22 °C Budapest
Facebook application icon on Apple iPhone 13 Pro, smartphone with login home page facebook logo icon on the screen popular social media network from Meta : Bangkok, Thailand - June 3 2022

Súlyos vizsgálatot kapott a nyakába a Facebook, Instagram: keményen odacsap az EU, érik a gigabírság

2024. április 30. 17:14

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Meta ellen, mivel felmerült az a gyanú, hogy a vállalat nem tesz eleget az EU digitális szolgáltatásokra vonatkozó szigorú szabályainak, különösen a dezinformáció és megtévesztő hirdetések elleni küzdelem terén, ami aggodalmakat vet fel a közelgő európai parlamenti választások előtt - jelentette a Cnbc.

Az Európai Unió végrehajtó szerve, az Európai Bizottság bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Meta Platforms Inc. ellen. A vizsgálat oka, hogy felmerült a gyanú: a vállalat nem tesz eleget az internetes tartalomra vonatkozó szigorú uniós szabályoknak, különösen a dezinformáció elleni küzdelem terén. Ez különösen fontos a június 6-9 között esedékes európai parlamenti választások fényében.

A Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Meta nem felel meg a Digitális Szolgáltatások Törvényének (DSA) követelményeinek. Ez magában foglalja a megtévesztő hirdetéseket, dezinformációs kampányokat és összehangolt, nem hiteles viselkedést érintő intézkedéseket. Kiemelték azt is, hogy az Instagram és Facebook ajánlórendszereiben történő politikai tartalmak leminősítése átláthatósági problémát jelenthet.

A Meta szóvivője reagált az állításokra, hangsúlyozva a vállalat elkötelezettségét az online kockázatok kezelése iránt és nyitottságát az Európai Bizottsággal való együttműködésre.

További aggályok merültek fel a CrowdTangle nevű eszköz leértékelése kapcsán. Ez egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi valós idejű választási megfigyelést kutatók és újságírók számára. A Meta szerint ez az eszköz nem bizonyult hatékonynak, így újak fejlesztését tervezik adathozzáférés javítása érdekében.

A DSA 2024. február 17-én lépett hatályba és előír az internetes óriáscégeknek bizonyos tájékoztatási kötelezettségeket, beleértve a hirdetések finanszírozójának feltüntetését is. A törvény célja többek között a választások manipulációnak megakadályozása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Európai Bizottság múlt héten "stressztesztet" végzett annak érdekében, hogy felmérje a platformok felkészültségét választás előtti manipulatív magatartás kezelésére. Az eredmények hiányosságokra és javítandó területekre világítottak rá.

Mivel a Meta nagyon nagy online platformnak minősül (VLOP), szigorúbb ellenőrzés alatt állhat és súlyosabb bírságokkal nézhet szembe, ha megsérti az EU szabályait. A cég globális forgalmának akár 6%-át kitevő bírság is kiróható a portál szerint. Az Európai Bizottság további bizonyítékgyűjtést tervez, beleértve információkéréseket és interjúkat. Lehetséges további végrehajtási lépéseket is fontolóra vehetnek vagy elfogadhatják a Meta által tett kötelezettségvállalásokat. Az eljárás lezárási határideje nincs jogilag meghatározva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem