A fesztiválkártya mellett a PayPass is jól működött a Szigeten

Pénzcentrum
2013. augusztus 13. 17:45

Bejött a Szigeten a kártyás fizetés, látványosan sokan voltak, akik nem a hivatalos fesztiválkártyával, hanem PayPass-os bankkártyájukkal fizettek - tapasztalta a helyszínen a Pénzcentrum.hu. A rendezvényen egyáltalán nem lehet készpénzzel fizetni.

Mivel a kereskedők, kocsmák, éttermek idén sem fogadtak el készpénzt, ezért a Szigeten minden, PayPass-os (érintés nélküli) MasterCard bankkártyával, illetve a helyszínen váltható Metapay Fesztiválkártyával fizethettünk. A kártyákkal minden, a Szigettel szerződésben álló kereskedő által forgalmazott termék megvásárolható volt a fesztivál területén belül.

Szerdán kezdődik a nagytakarítás
Szerdán kezdődik az óbudai Hajógyári-sziget utótakarítása a vasárnap zárult Sziget fesztivál után - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint száz munkás és hat hulladékszállító jármű szükséges a fesztivál helyszínének végső kitakarításához. A terület megtisztítása után két mosógép és két önfelszedő seprőgép takarítja majd a burkolt utakat.

A nyolcnapos fesztivál ideje alatt a területen 450 darab 1100 literes konténer és 150 darab 240 literes tartály volt, amelyeket akár naponta többször is ürítettek.

Az utakat és a rendezvényhelyszíneket reggelente hat órától harmincan takarították, segítségükre volt egy önfelszedő seprőgép is. A külső, a bejárathoz vezető útvonalakat, valamint a pénztárak előtti területet pedig további öt dolgozó tisztította.

Az FKF Zrt. munkatársai a tavalyi rendezvényről összesen mintegy 2800 köbméter hulladékot szállítottak el és takarítottak össze. A szakemberek ugyanerre a mennyiségre számítanak az idén is.

(MTI)


A Pénzcentrum.hu helyszíni tapasztalatai szerint jól működött a kártyás fizetés az idei fesztiválon. A korábbi évekhez képest érezhetően kevesebbet kellett várakozni a bárpultoknál, a fizetés gyorsasága felpörgette a kiszolgálást is.

A technológia másik nagy előnye, hogy jelentősen leegyszerűsítette a fesztiválon szép számmal jelen lévő külföldi vendégek és a pultosok közti kommunikációt. A vendégeknek nem kellett a papír-vagy aprópénzzel bajlódniuk, a visszaadás, az összeg bemutatása sem jelentett nehézséget.

Bővebben: Indul a Sziget - így működik a kártyás fizetés

Több feltöltőpontnál azonban jelentős tumultus alakult ki, elsősorban a hétvégén. A látogatók között szép számmal voltak olyanok, akik fontosnak tartották, hogy a főbejárathoz legközelebbi feltöltőpontokon tegyenek pénzt fesztiválkártyájukra. Visszafelé ugyanakkor ezzel már nem volt sok probléma: vasárnap éjszaka szinte bármelyik feltöltőpontnál maximum pár perces várakozással visszakapták a látogatók fesztiválkártyájukon maradt pénzüket. Valószínűleg a K-hídhoz közeli büfések voltak azonban a legnagyobb nyertesek: sokan ugyanis visszaváltás helyett levásárolták, hamburgerre, üdítőre költötték megmaradt "aprójukat".

Tapasztalataink szerint sokan nem fesztiválkártyával, hanem PayPass-os bankkártyával fizettek a rendezvényen (a pontos számok várhatóan a következő napokban érkeznek, természetesen erről is beszámolunk majd).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miért jobb a fesztiválkártya, mint a készpénzes vásárlás?

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztiválkártya biztonságosabb, mert nem kell állandóan a pénztárcát és az összes készpénzed magánál tartania a fesztiválozónak. Ha valaki elveszíti a kártyáját (az egyszerű kártyaregisztrációt követően) pillanatokon belül letilthatja azt, a letiltás pillanatában megmaradt egyenlegét pedig egy új kártyára átírathatja.

Kényelmesebb is, mert a sok visszajáró apró, az elázott vagy elszakadt papírpénz nem okoz több kényelmetlenséget. Ezzel együtt gördülékenyebb a kiszolgálás, mert fizetéskor a kártyát csupán hozzá kell érinteni a kártyaolvasó terminálhoz. Egy fizetés mindössze 2-4 másodpercet vesz igénybe. Nem kell ellenőrizni, hogy jól adtak-e vissza, mert nincs készpénzforgalom.

A szervezőknek ugyanakkor azért kifizetődő a rendszer, mert ezáltal sokkal jobban számontarthatják a büfék, bárok forgalmát, bevételét.

A Balaton Soundon is rendben működött a rendszer

A Pénzcentrum.hu tapasztalatai szerint az idei Balaton Sound fesztiválon a nagy tömeg ellenére gyorsan haladt a kiszolgálás: a pultoknál már évek óta nem készpénzzel, hanem - több más hazai fesztiválhoz hasonlóan- fesztiválkártyával, illetve PayPass-eszközzel (leginkább természetesen kártyával, esetenként karórával) fizethettek a látogatók.

Tapasztalataink szerint kimondottan sokan fizettek érintés nélküli bankkártyával, ugyanakkor a fesztiválkártya feltöltőpontjain sokszor komoly sorok alakultak ki. Összehasonlításként: az egy héttel korábbi VOLT Fesztiválon a PayPass tranzakciók részaránya 150 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest.

Az általunk megkérdezett PayPass kártya-tulajdonosok egytől-egyig arról számoltak be, hogy csak bankkártyájukat használják fizetéshez, nem is váltották ki a fesztiválkártyát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem