23 °C Budapest
Menlo Park, 2020. június 30.A Facebook amerikai alapítású közösségi hálózat ikonikus, felfelé mutató hüvelykujjat ábrázoló emblémája a Kalifornia állambeli Menlo Parkban 2020. június 29-én. A gyûlöletbeszéddel és hamis információkat tartalmazó posztokkal kapcsolatos üzletpolitikája miatt egyre több cég jelenti be, hogy nem hirdet tovább a közösségi oldalon.MTI/EPA/John G. Mabanglo

Egyre közelebb a fizetős Facebook bevezetése? Elfeledett törvénnyel csapnának oda a közösségi oldalnak

2024. június 5. 10:46

A News Corp vezetője szerint Ausztráliának szigorúbb szabályozást kellene bevezetnie a közösségi médiavállalatoknak, mint a Meta ellen, kötelezve őket arra, hogy fizessenek az ausztrál hírszolgáltatóknak a Facebookon megosztott tartalmakért, miközben a kormány egy 2021-es törvény alkalmazását fontolgatja e célból - számolt be a Reuters.

A News Corp egyik vezetője szerint Ausztráliának szigorúbb intézkedéseket kellene bevezetnie a Meta Platformokkal, mint például a Facebook tulajdonosával szemben, hogy kötelezze őket fizetésre a hírszolgáltatóknak nyújtott tartalmakért. A Meta korábban, márciusban jelentette be, hogy nem kíván további díjakat fizetni az ausztrál hírkiadóknak. Jelenleg a kormány mérlegeli egy 2021-ben elfogadott törvény alkalmazását, amely ezt megkövetelné.

Michael Miller, a News Corp Australia ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy a Meta kötelessége lenne újratárgyalni és tiszteletben tartani az ausztrál törvényeket. A Meta válaszában arra utalt, hogy platformjaikon csökken az érdeklődés a hírek iránt, és ezeket ingyenes terjesztési csatornáként kínálják a médiavállalatok számára.

A kiadók szerint viszont a Facebook és más internetes óriások jogtalanul profitálnak reklámbevételeikből, amikor hírekre mutató linkek jelennek meg platformjaikon. A Meta 2021-ben több ausztrál médiummal kötött megállapodást, amelyek többsége idén lejár. Amennyiben a kormány érvényesíteni próbálja a 2021-es törvényt, a Meta blokkolhatja a hírcikkek megosztását Ausztráliában és Kanadában is, ahogy már korábban is tették.

Miller beszédében emellett bírálta a közösségi média negatív hatásait és javasolt egy szabályozási keretrendszert technológiai cégek számára. Ez magában foglalná az összes tartalomért való felelősségvállalást, versenytörvények alkalmazását digitális reklámokra, panaszkezelés javítását és mentális egészségügyi programok támogatását. Korábban az Európai Unió is vizsgálatot indított a Facebook és az Instagram ellen annak felmérésére, hogy ezek a platformok okoznak-e függőséget. Emellett azt is vizsgálják, hogy a Meta megfelelően ellenőrzi-e a felhasználók életkorát, és hogyan ajánl tartalmakat a fiataloknak.

Emellett az Európai Bizottság egy másik vizsgálatot is indított a Meta ellen, mivel gyanú merült fel, hogy a vállalat nem felel meg az EU digitális szolgáltatásokra vonatkozó szigorú előírásainak. Különösen aggályosnak tartják a dezinformáció és megtévesztő hirdetések elleni fellépés hiányát, ami különösen aggasztó a közelgő európai parlamenti választások előtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Meta képviselője visszautasította azt az állítást, hogy vállalatuk nem tartaná tiszteletben az ausztrál törvényeket vagy normákat. Hangsúlyozták együttműködésüket bűnüldöző szervekkel és online biztonság terén végzett oktatásaikat.

Egyre nagyobb a baj, kellenek az új felhasználók

A Meta is érzi, hogy egyre csak fogynak a felhasználói, a vállalat új stratégiája arra irányul, hogy megnyerje a fiatal felnőtteket, különösen a Z generációt a Facebook platformon. Ennek érdekében kiemelik a Marketplace, az Események és a Csoportok funkcióit, miközben szem előtt tartják az alkalmazás tinédzserek mentális egészségére gyakorolt hatásait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem