22 °C Budapest

Fizethetünk az elszakadt pénzzel? Hol váltják be?

Pénzcentrum
2013. június 3. 05:34

A Magyar Nemzeti Bank évente 40-50 tonnányi megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból, az elhasználódott bankók pótlása évente a 6 milliárd forintot is elérheti. A bankjegyek ugyanis a leggyakrabban a nem megfelelő kezelés (gyűrés, hajtogatás, firkálás, nedvesség) miatt válnak forgalomképtelenné, ezért is fontos, hogy vigyázzunk rájuk. A Pénzcentrum.hu mutatja, mire figyelj.

Egy bankjegy átlagos élettartama 4-5 év. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogszabályban határozza meg a valódiság és a forgalomképesség vizsgálatára vonatkozó előírásokat. A vonatkozó rendelet részletesen rögzíti azon szempontokat (például szakadás, szennyeződés mértéke), amelyek alapján a bankjegyek és érmék forgalomképesnek vagy forgalomképtelennek minősítendők. Amennyiben e minősítés végeredményekor a bankjegyeket forgalomképtelennek minősítik, úgy e bankjegyeket a hitelintézeteknek, a pénzfeldolgozó szervezeteknek és a postának is az MNB hez be kell szállítaniuk.

Megváltoznak a magyar bankjegyek! Mi lesz az újdonság? - KATTINTS!

Az ily módon elhasználódott bankjegyek pótlásáról azonban gondoskodni kell, ami jelentős bankjegygyártatási kiadást jelent. Ez az összeg éves szinten akár 6 milliárd forint is lehet. Évente 40-50 tonnányi megrongálódott, elhasználódott bankjegyet vonnak ki a forgalomból.

Óvjuk bankjegyeinket!

Érdemes tehát kellő figyelmet fordítanunk bankjegyeink megfelelő tárolására és kezelésére. A legfontosabb a helyes tárolás, azaz hogy papírpénzünket tároljuk tiszta, száraz, megfelelő méretű helyen - elvileg ilyen például a pénztárcánk.

Lehetőleg kerüljük a nem megfelelő helyen - például kisméretű borítékban, vagy zsebben - történő tárolást.

Fotó: Pénzcentrum.hu


Ne gyűrjük, ne tépkedjük, ne vágjuk el, ne vágjuk szét, és ne is írjunk bankjegyeinkre - tanácsolja az MNB. Lehetőleg ne mossuk ki, illetve ne fogjuk meg szennyezett kézzel bankjegyeinket.

Mi történik a hiányos, szennyezett, sérült pénzzel?

A nehezen felismerhető, valamint a sérült (hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett, stb.) forint bankjegyeket, illetve érméket az MNB-n kívül a hitelintézetek és a postahivatalok kötelesek beváltani
címletváltás keretében. Nem kötelesek átváltani viszont azt a forintbankjegyet vagy -érmét, amelynek a valódisága, illetve névértéke nem állapítható meg egyértelműen, továbbá a szándékosan megcsonkított (pl. félbevágott, átlyukasztott, esztergált) forintérmét. A nehezen felismerhető, valamint a sérült forintbankjegyet és forintérmét fizetési művelet során azonban senkinek (tehát például a boltosoknak) sem kötelező elfogadnia.

Papírpénzünk valójában gyapotból készül
A Magyar Nemzeti Bank 1997-től kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását. A bankjegyek papír alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, a bankjegyek nyomtatása a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegyeket Vagyóczky Károly grafikusművész tervezte. A bankjegypapír alapanyaga gyapot (Ez teszi lehetővé, hogy a bankjegy kézről- kézre járva, hajtogatva, gyűrve is sokáig felismerhető és
forgalomképes maradjon), alapszíne fehér, címleteinek mérete azonos (154 mm x 70 mm).

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak. Ezek között vannak szabad szemmel láthatók, és olyanok is, melyek speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.


Hiányos forintbankjegynek minősül az a lyukas bankjegy, amelynek felületén legalább egy látható (10 mm2-nél nagyobb területű) lyuk található, valamint az a csonka bankjegy, amely esetében a hiányzó rész meghaladja a ± 3 mm-t.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sérült bankjegyről beszélünk, ha a bankjegy állapota fizikai (mechanikai) vagy vegyi hatásra, illetve bármilyen egyéb más módon megváltozott, pl. a kémiailag (vegyszerrel), biológiailag, vagy a pénzlopás megelőzésére használt biztonsági eszközök működésbe hozatala (például festékpatron az ATM-ben) miatt szennyezett, lyukasztott, kimosott bankjegy.

Nehezen felismerhető érme az a forintérme, amely megkopott, jelentősen elszíneződött, illetve a külső felületének állapota nem teszi lehetővé a névérték vagy az érmekép felismerését (pl. korrodált forintérme). Sérült érme az a forintérme, amely eredeti alakját elveszítette.

Hiányos sérült forintbankjegy abban az esetben váltható át, ha a bankjegynek több mint 50 százalékát benyújtják.

Azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból. Az ily módon bevont bankjegyet az MNB 30 naptári napig őrzi, majd megsemmisíti.

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb pénz Magyarországon - KATTINTS!


A 30 naptári napos őrzési idő alatt azonban benyújthatjuk az adott bankjegyhez tartozó, később fellelt hiányzó rész(eke)t, csatolva a már benyújtott bankjegyrészre vonatkozóan az MNB-től kapott elismervényt. Amennyiben az MNB által őrzött és az utóbb benyújtott bankjegyrész(ek) bizonyíthatóan azonos bankjegyhez tartoznak, és együtt a bankjegy 50 százalékánál nagyobb felületét teszik ki, az MNB a hiányos bankjegyet névértéken törvényes fizetőeszközre váltja át.

A hitelintézetek és a postahivatalok az ügyfelektől térítésmentesen veszik át azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, majd azokat bevonás és megsemmisítés céljából az MNB részére továbbítják.

Az MNB a nehezen felismerhető, valamint a sérült bankjegyeket és érméket törvényes fizetőeszközre a lakossági pénztárában költségmentesen váltja át ügyfelei számára.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. október 3. 08:20
Mind többen fizetnek be készpénzt a számlájukra ATM-en keresztül, amit az is jelez, hogy 2023 első f...
Holdblog  |  2023. október 3. 05:52
Betegeskedik az éppen ma harmincnégy évessé lett egységes Németország. 2003. Megkezdem tudósítói mun...
MEDIA1  |  2023. október 3. 00:36
Az elmúlt 12 hónapban kiemelkedő nézettségi eredményeket ért el a TV2. Ez többek között annak köszön...
Kiszámoló  |  2023. október 2. 14:47
Most olvastam egy cikket egy fagylaltgyártó vállalkozásról, amelyik beleesett abba a hibába, amibe s...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM