Tömegek kaptak ilyen SMS-t a napokban: be ne dőlj, durván lehúzhatnak az ajánlattal

Tömegek kaptak ilyen SMS-t a napokban: be ne dőlj, durván lehúzhatnak az ajánlattal

2022. március 21. 14:03

Lelepleztük a legújabb, SMS-ben terjedő csalást: a bűnözők jól fizető állásajánlattal keresik meg az áldozatokat - de persze ebből semmi nem igaz, az adatainkra, pénzünkre utaznak. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet kérdésünkre elárulta, már több bejelentés is érkezett hozzájuk az ügyben és szerencsére Magyarországon még nem tudnak olyan áldozatról, aki bedőlt volna nekik. Azt is elárulták, hogy lehet a leghatékonyabban védekezni az ilyen csalások ellen: a telefonszám letiltása messze nem elegendő.

Újfajta netes csalás terjed Magyarországon: szerkesztőségünk több tagja, illetve a Pénzcentrum számos olvasója is megkapta a lenti SMS-t, amelyben igencsak tört magyarsággal értesítik az érintettet, hogy "részmunkaidős/teljes munkaidős foglalkoztatásra" választották ki. A fizetés pedig állításuk szerint napi 50-200 euró ( kb.18700-74900 forint).

Mindehhez nem kell mást tenni, mint jelentkezni a megadott telefonszámon. Mivel a sztori több tekintetben is bűzlött, úgy döntöttünk, utánajárunk az újfajta csalásnak.

Az üzenetet megmutattuk a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek is, akik közölték, hogy az incidensbejelentő központjukba is érkezett néhány, a csatolt fotóhoz hasonló tartalmú bejelentés.

A szöveg azonos volt a képen láthatóval, viszont más-más e-mail címek és telefonszámok is előfordultak. A telefonszámokról annyi megállapítható, hogy holland országelőhívójúak. A csalás teljes metodikájáról információval nem rendelkezünk, mivel a hozzánk bejelentéssel élő, potenciális áldozatok nem dőltek be az SMS-nek, így nem érkezett olyan bejelentés hozzánk, amelyben az áldozat végig vitte volna a folyamatot

- ismertették a Pénzcentrum kérdésére. Hozzátették, a kollégáik megvizsgálták a bejelentett telefonszámokat, azonban azok már nem működnek. Mint a Kibervédelmi Intézet sajtóosztálya kifejtette, általánosságban elmondható, hogy az ilyen típusú csalások két motivációból történhetnek:

  • Az egyik, hogy a vonal végén egy csaló veszi rá az áldozatát pénz vagy adatok kiadására, esetleg telefonegyenleg feltöltésére.
  • A másik gyakori példa, amikor az áldozat visszahívja a számot, akkor a hívás mindenféle nemzetközi útvonalra terelődik, és emelt díjas hívás költségével szembesül az érintett.

Arra a kérdésünkre, hogy mit lehet tenni a hasonló csalások ellen, a szakemberek elmondták, hogy ugyan a telefonok és az üzenetküldő alkalmazások általában rendelkeznek olyan funkcióval, hogy egy-egy felhasználót le tudnak tiltani, a csalók többnyire több számot használnak egyszerre, és rövid ideig élnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így a letiltás hosszú távon nem jelent valódi megoldást.

A legjobb módszer, amit ilyenkor alkalmazhatunk, ha kritikus gondolkodásmóddal élünk, az minden beérkező hívás, üzenet esetén eredményesen használható. A jelenlegi üzenettípus esetén a visszahívás előtt érdemes átgondolni, hogy:

  • álláskeresésben érintett vagyok-e?
  • adtam-e be a feladó szerinti cég vagy szervezet felé álláspályázatot/önéletrajzot?

Ha a válasz a kérdések bármelyikére (vagy mindegyikére) NEM, akkor ne kattintsunk semmilyen linkre és ne hívjuk vissza a telefonszámot. További tanácsként a szokásos jó gyakorlat megismerését és elsajátítását javasolják, amelyhez mindenki figyelmébe ajánlották a Hihetetlen Lehetőségek - Nyeremény című videójukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?