28 °C Budapest
Jön az új magyar pénz, de inkább ne fizessünk vele

Jön az új magyar pénz, de inkább ne fizessünk vele

Pénzcentrum
2014. július 24. 15:32

Új 2-5 és 10 ezer forintos érméket bocsát ki havonta a Magyar Nemzeti Bank. Ezekkel akár fizethetnénk is, de minek: mivel emlékérmékről van szó, értékük folyamatosan változik. Egy 5000-es érme például akár 15 ezret is érhet. Ma a Fáy András érmecsalád került forgalomba.

Minden évben számos érmét ad ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), különböző címletekben. Bárki fizethet ezekkel az emlékérmékkel, de valójában sokkal értékesebbek, mint ami rájuk van írva. Ugyanis vagy már a kibocsátásuk pillanatában többet érnek a gyűjtők körében (például a kevés darabszám hathat ilyen értéknövelő tényezőként), vagy pedig idővel (miután elfogytak az elsődleges forgalmazónál, a Magyar Pénzverő Zrt.-nél) felértékelődnek - tájékoztatta az MNB a Pénzcentrum.hu-t.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Mindez azt jelenti, hogy a ma kibocsátott érmék is minden bizonnyal sokkal többet fognak érni később. Ma került forgalomba a Fáy András érmecsalád, az író-politikus halálának 150. évfordulója alkalmából. Több névértékű is kijött, az 5000-es ezüst, és ötezer darabot vernek belőle. A másik 2000-es, színesfémből készül, szintén ötezer darabban.

Fáy András
Fáy András író, politikus. 1840-ben nyílt meg az általa alapított Pesti Hazai Első Takarékpénztár, amely 1848-ig harminckét vidéki fiókkal bővült.

"Ha Széchenyi nincs, őt illeti a ,legnagyobb magyar' titulusa, ha Deák nincs, ő nevezhető a ,haza bölcsének' - így azonban maradt végig a ,nemzet mindenese'." - mondta róla Mikszáth Kálmán

Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Fáy András által alapított Pesti Első Hazai Takarékpénztár emblémája, a körbe komponált virágport gyűjtő méh ábrázolása látható, amely a mai budapesti Károlyi utca 12. számú épület homlokzati díszítőelemét idézi. A hátlapon, a középmezőben Fáy András félalakos portréja látható. A normál veret 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett. A színesfém változat súlya 12,5 gramm - tájékoztat a MNB.

2014-től újítás, hogy a nemesfémből készült emlékérméket olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsátja az MNB, így az is könnyen gyűjtővé válhat, aki csak kevesebb pénzt tud az érmékre áldozni. Az 5000 forint névértékű Fáy András ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

Gyűjtőké a szerencse

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az érmék későbbi érték- és árváltozása sok dologtól függ, például attól, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára. Például a 2003-ban összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5000 forintért értékesítette a Pénzverő. Ma ez az érme 4 300 forintot ér az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes - már készletről kifogyott - érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt. Ugyanez az érme egy-egy darabja 2008-ban árverésen selyemfényű kivitelben 28 euróért, azaz 8 400 forint körüli összegért, tükörfényes kivitelben 50 euróért, azaz több mint 15 000 forintért kelt el. A 2012-es magyar érmekatalógus ezt az érmét selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja. Azaz az 5000 forintos névértékű érme sokféle áron kelt el az évek során.

 

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?