0 °C Budapest

A fesztiválkártya mellett a PayPass is jól működött a Szigeten

Pénzcentrum
2013. augusztus 13. 17:45

Bejött a Szigeten a kártyás fizetés, látványosan sokan voltak, akik nem a hivatalos fesztiválkártyával, hanem PayPass-os bankkártyájukkal fizettek - tapasztalta a helyszínen a Pénzcentrum.hu. A rendezvényen egyáltalán nem lehet készpénzzel fizetni.

Mivel a kereskedők, kocsmák, éttermek idén sem fogadtak el készpénzt, ezért a Szigeten minden, PayPass-os (érintés nélküli) MasterCard bankkártyával, illetve a helyszínen váltható Metapay Fesztiválkártyával fizethettünk. A kártyákkal minden, a Szigettel szerződésben álló kereskedő által forgalmazott termék megvásárolható volt a fesztivál területén belül.

Szerdán kezdődik a nagytakarítás
Szerdán kezdődik az óbudai Hajógyári-sziget utótakarítása a vasárnap zárult Sziget fesztivál után - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint száz munkás és hat hulladékszállító jármű szükséges a fesztivál helyszínének végső kitakarításához. A terület megtisztítása után két mosógép és két önfelszedő seprőgép takarítja majd a burkolt utakat.

A nyolcnapos fesztivál ideje alatt a területen 450 darab 1100 literes konténer és 150 darab 240 literes tartály volt, amelyeket akár naponta többször is ürítettek.

Az utakat és a rendezvényhelyszíneket reggelente hat órától harmincan takarították, segítségükre volt egy önfelszedő seprőgép is. A külső, a bejárathoz vezető útvonalakat, valamint a pénztárak előtti területet pedig további öt dolgozó tisztította.

Az FKF Zrt. munkatársai a tavalyi rendezvényről összesen mintegy 2800 köbméter hulladékot szállítottak el és takarítottak össze. A szakemberek ugyanerre a mennyiségre számítanak az idén is.

(MTI)


A Pénzcentrum.hu helyszíni tapasztalatai szerint jól működött a kártyás fizetés az idei fesztiválon. A korábbi évekhez képest érezhetően kevesebbet kellett várakozni a bárpultoknál, a fizetés gyorsasága felpörgette a kiszolgálást is.

A technológia másik nagy előnye, hogy jelentősen leegyszerűsítette a fesztiválon szép számmal jelen lévő külföldi vendégek és a pultosok közti kommunikációt. A vendégeknek nem kellett a papír-vagy aprópénzzel bajlódniuk, a visszaadás, az összeg bemutatása sem jelentett nehézséget.

Bővebben: Indul a Sziget - így működik a kártyás fizetés

Több feltöltőpontnál azonban jelentős tumultus alakult ki, elsősorban a hétvégén. A látogatók között szép számmal voltak olyanok, akik fontosnak tartották, hogy a főbejárathoz legközelebbi feltöltőpontokon tegyenek pénzt fesztiválkártyájukra. Visszafelé ugyanakkor ezzel már nem volt sok probléma: vasárnap éjszaka szinte bármelyik feltöltőpontnál maximum pár perces várakozással visszakapták a látogatók fesztiválkártyájukon maradt pénzüket. Valószínűleg a K-hídhoz közeli büfések voltak azonban a legnagyobb nyertesek: sokan ugyanis visszaváltás helyett levásárolták, hamburgerre, üdítőre költötték megmaradt "aprójukat".

Tapasztalataink szerint sokan nem fesztiválkártyával, hanem PayPass-os bankkártyával fizettek a rendezvényen (a pontos számok várhatóan a következő napokban érkeznek, természetesen erről is beszámolunk majd).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Miért jobb a fesztiválkártya, mint a készpénzes vásárlás?

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztiválkártya biztonságosabb, mert nem kell állandóan a pénztárcát és az összes készpénzed magánál tartania a fesztiválozónak. Ha valaki elveszíti a kártyáját (az egyszerű kártyaregisztrációt követően) pillanatokon belül letilthatja azt, a letiltás pillanatában megmaradt egyenlegét pedig egy új kártyára átírathatja.

Kényelmesebb is, mert a sok visszajáró apró, az elázott vagy elszakadt papírpénz nem okoz több kényelmetlenséget. Ezzel együtt gördülékenyebb a kiszolgálás, mert fizetéskor a kártyát csupán hozzá kell érinteni a kártyaolvasó terminálhoz. Egy fizetés mindössze 2-4 másodpercet vesz igénybe. Nem kell ellenőrizni, hogy jól adtak-e vissza, mert nincs készpénzforgalom.

A szervezőknek ugyanakkor azért kifizetődő a rendszer, mert ezáltal sokkal jobban számontarthatják a büfék, bárok forgalmát, bevételét.

A Balaton Soundon is rendben működött a rendszer

A Pénzcentrum.hu tapasztalatai szerint az idei Balaton Sound fesztiválon a nagy tömeg ellenére gyorsan haladt a kiszolgálás: a pultoknál már évek óta nem készpénzzel, hanem - több más hazai fesztiválhoz hasonlóan- fesztiválkártyával, illetve PayPass-eszközzel (leginkább természetesen kártyával, esetenként karórával) fizethettek a látogatók.

Tapasztalataink szerint kimondottan sokan fizettek érintés nélküli bankkártyával, ugyanakkor a fesztiválkártya feltöltőpontjain sokszor komoly sorok alakultak ki. Összehasonlításként: az egy héttel korábbi VOLT Fesztiválon a PayPass tranzakciók részaránya 150 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest.

Az általunk megkérdezett PayPass kártya-tulajdonosok egytől-egyig arról számoltak be, hogy csak bankkártyájukat használják fizetéshez, nem is váltották ki a fesztiválkártyát.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm