31 °C Budapest
Facebook application icon on Apple iPhone 13 Pro, smartphone with login home page facebook logo icon on the screen popular social media network from Meta : Bangkok, Thailand - June 3 2022

Nem várt vizsgálat indult a Facebook, Instagram ellen: ezt tényleg hagyják a fiatalok szülei?

2024. május 17. 11:46

Az Európai Unió vizsgálatot indított a Facebook és az Instagram ellen, hogy felmérje, ezek a platformok függőséget okoznak-e. Továbbá azt is vizsgálják, hogy a Meta megfelelően ellenőrzi-e a felhasználók életkorát és hogyan ajánlj tartalmakat a fiataloknak - tudósított a BBC.

Az Európai Unió vizsgálatot kezdeményezett a Facebook és az Instagram platformokkal szemben, hogy felmérje, ezek a közösségi hálózatok függőséget okoznak-e, ami negatívan befolyásolhatja a gyermekek fizikai és mentális egészségét. A vizsgálat keretében azt is értékelik, hogy a platformok megfelelően ellenőrzik-e a felhasználók korát, valamint hogyan ajánlanak tartalmakat a fiatalabb korosztálynak.

Az EU új digitális szolgáltatási törvénye (DSA) alapján több nagy technológiai vállalat ellen is indult már vizsgálat. Ezek a cégek akár az éves globális forgalmuk 6%-ának megfelelő bírságot is kaphatnak, ha megsértik a törvény előírásait.

A Meta, amely mindkét említett platformot birtokolja, állítása szerint több mint egy évtizedet fordított arra, hogy több mint 50 eszközt és irányelvet fejlesszen ki a gyermekek védelme érdekében. A Meta szeptemberben benyújtotta jelentését a DSA által előírt kockázatokról, amire reagálva az EU eljárást indított. Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Facebook és az Instagram rendszerei - beleértve az algoritmusokat is -

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az EU kiemelten foglalkozik azzal is, hogyan ellenőrzi a Meta a felhasználók életkorát. Az Ofcom brit hírközlési felügyelet szerint ezek az algoritmusok jelentős aggodalomra adnak okot az online biztonság terén. A Meta platformjainak használatához hivatalosan 13 év feletti kor szükséges, de sok esetben fiatalabb gyermekek is használnak fiókokat.

Thierry Breton uniós biztos és Margrethe Vestager biztos egyaránt kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy nem látnak elegendő erőfeszítést a Meta részéről a DSA kötelezettségeinek teljesítése kapcsán. Kiemelték, hogy fontos lenne mérsékelni azt a negatív hatást, amit ezek a platformok gyakorolhatnak az európai fiatalok fizikai és mentális egészségére. Ezenfelül már zajlik egy másik uniós vizsgálat is a Meta-val szemben politikai dezinformációval kapcsolatos aggályok miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem