1 °C Budapest
Tabletet vennél karácsonyra? Ezekkel a készülékekkel nem lőhetsz mellé

Tabletet vennél karácsonyra? Ezekkel a készülékekkel nem lőhetsz mellé

2017. december 2. 13:02

Mindjárt itt a karácsony, de ötleted sincs, mit vegyél ajándékba? Tudod, hogy egy hordozható digitális kütyüvel nem lőhetsz mellé, de elvesztél a CPU-k és kijelzőméretek útvesztőjében? Ne ess pánikba, a Pénzcentrum ugyanis ezúttal azt a kérdést járja körbe, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennie annak, aki egy tökéletes tabletet szeretne a karácsonyfa alá tenni.

A modern világ egyik alapvetése, hogy az ember mindig legyen online. Illetve, ha online nem is, mindig legyen valamilyen kütyü a kezében, amit tud nyomogatni, hallgatni, olvasni. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ezek az elektronikai eszközök mekkora helyet foglalnak, mennyibe kerülnek és, hogy teljes egészében mire fogja használni azt a leendő felhasználó.

Egy tablet például kitűnő választás lehet azoknak, akik az okostelefonoknál nagyobb kijelzőre vágynak, de eszük ágában sincs mondjuk egy laptopot magukkal cipelni. Az egyre bővülő elektronikai piac ugyanakkor szinte napról napra új fejlesztésekkel rukkol elő, ebből adódóan pedig könnyű elveszni a processzorok, alaplapok és kijelzőméretek útvesztőjében.

Így, ha te is azok közé tartozol, akik tabletet szeretnének vásárolni valamelyik szerettüknek karácsonyra, akkor érdemes megfogadnod a lentieket, annak érdekében, hogy ajándékod ne okozzon csalódást.

Egy messzi, messzi galaxisban...

A tabletek alapvetően a kisméretű mobilkészülékek kiegészítéseként jelentek meg nagyobb kijelzőméretük miatt. Technikai paramétereik révén pedig képesek egy olyan űr kitöltésére, ami az okostelefonok és a hordozható számítógépek között tátong. Legnagyobb előnyük ugyanis abban rejlik, hogy bár nagy a kijelzőjük, mégis könnyen magunkkal vihetjük és egyszerűen tárolhatjuk őket.

Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy egyre több és több készülék árasztja el az áruházak polcait, amik közül ember legyen a talpán, aki képes kiválasztani a számára legmegfelelőbbet.

Ha a méret lényeg

A tabletek nagy általánosságban 7 és 10 col átmérő között mozognak, bár ezeknél lehet jóval gigászibb darabokat is találni. Egy 16-18 colos tablet ugyanakkor már nem éppen felel meg a hordozhatóság alapvető követelményének.

Így, akiknek tényleg fontos az, hogy egy kényelmes szórakoztató elektronikai rendszerrel lepje meg valamelyik hozzátartozóját, az maradjon a jól bevált kisebb méreteknél.

Egy 7 colos tabletet akár könnyen zsebre is lehet vágni, egy 10-sel azonban nem lehet mellélőni, hiszen ezek már masszív teljesítményre képesek, úgy hogy a hordozhatósággal sem állnak hadilábon. Nevezetesen képesek olyan tartalmakat is futtatni, amik bőven meghaladnák a kisebb készülékekbe préselt elektronikát, ám mindezt úgy, hogy akár egy kézzel is lóbálhatjuk őket. Erre a kategóriára jó példa az idén megjelent Samsung Galaxy Tab S3 tablet, ami funkcionálisan úgy épül saját kapacitív tolla köré, egy erős hardverrel megtámogatva, hogy simán képes magasabb szintű munkavégzésre, úgy hogy közben a kényelemből és hordozhatóságból egy fabatkányit sem kell engedni.

Operációs rendszerek és appok

A vásárlók jelenleg három nagy operációs rendszer közül választhatnak, amikhez külön bejáratú applikáció vásárló felület tartozik. A Google Androidot, az Apple termékek IOS-t, amíg a Microsoft saját Windows operációs rendszerét használja. Az IOS könnyen kezelhető és megbízható, ám a vele felszerelt készülékek igen drágák. Az Android ugyanakkor legalább ennyire felhasználóbarát, így otthoni használatra, utazás közbeni filmezésre, zenehallgatásra kiválóan alkalmas, lényegesen kedvezőbb áron, mint almás társa. A Windowst futtató tabletek pedig leginkább az asztali számítógépek helyettesítésre lehetnek alkalmasak.

A különböző operációs rendszerekhez programok százezrei tartoznak, ám nem minden esetben van átjárás a platformok között. Az IOS rendszerben az Apple Store-on keresztül lehet vásárolni, ez azonban szigorú ellenőrzés alatt áll, így bár biztonságosabbnak mondható mint vetélytársai, nagy hátránya, hogy jócskán megszűrhetik a rajta értékesíthető tartalmat. Az androidos Google Play ezzel szemben milliónyi programot ajánl vásárlóinak, amitől például a Microsoft Windows Store-ja még mindig jócskán elmarad.

Technikai jellemzők

Fontos, hogy a megvásárolni készült termékek a külsőn kívül rendelkezzenek megfelelő technikai jellemzőkkel annak érdekében, hogy használatuk során ne haljunk bele az unalomban, amíg egy-egy betöltésre várunk. A processzorok esetében a magok számán kívül például fontos, hogy az órajelre is tekintettel legyünk, hiszen minél nagyobb gigahertzen pörög egy készülék, annál gördülékenyebb lesz a felhasználó élmény.

A memória RAM-jainál különösebben nem kell figyelni, persze nem árt résen lenni, és nem igen merészkedni 2 gigabájt alá. Jelen esetben talán annyi könnyítéssel találkozunk, hogy ezek általában a processzorokhoz vannak igazítva, így minél feljebb merészkedünk az árlistán, annál bizonyosabbak lehetünk abba, hogy a készülék úgy fog hasítani, mint az álom.

A tárhelynél nem kell eszetlenül a GB-nek rohanni. Természetesen nem baj, ha van belőle bőven, de fölöslegesen nem kell a legnagyobbakat választanunk. Ne feledjük, a tablet hordozhatósága révén kerül be mindennap a táskába, úgyhogy a 60-80 giga még a legelvetemültebb filmnézőknek is elég kell hogy legyen. A tabletek egy tetemes hányada ráadásul bővíthető ezen a téren, úgyhogy nincs igazán nagy félnivaló.

Mikor merül le?

A professzionálisabb daraboknál különösen nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztők, hogy a készülékek mobilitási lehetősége ne csorbuljon. Éppen ezért olyan akkumulátorokat használnak, amik hosszabb távon sem hagyják cserben a tulajdonosokat. Fontos azonban tájékozódni, hiszen egy rossz konstrukcióval az egész használati élményt haza lehet vágni.

Kell ez neked?

Mint oly sok minden másnál az életben, fontos hogy feltegyük a kérdést: mire fogja kiválasztottunk használni leendő tablettjét? Ha erre választ tudunk adni, akkor megfogadva a tanácsokat, kisvártatva megtaláljuk majd a legideálisabb darabot. Ami pedig a legfontosabb, hogy soha ne vegyük fél vállról a tájékozódást, és legyünk annyira kritikusak, hogy nem dőlünk be minden szlogennek. Fontos a jó ár/érték arány, a megbízhatóság és a megjelenés. A tablet egy modernkori ékszer, ezért bánjunk is vele úgy, illetve szánjunk megfelelő időt a legtökéletesebb megtalálására.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?