Megváltoznak a magyar bankjegyek! Mi lesz az újdonság?

Pénzcentrum
2013. május 27. 11:42

Heteken belül forgalomba kerülnek azok a bankjegyek, amelyeken az új MNB-elnök, Matolcsy György aláírása szerepel. Először a 2000 forintos bankjegyeken találkozhatunk majd az új jegybankelnöki szignóval.

Matolcsy György jegybankelnök aláírása a 2000 forintos bankjegyeken jelenik meg majd először. A gyártási megrendelések szerint az idén 2000 forintos és 500 forintos bankjegyeket gyártat az MNB. A következő években a forgalmi igényeknek megfelelően, folyamatosan gyártatnak a többi címletből - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Magyar Nemzeti Bank.

A 2000 forintos bankjegyek már gyártásban vannak, a forgalomban való megjelenésükre a következő hetekben már számítani lehet, az 500 forintos bankjegyek forgalomba kerülésére a második félévben kerül sor - azonban ez nem jelent azonnali tömeges megjelenést.

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb pénz Magyarországon - KATTINTS!

A korábbi kibocsátású és aláírású bankjegyek forgalomban maradnak, azok selejteződése és pótlása során kerülnek az újak fokozatosan forgalomba. A 2000 forintos bankjegyek forgalomban lévő készleteinek lecserélődése az elhasználódás függvényében néhány évig tartó folyamat. A kisebb címletek esetén ennél rövidebb, a nagyobb címletek esetében pedig hosszabb idő szükséges a selejtezéshez.

Az MNB tájékoztatása szerint a kisebb címletek a gyakoribb használat miatt gyorsabban szennyeződnek, kopnak, ezért kerülnek hamarabb selejtezésre. Az 1997 óta forgalomban lévő és már több elnök aláírását tartalmazó, különböző évjáratú bankjegyeket az aláírások módosítása kapcsán az MNB nem vonja be, a korábbi aláírás változások esetén sem volt ez így. Az aláírás változása minimális vizuális különbséget jelent a bankjegyen.

Matolcsy György aláírásai vagyonnyilatkozatán 2011-ben és 2013-ban (Forrás: Index)Kamaszkorú pénzeink

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Nemzeti Bank 1997-től kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását. A bankjegyek papír alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, a bankjegyek nyomtatása a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegyeket Vagyóczky Károly grafikusművész tervezte. A bankjegypapír alapanyaga gyapot, alapszíne fehér, címleteinek mérete azonos (154 mm x 70 mm).

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak. Ezek között vannak szabad szemmel láthatók, és olyanok is, melyek speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

Egy bankjegy átlagos élettartama 4-5 év.Az MNB jogszabályban határozza meg a valódiság és a forgalomképesség vizsgálatára vonatkozó előírásokat. A vonatkozó MNB rendelet részletesen rögzíti azon szempontokat (például szakadás, szennyeződés mértéke), amelyek alapján a bankjegyek és érmék forgalomképesnek vagy forgalomképtelennek minősítendők. Amennyiben e minősítés végeredményekor a bankjegyeket forgalomképtelennek minősítik, úgy e bankjegyeket a hitelintézeteknek, a pénzfeldolgozó szervezeteknek és a postának is az MNB hez be kell szállítaniuk. Az ily módon elhasználódott bankjegyek pótlásáról azonban gondoskodni kell, ami jelentős bankjegygyártatási kiadást jelent. Ez az összeg éves szinten körülbelül 6 milliárd forint.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?