4 °C Budapest

Már egymilliónál is több kártyával fizethetünk érintés nélkül

Pénzcentrum
2013. augusztus 15. 16:45

A MasterCard legfrissebb adatai szerint 2013. második negyedévében jelentősen nőtt a kibocsátott MasterCard PayPass és Maestro PayPass kártyák száma hazánkban, jóval átlépve ezáltal az egymilliós határt - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a kártyatársaság.

A MasterCard adatai szerint nem csak a kártyák darabszáma, de az egy érintéssel történő használat is dinamikusan nő. A kártyákon jelenleg már minden hatodik tranzakció a kártya terminálhoz érintésével történik (tehát a kártyát birtokosa nem adja át a pénztárosnak és nem húzzák le a terminálon).

A Sziget tájékoztatása szerint az idei, eddig már megrendezésre került fesztiválokon (VOLT, MasterCard Balaton Sound) is jóval többen fizettek MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyájukkal, mint tavaly. Az adatok szerint a VOLT Fesztiválon több mint 200 százalékos, míg a MasterCard Balaton Soundon ennél is nagyobb, közel 250 százalékos volt a növekedés az előző évi PayPass tranzakciószámhoz képest. A Sziget Fesztiválon is sokan használták a PayPass kártyát fizetésre.

Ami a fesztiválokon kívüli használatot illeti, jelenleg a PayPass kártyabirtokosok elsősorban (az egy érintéses fizetések számát tekintve) a nagy élelmiszerkereskedelmi láncokban fizetnek MasterCard és Maestro PayPass-típusú kártyával, de gyors növekedés figyelhető meg az éttermekben, a reggeliző helyeken és bevásárlóközpontokban is.

A MasterCard PayPass és Maestro PayPass bankkártyák 2009-ben jelentek meg Magyarországon, azóta hét hazai kereskedelmi bank bocsát ki ilyen plasztikot, az elfogadóhelyek száma pedig napról napra nő. A MasterCard tájékoztatása szerint mára a hazai, kártyaelfogadást biztosító üzletek közül minden ötödikben van PayPass elfogadás.

A kártyatársaság a banki partnerekkel együttműködésben eddig 29 európai országban vezette be a PayPass technológiát, amelyek közül 10 országban található egymilliónál is több PayPass kártya. Világszerte 56 országban, több mint 1,2 millió elfogadóhelyen lehet a MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyák vagy eszközök terminálhoz közelítésével fizetni (Forrás: MasterCard adat 2013 második negyedévéből).

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10