15 °C Budapest
20 ezer forintot ad az állam, ha lecseréled a régi mobilodat: ezt ne hagyd ki!

20 ezer forintot ad az állam, ha lecseréled a régi mobilodat: ezt ne hagyd ki!

2021. október 7. 18:03

Mobilkészülékcsere-támogatási program indul 5 milliárd forintos kerettel: 2022 februártól bruttó 20 ezer forintos támogatást kaphat mindenki, aki 4G vagy 5G képes készülékre cseréli régi 3G-képes mobilkészülékét - jelentette be Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A digitalizációnak nem lehetnek vesztesei, az okostelefonnal elérhető szolgáltatások egyre nélkülözhetetlenebbé válnak. A programot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) közösen valósítják meg, azt az NMHH költségvetéséből finanszírozzák, a netrefel.hu oldalon lehet minden részletes feltételt megtalálni. A hatóság adatai szerint mintegy 500 ezer készülék lehet érintett, amelyek 3G hálózatot használnak.

Karas Monika kiemelte: küldetésüknek tekintik, hogy a digitális javakhoz minél szélesebb körben férjenek hozzá a társadalom tagjai, iskolázottságtól, vagyoni helyzettől, életkortól, és lakóhelytől függetlenül. Szabályozó hatóságként kötelesek figyelni azokra, akiknek a készüléke nem képes a 4G vagy 5G hálózathoz csatlakozni, mivel a 3G küszöbön álló kivezetése miatt elesnek attól, hogy a telefonjukkal mobilinternetezzenek - ismertette, hozzátéve: a készülékcsere azonban sokaknak erőn felüli terhet jelentene, erre kínál újszerű, példanélküli megoldást az állami támogatási program.

Solymár Károly Balázs, az ITM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a hálózatot használni kell, az előfizetők 30 százaléka még nem használja a mobil szélessávot. A program hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedjen az internetet használók száma és fejlődjön a hálózatok minősége - húzta alá. Hozzátette: a digitális gazdaságba való befektetés nélkülözhetetlen a gazdasági versenyképességhez.

Közlése szerint 2015 és 2020 között az ország a 17.-ről a 7. helyre ugrott előre a hálózatok fejlettségét leíró mutatóban. Kifejtette, a hálózati fejlesztések nem állhatnak le, hiszen enélkül nincsen digitalizáció. Az ITM üdvözli és támogatja a készülékcsere-programot, részt vesz annak lebonyolításában. Közös célnak nevezte, hogy a folyamat egyszerű és gyors legyen. Reményét fejezte ki, hogy minél többen élnek a lehetőséggel.

Bartolits István, az NMHH főosztályvezetője felidézte: 1991-ben indult el az első GSM rendszer, itthon 1993-ban vezette be két szolgáltató. A 3. generációs UMTS-rendszert nagy várakozás előzte meg, 2005-ben indult el Magyarországon, két évvel később elérhető lett a megabites tartomány, megszületett a mobilinterneteztők világa. A 4. generációs LTE-rendszer már adatátvitellel működik, 2012-ben vezették be itthon, az első európai hálózat 2009-ben indult. Mára a hazai adatforgalom 94 százaléka a 4G hálózaton bonyolódik, 2020-ban pedig megjelent az 5G. A 3G rendszerek lekapcsolását Európában több szolgáltató megkezdte, mivel a forgalom kis része bonyolódik ezen, a szolgáltatók a felszabaduló spektrumot az 5G-re tudják használni - ismertette.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Vodafone az MTI-vel közölte: a 3G kivezetés módját és idejét a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogják meghozni.

A Magyar Telekom szeptember végén jelentette be: 2022 második félévétől nem tartja fent tovább 3G hálózatát; a 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb kihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben környezetvédelmi, energiatakarékossági szempontok is érvényesülnek. A korszerűbb mobiltechnológiák hatékonysága jobb, az 1 byte eljuttatására fordított energia jelentősen csökkent az elmúlt időszakban - írták. A lekapcsolást követően a hangforgalmat a 2G és 4G hálózatok veszik át, az adatforgalmat pedig a 4G hálózat fogja kiszolgálni, amely jobb ügyfélélményt biztosít. Magyarországon a teljes mobilnet forgalom 95 százaléka már jelenleg is 4G/LTE hálózaton zajlik. Az ügyfelek hangforgalmának 44-45 százaléka már 4G hálózaton folyik - ismertették. Az ügyfeleinek azt javasolta, hogy ellenőrizzék, 4G/5G-képes-e a készülékük, illetve milyen hálózaton csatlakozik a készülékük, megfelelő-e a készülékbeállításuk. Azt is ellenőrizni kell, hogy a SIM-kártya 4G/5G-képes-e.

A tájékoztatás szerint a Telenor Magyarország 2022 júniusától kezdi meg a 3G technológia kivezetését, amely területileg fokozatosan fog történni. Elsőként a nem lakott területeken, majd azokon a helyeken, ahol kisebb a technológia kihasználtsága. Az érintett ügyfelek - a maximum 3G képes aktív telefonok a Telenor hálózatán kevesebb mint 7 százalékot tesznek ki - a 3G kivezetésével a hanghívások minőségben nem tapasztalnak majd változást, a mobilinternet-elérési képességük azonban korlátozottá válik: a maximum 3G képes készülékek nagyságrendileg egyharmada használ mobilinternetet is. A 3G kivezetésével kapcsolatos tudnivalókról és lehetőségeikről 60 nappal, illetve a kivezetést megelőző napokban is értesítik ügyfeleket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm