7 °C Budapest
Tömegek kaptak ilyen SMS-t a napokban: be ne dőlj, durván lehúzhatnak az ajánlattal

Tömegek kaptak ilyen SMS-t a napokban: be ne dőlj, durván lehúzhatnak az ajánlattal

2022. március 21. 14:03

Lelepleztük a legújabb, SMS-ben terjedő csalást: a bűnözők jól fizető állásajánlattal keresik meg az áldozatokat - de persze ebből semmi nem igaz, az adatainkra, pénzünkre utaznak. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet kérdésünkre elárulta, már több bejelentés is érkezett hozzájuk az ügyben és szerencsére Magyarországon még nem tudnak olyan áldozatról, aki bedőlt volna nekik. Azt is elárulták, hogy lehet a leghatékonyabban védekezni az ilyen csalások ellen: a telefonszám letiltása messze nem elegendő.

Újfajta netes csalás terjed Magyarországon: szerkesztőségünk több tagja, illetve a Pénzcentrum számos olvasója is megkapta a lenti SMS-t, amelyben igencsak tört magyarsággal értesítik az érintettet, hogy "részmunkaidős/teljes munkaidős foglalkoztatásra" választották ki. A fizetés pedig állításuk szerint napi 50-200 euró ( kb.18700-74900 forint).

Mindehhez nem kell mást tenni, mint jelentkezni a megadott telefonszámon. Mivel a sztori több tekintetben is bűzlött, úgy döntöttünk, utánajárunk az újfajta csalásnak.

Az üzenetet megmutattuk a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek is, akik közölték, hogy az incidensbejelentő központjukba is érkezett néhány, a csatolt fotóhoz hasonló tartalmú bejelentés.

A szöveg azonos volt a képen láthatóval, viszont más-más e-mail címek és telefonszámok is előfordultak. A telefonszámokról annyi megállapítható, hogy holland országelőhívójúak. A csalás teljes metodikájáról információval nem rendelkezünk, mivel a hozzánk bejelentéssel élő, potenciális áldozatok nem dőltek be az SMS-nek, így nem érkezett olyan bejelentés hozzánk, amelyben az áldozat végig vitte volna a folyamatot

- ismertették a Pénzcentrum kérdésére. Hozzátették, a kollégáik megvizsgálták a bejelentett telefonszámokat, azonban azok már nem működnek. Mint a Kibervédelmi Intézet sajtóosztálya kifejtette, általánosságban elmondható, hogy az ilyen típusú csalások két motivációból történhetnek:

  • Az egyik, hogy a vonal végén egy csaló veszi rá az áldozatát pénz vagy adatok kiadására, esetleg telefonegyenleg feltöltésére.
  • A másik gyakori példa, amikor az áldozat visszahívja a számot, akkor a hívás mindenféle nemzetközi útvonalra terelődik, és emelt díjas hívás költségével szembesül az érintett.

Arra a kérdésünkre, hogy mit lehet tenni a hasonló csalások ellen, a szakemberek elmondták, hogy ugyan a telefonok és az üzenetküldő alkalmazások általában rendelkeznek olyan funkcióval, hogy egy-egy felhasználót le tudnak tiltani, a csalók többnyire több számot használnak egyszerre, és rövid ideig élnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így a letiltás hosszú távon nem jelent valódi megoldást.

A legjobb módszer, amit ilyenkor alkalmazhatunk, ha kritikus gondolkodásmóddal élünk, az minden beérkező hívás, üzenet esetén eredményesen használható. A jelenlegi üzenettípus esetén a visszahívás előtt érdemes átgondolni, hogy:

  • álláskeresésben érintett vagyok-e?
  • adtam-e be a feladó szerinti cég vagy szervezet felé álláspályázatot/önéletrajzot?

Ha a válasz a kérdések bármelyikére (vagy mindegyikére) NEM, akkor ne kattintsunk semmilyen linkre és ne hívjuk vissza a telefonszámot. További tanácsként a szokásos jó gyakorlat megismerését és elsajátítását javasolják, amelyhez mindenki figyelmébe ajánlották a Hihetetlen Lehetőségek - Nyeremény című videójukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem