15 °C Budapest

Szoktál külföldről vásárolni? A Te adataid is veszélyben lehetnek

MTI
2014. május 22. 10:33

Az egyik legnépszerűbb külföldi aukciós portál, az eBay arra kéri felhasználóit, hogy változtassák meg jelszavukat, mivel egyik adatbázisukat kibertámadás érte. A valószínűleg február végén, március elején feltört adatbázis az ügyfelek nevét, titkosított jelszavát, e-mail címét, lakcímét, telefonszámát és születési dátumát tartalmazta.

Arra kéri az eBay felhasználóit, hogy változtassák meg jelszavukat, mivel kibertámadás érte egyik adatbázisát, amely titkosított jelszavakat és egyéb, nem pénzügyi adatokat tartalmazott. Hálózatainak alapos átvizsgálását követően a vállalat úgy nyilatkozott, nem találtak bizonyítékot arra, hogy a támadás következtében az eBay felhasználók által nem engedélyezett tevékenységre került volna sor, sem pedig arra, hogy a támadók hozzáfértek a külön adatbázisban, titkosított formában tárolt pénzügyi vagy hitelkártya-adatokhoz. Mindazonáltal az a legbiztosabb, ha az eBay ügyfelei megváltoztatják jelszavukat. Ezt egyébként is érdemes időről időre megtenni, mivel a felhasználók ily módon nagyobb biztonsággal használhatják az eBay-t.

KATTINTS! Ez most csak átverés, vagy tényleg fillérekért lehet itt vásárolni?

A kibertámadók néhány eBay alkalmazott bejelentkezési adatait szerezték meg, és így tudtak belépni az eBay céges rendszereibe - közölte a vállalat. Az eBay a rendőrség és vezető biztonsági szakértők bevonásával nagy erőkkel dolgozik az ügy felderítésén, és ügyfelei védelme érdekében a legjobb kriminalisztikai módszereket és gyakorlatot alkalmazza.

A valószínűleg február végén, március elején feltört adatbázis az ügyfelek nevét, titkosított jelszavát, e-mail címét, lakcímét, telefonszámát és születési dátumát tartalmazta, nem tartalmazott azonban pénzügyi információkat vagy egyéb bizalmas személyes adatokat. A vállalat elmondása szerint az eBay alkalmazottak belépési adataihoz való illetéktelen hozzáférésre mintegy két héttel ezelőtt derült fény. Az ezt követően lefolytatott széles körű vizsgálat során a szakértők azonosították az érintett eBay adatbázist, és a cég tájékoztatta ügyfeleit az eseményekről.

KATTINTS! A magyar webshopok trükkjei: így húznak le vásárláskor

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vállalat állítása szerint nem találták nyomát annak, hogy az adatokkal visszaélve a behatolók jogtalan tranzakciókat bonyolítottak volna le eBay tagok számláiról. A vállalat annak sem találta bizonyítékát, hogy a támadók hozzáfértek a PayPal felhasználók személyes vagy pénzügyi információihoz, illetve ilyen információk illetéktelenek birtokába kerültek volna, a PayPal adatokat ugyanis külön, biztonságos hálózaton, titkosított formában tárolják.

Az eBay e-mailben, honlapján megjelenő értesítésben és egyéb csatornákon keresztül tájékoztatja a felhasználókat, mindenkit felkérve a jelszóváltoztatásra. Az eBay ugyanakkor figyelmezteti felhasználóit arra is, hogy aki eBay jelszavát más internetes oldalakon is használta, haladéktalanul változtassa meg azokon az oldalakon is a jelszavát. Lehetőség szerint soha ne használjuk ugyanazt a jelszót több oldalon vagy több számlához.

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?