A woman handing over her medical insurance card to the receptionist at an MRI clinic reception in order to pay for her scan and follow up treatment.

Személyi azonosító jel: Mi a személyi azonosító szám és hol található?

2021. október 23. 12:02

Bármilyen hivatalos ügyben járjunk el, az ügyintézés alapfeltétele, hogy azonosítani tudjuk magunkat, amely a legtöbb esetben a személyi igazolvány és a hozzá tartozó lakcímkártya bemutatásával történik. Ezekből az igazolványokból nyerhető ki többek között a személyi igazolvány száma és a személyi azonosító szám is, ami NEM ugyanaz az azonosító!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Cikkünkben a személyi azonosító szám, más néven a személyi azonosító jel kapcsán nyújtunk tájékoztatást. Eláruljuk, mi az a személyi azonosító szám és melyik személyi azonosító igazolvány plasztikján találjuk ezt meg, vagyis, hogy a személyi azonosító hol található. Mihez kellhet a személyi azonosító, hol történik a személyi azonosító szám lekérdezése?

Mi a személyi azonosító szám / személyi azonosító jel?

Magyarországon számos nemzeti személyazonosító jelet használunk, amelyeknek egyike a személyi azonosító jel, köznyelven személyi szám. A tévhitekkel ellentétben ez az azonosító jel NEM ugyanaz, mint az általános ügyintézéshez használt személyi igazolvány száma, hanem egy másik azonosítóról van szó! A személyi azonosító szám bevezetése 1975-ben történt meg: a kezdeményezés célja az volt, hogy univerzális azonosítószámot hozzanak létre, ami a közigazgatás számára átláthatóbbá tenné az egyén adatainak lekérdezését egy számítógépes rendszerből (minden személyes adat ehhez a számhoz kapcsolódott).

Az alkotmánybíróság éppen ebből az okból kifolyólag, a személyes adatok védelme érdekében tiltotta be a használatát 1991-ben (a gyakorlatban azonban csak 1995-től szorult vissza a használata), helyette több, külön azonosítószámot használunk. A személyi azonosító jel helyett van mindenkinek külön adóazonosító jele, TAJ-száma, illetve természetesen személyi igazolvány száma is. A személyi azonosító jel használata ma már egyedül a lakcímügyek intézéséhez köthető. Habár van átjárás a rendszerek között, ez az intézkedés tette lehetővé, hogy ne lehessen bárkinek bármilyen adatára rákérdezni ugyanabban a rendszerben, így nagyobb védettséget élveznek az adataink.

Hogy néz ki a személyi azonosító szám?

A személyi azonosító egy 11 karakterből álló azonosító jel, alakja a következőképpen néz ki: M-ÉÉHHNN-SSSK. Az „M” a nemre és a születési év első két jegyére utal, ezután következik a születés napjára utaló számkombináció (pl. 99.01.01.), az „SSS” az azonos napon született személyek megkülönböztetését szolgálja, a „K” pedig egy ellenőrzőszám.

A személyi azonosító jel hol található?

Éppen azért, mert sokan nem tudják, mi a személyi azonosító szám, gyakori kérdés, hogy a személyi azonosító hol található. Nos, mivel a személyi azonosító már csak a lakcím-ügyintézéshez használatos, ezért az azonosítót a lakcímkártya plasztikján találjuk, a hátsó, vonalkóddal ellátott oldalon. A személyi azonosító jel mindemellett megtalálható a régi típusú (kemény fedeles) személyi igazolványokban és a szintén régi típusú társadalombiztosítási igazolványokon is.

A személyi azonosító szám lekérdezése

Amennyiben nem találjuk a személyi azonosítót, le is kérdezhetjük azt a lakóhelyünk szerinti népegészség-nyilvántartónál és az illetékes helyi önkormányzatnál. Mindemellett, minden hivatalos okmányunkról szerezhetünk információt a mo.hu oldalán, azonban ehhez ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkeznünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18