12 °C Budapest

Veszély! Így húzzák le a magyar netezőket: tarol a legújabb trükk

Pénzcentrum
2014. május 4. 08:02

Nincs jó hírünk: 2014-ben sem állnak le a kiberbűnözők, sőt, egyre trükkösebb módszerekkel utaznak a pénzünkre. Az online fenyegetések továbbra is részesei mindennapi életünknek - csak az a kérdés, hogy észrevesszük-e őket.

2013-ban ismét igazolódott, hogy a számítógépes, internetes bűnözés továbbra is virágzik, és az online bűnözők fenyegetései továbbra is részesei a vállalatok és a fogyasztók mindennapi életének. Tavaly a nyolc legnagyobb adatszivárgási eset mindegyikében(világszerte) több mint tízmillió felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe, és a célzott támadások száma is növekedett. Pedig 2012-ben csak egy ilyen mértékű incidens történt, 2011-ben pedig mindössze öt hasonló méretű adatszivárgási eset volt.

Így rabolnak ki az ATM-nél, pillanatok alatt - Fotók! - KATTINTS!

2011-ben 232 millió felhasználói azonosítót szereztek meg, 2013-ban ez a szám már a duplájára emelkedett, így 552 millió hitelkártyaadat, születési dátum, személyazonosító, lakcím, egészségügyi adat, telefonszám, pénzügyi információ, emailcím, bejelentkezési név, jelszó és egyéb személyes adat került az internetes bűnözők markába.

A felmérések azt mutatják, hogy meglehetősen könnyelműen vesszük Magyarországon az online biztonság kérdését, a tudatosság rendkívül alacsony, a tájékoztatásban, nevelésben sok még a tennivaló - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak György László, az információs adatvédelemmel foglalkozó Symantec magyarországi képviseletének ügyvezetője.

Uniós felmérések szerint a magyar számítógép-használók mindössze 30 százaléka használ valamilyen vírusvédelmi programot (más EU-tagállamokban jóval magasabb ez az arány, Dániában például 73%), de tízből négyen azt is bevallották, hogy ők bizony semmilyen védelmet nem telepítettek. Szintén ijesztő, hogy a magyarok fele simán megnyit ismeretlen levélből származó mellékletet - márpedig ez a módszer közismerten a számítógépes kártevők egyik alapeszköze.

A hazai kisvállalkozások is nagyon keveset költenek a szoftveres biztonságra, ez pedig azok számára is veszélyes lehet, akik a vállalkozásokkal online kapcsolatban állnak, például webshopjaikban vásárolnak. Gondoljuk tehát át, mennyire lehet biztonságos egy ismeretlen, kis cég netes vásárlási felülete, pénzt csak megbízható (banki) felületekről utaljunk, fizessünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértő szerint arra lehet számítani, hogy megnő a magyar felhasználók elleni támadások száma. Sokan fognak találkozni például az úgynevezett ransomware vagy ransoncrypt támadásokkal: ezek a zsarolóprogramok a gépünkbe jutva titkosítanak egyes fájlokat, adatokat (például családi fotókat, videókat, fontos iskolai, munkahelyi dokumentumokat), a titkosítás feloldásáért cserébe pedig pénzt kérnek.

Pedig meglepően egyszerűen lehet védekezni a támadások ellen:

  • ne töltögessünk le óvatlanul (ingyenes szoftvert ismeretlen helyről, fájlokat torrent oldalakról, stb.);
  • szánjunk pénzt minőségi vírusvédelemre (érdemes néhány ezer forintért komolyabb védelmi szoftvercsomagot beszerezni);
  • fontos adatainkat, dokumentumainkat, képeinket ne csak a merevlemezen tároljuk, hanem egyszerűen írjuk ki DVD-re.


A mobiljaink is veszélyben vannak, egyre komolyabb támadásokkal találkozunk ezeken az eszközökön is - mondta el lapunknak György László. A szakértő külön felhívta a figyelmet arra, hogy a legfejlettebb mobilos vírusok már a netbankunktól érkező autentikációt (például a netbanki belépéshez szükséges, sms-ben kapott kódot) is figyelik, így pénzügyi adatainkhoz is hozzáférhetnek. Az is előfordulhat, hogy letöltünk egy érdekesnek tűnő alkalmazást, amely éjszaka emelt díjas sms-eket küld telefonunkról úgy, hogy azt észre sem vesszük.


Fontos tehát felhívni a figyelmet az okostelefonos védekezésre is:

  • ne higgyünk a túl csábító hirdetéseknek (például azoknak, amelyek 10 perc ingyenes beszélgetést kínálnak egy applikáció letöltéséért cserébe);
  • ne töltsünk le ellenőrizetlen applikációkat, olvassuk el a kommentelők véleményét, mielőtt letöltenénk, keressük a nagyobb, megbízhatóbb gyártók alkalmazásait;
  • használjunk mobilos vírusirtó programokat (ezeket ugyanúgy le tudunk tölteni, mint bármely más applikációt - természetesen az ingyenes itt sem a legjobb megoldás).

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem