14 °C Budapest

Fizethetünk az elszakadt pénzzel? Hol váltják be?

Pénzcentrum
2013. június 3. 05:34

A Magyar Nemzeti Bank évente 40-50 tonnányi megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból, az elhasználódott bankók pótlása évente a 6 milliárd forintot is elérheti. A bankjegyek ugyanis a leggyakrabban a nem megfelelő kezelés (gyűrés, hajtogatás, firkálás, nedvesség) miatt válnak forgalomképtelenné, ezért is fontos, hogy vigyázzunk rájuk. A Pénzcentrum.hu mutatja, mire figyelj.

Egy bankjegy átlagos élettartama 4-5 év. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogszabályban határozza meg a valódiság és a forgalomképesség vizsgálatára vonatkozó előírásokat. A vonatkozó rendelet részletesen rögzíti azon szempontokat (például szakadás, szennyeződés mértéke), amelyek alapján a bankjegyek és érmék forgalomképesnek vagy forgalomképtelennek minősítendők. Amennyiben e minősítés végeredményekor a bankjegyeket forgalomképtelennek minősítik, úgy e bankjegyeket a hitelintézeteknek, a pénzfeldolgozó szervezeteknek és a postának is az MNB hez be kell szállítaniuk.

Megváltoznak a magyar bankjegyek! Mi lesz az újdonság? - KATTINTS!

Az ily módon elhasználódott bankjegyek pótlásáról azonban gondoskodni kell, ami jelentős bankjegygyártatási kiadást jelent. Ez az összeg éves szinten akár 6 milliárd forint is lehet. Évente 40-50 tonnányi megrongálódott, elhasználódott bankjegyet vonnak ki a forgalomból.

Óvjuk bankjegyeinket!

Érdemes tehát kellő figyelmet fordítanunk bankjegyeink megfelelő tárolására és kezelésére. A legfontosabb a helyes tárolás, azaz hogy papírpénzünket tároljuk tiszta, száraz, megfelelő méretű helyen - elvileg ilyen például a pénztárcánk.

Lehetőleg kerüljük a nem megfelelő helyen - például kisméretű borítékban, vagy zsebben - történő tárolást.

Fotó: Pénzcentrum.hu


Ne gyűrjük, ne tépkedjük, ne vágjuk el, ne vágjuk szét, és ne is írjunk bankjegyeinkre - tanácsolja az MNB. Lehetőleg ne mossuk ki, illetve ne fogjuk meg szennyezett kézzel bankjegyeinket.

Mi történik a hiányos, szennyezett, sérült pénzzel?

A nehezen felismerhető, valamint a sérült (hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett, stb.) forint bankjegyeket, illetve érméket az MNB-n kívül a hitelintézetek és a postahivatalok kötelesek beváltani
címletváltás keretében. Nem kötelesek átváltani viszont azt a forintbankjegyet vagy -érmét, amelynek a valódisága, illetve névértéke nem állapítható meg egyértelműen, továbbá a szándékosan megcsonkított (pl. félbevágott, átlyukasztott, esztergált) forintérmét. A nehezen felismerhető, valamint a sérült forintbankjegyet és forintérmét fizetési művelet során azonban senkinek (tehát például a boltosoknak) sem kötelező elfogadnia.

Papírpénzünk valójában gyapotból készül
A Magyar Nemzeti Bank 1997-től kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását. A bankjegyek papír alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, a bankjegyek nyomtatása a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegyeket Vagyóczky Károly grafikusművész tervezte. A bankjegypapír alapanyaga gyapot (Ez teszi lehetővé, hogy a bankjegy kézről- kézre járva, hajtogatva, gyűrve is sokáig felismerhető és
forgalomképes maradjon), alapszíne fehér, címleteinek mérete azonos (154 mm x 70 mm).

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak. Ezek között vannak szabad szemmel láthatók, és olyanok is, melyek speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.


Hiányos forintbankjegynek minősül az a lyukas bankjegy, amelynek felületén legalább egy látható (10 mm2-nél nagyobb területű) lyuk található, valamint az a csonka bankjegy, amely esetében a hiányzó rész meghaladja a ± 3 mm-t.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Sérült bankjegyről beszélünk, ha a bankjegy állapota fizikai (mechanikai) vagy vegyi hatásra, illetve bármilyen egyéb más módon megváltozott, pl. a kémiailag (vegyszerrel), biológiailag, vagy a pénzlopás megelőzésére használt biztonsági eszközök működésbe hozatala (például festékpatron az ATM-ben) miatt szennyezett, lyukasztott, kimosott bankjegy.

Nehezen felismerhető érme az a forintérme, amely megkopott, jelentősen elszíneződött, illetve a külső felületének állapota nem teszi lehetővé a névérték vagy az érmekép felismerését (pl. korrodált forintérme). Sérült érme az a forintérme, amely eredeti alakját elveszítette.

Hiányos sérült forintbankjegy abban az esetben váltható át, ha a bankjegynek több mint 50 százalékát benyújtják.

Azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból. Az ily módon bevont bankjegyet az MNB 30 naptári napig őrzi, majd megsemmisíti.

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb pénz Magyarországon - KATTINTS!


A 30 naptári napos őrzési idő alatt azonban benyújthatjuk az adott bankjegyhez tartozó, később fellelt hiányzó rész(eke)t, csatolva a már benyújtott bankjegyrészre vonatkozóan az MNB-től kapott elismervényt. Amennyiben az MNB által őrzött és az utóbb benyújtott bankjegyrész(ek) bizonyíthatóan azonos bankjegyhez tartoznak, és együtt a bankjegy 50 százalékánál nagyobb felületét teszik ki, az MNB a hiányos bankjegyet névértéken törvényes fizetőeszközre váltja át.

A hitelintézetek és a postahivatalok az ügyfelektől térítésmentesen veszik át azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, majd azokat bevonás és megsemmisítés céljából az MNB részére továbbítják.

Az MNB a nehezen felismerhető, valamint a sérült bankjegyeket és érméket törvényes fizetőeszközre a lakossági pénztárában költségmentesen váltja át ügyfelei számára.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20