17 °C Budapest
Over the shoulder view of young woman using smartphone outdoors in park, against beautiful green nature plants with sunlight. Blank screen for design mock up

Ezt nem fogod elhinni: ennyit kell dolgoznia egy magyarnak a legújabb iPhone-ért

2022. szeptember 8. 18:04

Nemrég összehasonlították az iPhone 14 Pro (128 GB) helyi árait a különböző országok átlagkereseteivel, és kiszámították az iPhone indexet, azaz az okostelefon értékét munkanapokban kifejezve.

Magyarországon az Apple iPhone 14 Pro okostelefon alapverziója (128 GB) 569.990 Ft-ban lett meghatározva. És bár az amerikai ár 999 dollár, érdemes megjegyezni, hogy ez a nettó ár csak négy olyan államban érvényes, ahol az általános forgalmi adó 0%.

A KSH legfrissebb adatai alapján Magyarországon az átlagkereset bruttó 503.500 Ft (ez nettó 347.200 Ft). Tehát egy átlagos magyarnak 34,5 napot kell dolgoznia ahhoz, hogy összegyűjtse a pénzt az iPhone 14 Pro okostelefonra. Feltéve, ha az összes megkeresett pénzt félreteszi erre a vásárlásra. Az egy évvel ezelőtti eredményhez képest, a szükséges napok száma emelkedett 3,2 nappal - derül ki a Picodi számításaiból.

Így nézett ki az iPhone index Magyarországon az elmúlt 5 évben:

  • 2018 – 38,9 nap
    2019 – 35,1 nap
    2020 – 35,1 nap
    2021 – 31,3 nap
    2022 – 34,5 nap

Svájc átlagos állampolgára gyűjti össze leggyorsabban az iPhone-ra az összeget – mindössze 4,6 nap alatt. Egy átlagos USA polgár 5,7 nap dolgozás után engedheti meg magának a készülék megvásárlását, egy ausztráliai lakos pedig – 6,1 nap után.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vizsgált országok közül a legrosszabb eredményt érte el Törökország, ahol az iPhone 146,7 munkanapnak felel meg. A második és harmadik helyre került Fülöp-szigetek és Brazília – 90,9 és 74,2 nappal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?