17 °C Budapest

Tabletet vennél karácsonyra? Ezekkel a készülékekkel nem lőhetsz mellé

2017. december 2. 13:02

Mindjárt itt a karácsony, de ötleted sincs, mit vegyél ajándékba? Tudod, hogy egy hordozható digitális kütyüvel nem lőhetsz mellé, de elvesztél a CPU-k és kijelzőméretek útvesztőjében? Ne ess pánikba, a Pénzcentrum ugyanis ezúttal azt a kérdést járja körbe, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennie annak, aki egy tökéletes tabletet szeretne a karácsonyfa alá tenni.

A modern világ egyik alapvetése, hogy az ember mindig legyen online. Illetve, ha online nem is, mindig legyen valamilyen kütyü a kezében, amit tud nyomogatni, hallgatni, olvasni. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ezek az elektronikai eszközök mekkora helyet foglalnak, mennyibe kerülnek és, hogy teljes egészében mire fogja használni azt a leendő felhasználó.

Egy tablet például kitűnő választás lehet azoknak, akik az okostelefonoknál nagyobb kijelzőre vágynak, de eszük ágában sincs mondjuk egy laptopot magukkal cipelni. Az egyre bővülő elektronikai piac ugyanakkor szinte napról napra új fejlesztésekkel rukkol elő, ebből adódóan pedig könnyű elveszni a processzorok, alaplapok és kijelzőméretek útvesztőjében.

Így, ha te is azok közé tartozol, akik tabletet szeretnének vásárolni valamelyik szerettüknek karácsonyra, akkor érdemes megfogadnod a lentieket, annak érdekében, hogy ajándékod ne okozzon csalódást.

Egy messzi, messzi galaxisban...

A tabletek alapvetően a kisméretű mobilkészülékek kiegészítéseként jelentek meg nagyobb kijelzőméretük miatt. Technikai paramétereik révén pedig képesek egy olyan űr kitöltésére, ami az okostelefonok és a hordozható számítógépek között tátong. Legnagyobb előnyük ugyanis abban rejlik, hogy bár nagy a kijelzőjük, mégis könnyen magunkkal vihetjük és egyszerűen tárolhatjuk őket.

Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy egyre több és több készülék árasztja el az áruházak polcait, amik közül ember legyen a talpán, aki képes kiválasztani a számára legmegfelelőbbet.

Ha a méret lényeg

A tabletek nagy általánosságban 7 és 10 col átmérő között mozognak, bár ezeknél lehet jóval gigászibb darabokat is találni. Egy 16-18 colos tablet ugyanakkor már nem éppen felel meg a hordozhatóság alapvető követelményének.

Így, akiknek tényleg fontos az, hogy egy kényelmes szórakoztató elektronikai rendszerrel lepje meg valamelyik hozzátartozóját, az maradjon a jól bevált kisebb méreteknél.

Egy 7 colos tabletet akár könnyen zsebre is lehet vágni, egy 10-sel azonban nem lehet mellélőni, hiszen ezek már masszív teljesítményre képesek, úgy hogy a hordozhatósággal sem állnak hadilábon. Nevezetesen képesek olyan tartalmakat is futtatni, amik bőven meghaladnák a kisebb készülékekbe préselt elektronikát, ám mindezt úgy, hogy akár egy kézzel is lóbálhatjuk őket. Erre a kategóriára jó példa az idén megjelent Samsung Galaxy Tab S3 tablet, ami funkcionálisan úgy épül saját kapacitív tolla köré, egy erős hardverrel megtámogatva, hogy simán képes magasabb szintű munkavégzésre, úgy hogy közben a kényelemből és hordozhatóságból egy fabatkányit sem kell engedni.

Operációs rendszerek és appok

A vásárlók jelenleg három nagy operációs rendszer közül választhatnak, amikhez külön bejáratú applikáció vásárló felület tartozik. A Google Androidot, az Apple termékek IOS-t, amíg a Microsoft saját Windows operációs rendszerét használja. Az IOS könnyen kezelhető és megbízható, ám a vele felszerelt készülékek igen drágák. Az Android ugyanakkor legalább ennyire felhasználóbarát, így otthoni használatra, utazás közbeni filmezésre, zenehallgatásra kiválóan alkalmas, lényegesen kedvezőbb áron, mint almás társa. A Windowst futtató tabletek pedig leginkább az asztali számítógépek helyettesítésre lehetnek alkalmasak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A különböző operációs rendszerekhez programok százezrei tartoznak, ám nem minden esetben van átjárás a platformok között. Az IOS rendszerben az Apple Store-on keresztül lehet vásárolni, ez azonban szigorú ellenőrzés alatt áll, így bár biztonságosabbnak mondható mint vetélytársai, nagy hátránya, hogy jócskán megszűrhetik a rajta értékesíthető tartalmat. Az androidos Google Play ezzel szemben milliónyi programot ajánl vásárlóinak, amitől például a Microsoft Windows Store-ja még mindig jócskán elmarad.

Technikai jellemzők

Fontos, hogy a megvásárolni készült termékek a külsőn kívül rendelkezzenek megfelelő technikai jellemzőkkel annak érdekében, hogy használatuk során ne haljunk bele az unalomban, amíg egy-egy betöltésre várunk. A processzorok esetében a magok számán kívül például fontos, hogy az órajelre is tekintettel legyünk, hiszen minél nagyobb gigahertzen pörög egy készülék, annál gördülékenyebb lesz a felhasználó élmény.

A memória RAM-jainál különösebben nem kell figyelni, persze nem árt résen lenni, és nem igen merészkedni 2 gigabájt alá. Jelen esetben talán annyi könnyítéssel találkozunk, hogy ezek általában a processzorokhoz vannak igazítva, így minél feljebb merészkedünk az árlistán, annál bizonyosabbak lehetünk abba, hogy a készülék úgy fog hasítani, mint az álom.

A tárhelynél nem kell eszetlenül a GB-nek rohanni. Természetesen nem baj, ha van belőle bőven, de fölöslegesen nem kell a legnagyobbakat választanunk. Ne feledjük, a tablet hordozhatósága révén kerül be mindennap a táskába, úgyhogy a 60-80 giga még a legelvetemültebb filmnézőknek is elég kell hogy legyen. A tabletek egy tetemes hányada ráadásul bővíthető ezen a téren, úgyhogy nincs igazán nagy félnivaló.

Mikor merül le?

A professzionálisabb daraboknál különösen nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztők, hogy a készülékek mobilitási lehetősége ne csorbuljon. Éppen ezért olyan akkumulátorokat használnak, amik hosszabb távon sem hagyják cserben a tulajdonosokat. Fontos azonban tájékozódni, hiszen egy rossz konstrukcióval az egész használati élményt haza lehet vágni.

Kell ez neked?

Mint oly sok minden másnál az életben, fontos hogy feltegyük a kérdést: mire fogja kiválasztottunk használni leendő tablettjét? Ha erre választ tudunk adni, akkor megfogadva a tanácsokat, kisvártatva megtaláljuk majd a legideálisabb darabot. Ami pedig a legfontosabb, hogy soha ne vegyük fél vállról a tájékozódást, és legyünk annyira kritikusak, hogy nem dőlünk be minden szlogennek. Fontos a jó ár/érték arány, a megbízhatóság és a megjelenés. A tablet egy modernkori ékszer, ezért bánjunk is vele úgy, illetve szánjunk megfelelő időt a legtökéletesebb megtalálására.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem