15 °C Budapest

Vészesen sok a hamis pénz: új érmék jönnek

Pénzcentrum
2014. március 20. 16:32

Annyira sok volt a hamis egyfontos, hogy a brit pénzügyminiszter, George Osborne döntött: új érmére van szükség. Nem is akármilyenre, az új egyfontos lesz a világ legbiztonságosabb érméje. Magyarországon is egyre több gondot okoz a hamisítás, bár nálunk inkább a nagycímletű bankjegyeket hamisítják leggyakrabban.

Új egyfontos váltja a régit az Egyesült Királyságban - olvasható a The Royal Mint, a brit pénzverde honlapján. Az új érmére azért van szükség, mert egyre többen hamisítják a harminc éve forgalomban lévő, régi egyfontosokat. Előreláthatóan 2017-ben vezetik be.

Az új érmével kapcsolatban még vannak kérdések, például a súlyát illetően, de azt már lehet tudni, hogy tizenkét szögletű lesz, hasonlítani fog a régi hárompennysre, és kétféle fémből áll majd. Az egyik oldalon Erzsébet királynő lesz, a másik oldal képe még ismeretlen: nyilvános pályázatot hirdettek, így bárki megalkothatja a végső verziót.

A biztonságról iSIS technológia gondoskodik, ami a The Royal Mint saját fejlesztése. Érthető módon nem is árulnak el róla sokat, csupán annyit, hogy a papírpénzeknél is használatos módszert használnak majd, most először érméknél. Így az új egyfontos lesz a világ legbiztonságosabb érméje.

Magyarországon is nagy gond a hamisítás

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A The Royal Mint neve már csak azért is ismerősen csenghet a Pénzcentrum.hu olvasóinak, mert nemrég egy, a régi kétszázasokról szóló cikkünkben említést tettünk arról, hogy a magyar ezüst kétszázasok korai verziói is abban a pénzverdében készültek.

Tehát míg az Egyesült Királyságban az aprópénzre utaznak a hamisítók, addig Magyarországon a forint hamisítása elsősorban a magasabb értékű címletekre irányul. A 2013-ban lefoglalt hamisítványok 92 százaléka az öt-, tíz- és húszezer forintosok közül került ki. Nem árt odafigyelni, mert ha hamis bankjegy kerül hozzánk, egyrészt elbukjuk az adott összeget, másrészt pedig bűncselekményt is elkövethetünk, ha megpróbáljuk továbbadni. Ehelyett a legközelebbi postára vagy bankba kell bevinni a hamisnak tűnő címletet, hogy ellenőrizzék azt. Ha a gyanú beigazolódott és valóban hamis a pénz, a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) kell azt eljuttatni, ahol további vizsgálatok következnek. Ha itt is kiderül, a pénz nem igazi, mi akkor se kapjuk meg annak ellenértékét, hiszen nem az MNB hibája, hogy hozzánk került az a bankó. További hasznos tanácsokat és tippeket ide kattintvaolvashat a témában.

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20