8 °C Budapest
Pofátlanság: 570 forintért váltja a dollárt az Apple, így lesz itthon 569 990 az iPhone 14 Pro

Pofátlanság: 570 forintért váltja a dollárt az Apple, így lesz itthon 569 990 az iPhone 14 Pro

2022. szeptember 8. 08:00

Azt hiszed, hogy téged nem érint, hogy 400 forint az euró, mert csak forinttal fizetsz? Nagyobbat nem is tévedhetnél: az új iPhone 14 Pro árazásából is tisztán látható, hogy a magyar vásárlók most duplán a rövidebbet húzzák. Ennek oka egyfelől az euró-dollár paritás, de az sem segít sokat, hogy a magyar áfa Európa-bajnok. Mutatjuk, hogy lehet, hogy az Apple ma már 570 forintért váltja át a dollárt: nem túl fényes a kép...

Az utóbbi hónapok a forint folyamatos mélyrepüléséről szóltak: bár a magyar deviza történelmi mélységekben jár, sokan még mindig nem érzik át a helyzet súlyát. Rengeteg kommentelő osztja azt a véleményt, hogy: "Kit érdekel, mennyi egy euró, itten forint van, én is azzal fizetek, engem bizony nem érint, hogy 400 forint az euró."

Ez már csak azért is butaság, mert a Magyarországon eladott termékek számottevő része (részben vagy egészben) importból jön. Azaz leegyszerűsítve: a kereskedőnek jellemzően euróban (vagy dollárban, mostanában kb. egyre megy) kell megvásárolni azokat, majd pedig itthon forintért eladni úgy, hogy haszna is legyen belőle - és ki tudja fizetni például az egekbe szökő rezsiárakat.

Hogy érthetőbb legyen, a szerda este bemutatott iPhone 14 Pro árazása mentén is érdemes levezetni a példát. Tim Cook Apple-vezér büszkén jelentette be, hogy az új almás csúcstelefon alapomodellje (sima Pro, nem a Pro Max, 128 gb tárhellyel) az USA-ban 999 dollárba fog kerülni - több új telefont is bemutattak, de számoljunk ezzel, ez legalább kerek!

Forrás: apple.com
Forrás: apple.com

A matekot látva a magyar Apple-fanok is megörülhettek, hiszen az ár átszámolva kicsit több mint 395 ezer forint volt a szerda esti árfolyamon. A hidegzuhany akkor jött el, amikor megjelentek a hazai árak:

Forrás: apple.com/hu
Forrás: apple.com/hu

Igen, Magyarországon az iPhone 14 Pro legalapabb, 128 gigás verziója 570 ezer forintba kerül.

Gyakorlatilag, szerda esti árfolyamon az Apple itthon kb. 1443 dollárért adja ugyanazt a telefont, ami az Egyesült Államokban 999 dollárba kerül. Azaz kerekítve 570 forinton váltja a dollárt!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy jöhet ez ki? Hát úgy, hogy az Apple Európában úgy lövi be az árait, hogy első körben a dollárt átváltja euróra, a szerda esti állapotok szerint nagyjából 1:1-ben, rápakolva az 5-10 százalék árfolyamkockázatot - hiszen az Apple sem most jött le a falvédőről, nem akar bukni, ha az euró erőre kapna. Aztan pedig az eurót átváltja forintra, újabb 5-10 százalék pluszban, szintén az árfolyamkockázat miatt. És erre jön még rá többek között a 27 százalékos, Európa-bajnok magyar áfa, illetve az Artisjusnak fizetendő, párezer forintos jogdíj az adathordozóért.

Oké, ez a példa egy méregdrága okostelefonról szól, de a fentiek ismeretében remélem, mindenki átgondolja, valójában mennyire érinti is őt a forint-euró, illetve a forint-dollár árfolyam. Bár nem százezrekben mérve, de hasonlóan komplikált matek játszódik le a szlovák (nem árstopos) tejjel, meg a Németországból hozott Parkside szerszámoknál a Lidl-ben, és még sorolhatnánk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm