslések szerint további 200-300 működik, de ezek nem rendelkeznek sem megfelelő eszközökkel, sem engedéllyel. Nagy kérdés, hogyan működnek majd 2007. január elseje után. Az évente keletkező százezer roncs feldolgozási költségeit már a gyártók állják, de ki fizeti majd az országban felgyűlt, gyártó, importőr és jogutód nélküli márkák félmillió kocsiját? Ilyen a Barkas, a Trabant és a Wartburg, de ide sorolható még több megszűnt nyugati márka terméke is. Kapacitás pedig van bőven, sőt a bontósok arra panaszkodnak, hogy a törvény érvényesítésének reményében több százmillió forintot ruháztak be az ágazatba, és most várnak a megtérülésre. Gazdaságosan minimálisan évi háromezer autóval kell számolni, hacsak a kinyerhető anyagokra és alkatrészekre nem koncentrálnak. Egy telep beruházási költsége a 300 millió forintot is meghaladhatja, hiszen a kocsi szárazra fektetése, a légkondicionáló kiürítése, a gázok, hűtőfolyadékok és kenőanyagok tartályba gyűjtése, az alkatrészek színkódos tárolása, számítógépes nyilvántartása, a veszélyes hulladékok megsemmisítése költséges.

Korábban még jelentős összeget lehetett kapni egy leadott roncsért, hiszen az autók 70-75 százaléka fém, de ma már több helyen 10-15 ezer forintot kell fizetni, hogy átvegyék, és az okmányirodákban a forgalomkivonáshoz megkövetelt bontási igazolást kiadják.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?