22 °C Budapest

Egyre gyakrabban használjuk külföldön a bankkártyánkat

Pénzcentrum
2014. március 30. 11:02

Tízből nyolc utazó viszi magával a bankkártyáját külföldre, és közülük négyen aktívan használják is a plasztikot vásárlásra vagy készpénz-felvételre - derül ki a MasterCard felméréséből. A magyar turisták fizetési szokásait továbbra is leginkább a különböző fizetési módok várható költségei befolyásolják, ám épp a takarékoskodás jegyében döntenek egyre többen a kártyahasználat mellett külföldön is.

A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy az elmúlt években több mint 20 százalékkal nőtt a külföldi kártyahasználat éves szinten. 45% azoknak a kártyabirtokosoknak az aránya, akik tudják, hogy kártyájuk külföldön is használható. A kártyába vetett bizalmat erősítik a gyakorlati tapasztalatok: azoknak, akik az elmúlt év során megfordultak külföldön, 62 százaléka tudja, hogy a kártyája idegenben is éppúgy használható, mint itthon.

A magyar utazók bankkártyái főként városnézés, tengerparti nyaralás, vagy a barátok, rokonok meglátogatása során kerülnek elő a pénztárcákból, leginkább kártyás fizetés (22%), ritkábban készpénzfelvétel (13%) céljából.

Újdonság, hogy külföldön a magyar vásárlók egyre több helyszínen használják a plasztikot: míg korábban egy-egy kártyabirtokos átlagosan két üzlettípusban fizetett kártyával, az elmúlt két évben ez a szám négyre emelkedett. A tavalyi statisztikák szerint a magyar utazók külföldön legtöbbször élelmiszer- és ruházati üzletekben, szállodákban és benzinkutakon fizettek kártyával, de emelkedett azoknak a száma is, akik bankkártyával vásároltak színház- vagy koncertjegyet, vagy fizettek autópályadíjat.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?