13 °C Budapest

Jön az új magyar pénz, de inkább ne fizessünk vele

Pénzcentrum
2014. július 24. 15:32

Új 2-5 és 10 ezer forintos érméket bocsát ki havonta a Magyar Nemzeti Bank. Ezekkel akár fizethetnénk is, de minek: mivel emlékérmékről van szó, értékük folyamatosan változik. Egy 5000-es érme például akár 15 ezret is érhet. Ma a Fáy András érmecsalád került forgalomba.

Minden évben számos érmét ad ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), különböző címletekben. Bárki fizethet ezekkel az emlékérmékkel, de valójában sokkal értékesebbek, mint ami rájuk van írva. Ugyanis vagy már a kibocsátásuk pillanatában többet érnek a gyűjtők körében (például a kevés darabszám hathat ilyen értéknövelő tényezőként), vagy pedig idővel (miután elfogytak az elsődleges forgalmazónál, a Magyar Pénzverő Zrt.-nél) felértékelődnek - tájékoztatta az MNB a Pénzcentrum.hu-t.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Mindez azt jelenti, hogy a ma kibocsátott érmék is minden bizonnyal sokkal többet fognak érni később. Ma került forgalomba a Fáy András érmecsalád, az író-politikus halálának 150. évfordulója alkalmából. Több névértékű is kijött, az 5000-es ezüst, és ötezer darabot vernek belőle. A másik 2000-es, színesfémből készül, szintén ötezer darabban.

Fáy András
Fáy András író, politikus. 1840-ben nyílt meg az általa alapított Pesti Hazai Első Takarékpénztár, amely 1848-ig harminckét vidéki fiókkal bővült.

"Ha Széchenyi nincs, őt illeti a ,legnagyobb magyar' titulusa, ha Deák nincs, ő nevezhető a ,haza bölcsének' - így azonban maradt végig a ,nemzet mindenese'." - mondta róla Mikszáth Kálmán

Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Fáy András által alapított Pesti Első Hazai Takarékpénztár emblémája, a körbe komponált virágport gyűjtő méh ábrázolása látható, amely a mai budapesti Károlyi utca 12. számú épület homlokzati díszítőelemét idézi. A hátlapon, a középmezőben Fáy András félalakos portréja látható. A normál veret 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett. A színesfém változat súlya 12,5 gramm - tájékoztat a MNB.

2014-től újítás, hogy a nemesfémből készült emlékérméket olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsátja az MNB, így az is könnyen gyűjtővé válhat, aki csak kevesebb pénzt tud az érmékre áldozni. Az 5000 forint névértékű Fáy András ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

Gyűjtőké a szerencse

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az érmék későbbi érték- és árváltozása sok dologtól függ, például attól, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára. Például a 2003-ban összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5000 forintért értékesítette a Pénzverő. Ma ez az érme 4 300 forintot ér az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes - már készletről kifogyott - érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt. Ugyanez az érme egy-egy darabja 2008-ban árverésen selyemfényű kivitelben 28 euróért, azaz 8 400 forint körüli összegért, tükörfényes kivitelben 50 euróért, azaz több mint 15 000 forintért kelt el. A 2012-es magyar érmekatalógus ezt az érmét selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja. Azaz az 5000 forintos névértékű érme sokféle áron kelt el az évek során.

 

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm