3 °C Budapest

16 éve nem volt ilyen Magyarországon: nagyot változott az életünk

2013. június 11. 05:34

Szakértők szerint a pénzforgalom elmúlt másfél évtizedének legjelentősebb fejlesztése valósult meg Magyarországon az elmúlt hónapok során. A hazai bankok ugyanis képesek lettek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A bevezetést leginkább szorgalmazó Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az új rendszer látványos sikereket hozott.

A napközbeni átutalás bevezetése az utóbbi évek legjelentősebb pénzforgalmat érintő fejlesztése volt, amely számos pozitív változást hozott az ügyfelek számára - állítja a Magyar Nemzeti Bank néhány napja kiadott, Jelentés a fizetési rendszerről című tanulmánya. A jegybank szerint legutóbb a csoportos beszedés 1997-es bevezetése volt hasonló horderejű lépés.

Mi változott pontosan, miért jó ez nekünk?

Tavaly július előtt ha pénzt utaltunk egyik bankszámláról a másikra, két pénzforgalmi szolgáltató (két bank) ügyfelei közötti átutalás csak a következő munkanapon érkezett meg a kedvezményezetthez, ha a banki benyújtási határidőn belül (általában 16 óráig) kezdeményezték az átutalást.

2012. július 1-je óta az elektronikus úton (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon) az aznapi teljesítésre meghirdetett végső benyújtási határidőn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül. Tehát a korábbiakhoz képest egy munkanappal rövidült a belföldi forint átutalás teljesítési ideje. Az elektronikus úton indított belföldi forint átutalás a befogadástól számított 4 órán belül eljut a kedvezményezett ügyfél bankjához. A 4 óra az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, az átlagos átutalási idő ennél kevesebb (jellemzően 1-2 óra).

A lakossági ügyfelek számára a legfontosabb előny az, hogy felgyorsult a bankok között elektronikus úton kezdeményezett belföldi forint átutalások teljesítése. Ennek köszönhetően elegendő az ilyen elektronikus átutalásokat a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani, vagyis az átutaló egy nappal tovább használhatja a pénzét. A 4 órás szabály gyakorlatilag megszüntette az egy munkanapnyi kamatveszteséget. A kedvezményezett (azaz az, akinek utaltunk) számára pedig azért pozitív a változás, mert a korábbinál sokkal gyorsabban juthat a pénzéhez.


MNB: sikeres az új rendszer

A napközbeni átutalás bevezetése az MNB felmérése alapján széles körben ismert a hazai fogyasztók körében. A napközbeni elszámolás bevezetésével felgyorsult a kis értékű fizetések teljesítése, mivel az elektronikus úton benyújtott átutalások esetében a fizető fél bankszámlájának megterhelése és a kedvezményezett ügyfél pénzforgalmi szolgáltatójának jóváírása között eltelt idő maximálisan már csak négy óráig tarthat. Ennyi az MNB-rendeletben előírt idő, a tranzakciók azonban jellemzően 1-2 óra alatt teljesülnek.

MNB-elnöki rendelet rögzíti a pénzforgalom lebonyolításának szabályait, ezek közé tartozik a napközbeni átutalás 4 órás szabályának követelménye is. Az jegybank által ellenőrzött hitelintézetek eljárásaikat alapvetően a jogszabálynak megfelelően alakították ki, a vizsgálatok egy-két eseti kivételtől eltekintve nem tapasztalták a 4 órás szabály megsértését.

Az MNB szakértői szerint a további fejlesztések hatására hosszabb távon megváltozhatnak a lakossági és vállalati fizetési szokások is, és várható, hogy az eddig papír alapú megbízásokat használók is átállnak az elektronikus fizetésekre. A speciális magyar fizetési módok esetében (hatósági átutalás, csoportos beszedés) egyelőre azonban nem került sor az új szabvány használatára (tehát a tranzakciók közül csak az átutalást teljesítik négy óra alatt). A szabványosítási munka azonban folyamatban van - derül ki az MNB tájékoztatásából. Három-négy éves időtávban a jegybank tervei szerint az összes hazai fizetési mód elszámolhatóvá válik az új napközbeni platformon.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06