29 °C Budapest

Kiderült: ennyi aranya van a Nemzeti Banknak

Pénzcentrum
2013. június 10. 16:34

Elhanyagolható mennyiségű, mintegy három tonnányi aranyat tart a tartalékai között a Magyar Nemzeti Bank - derül ki a jegybankelnök írásbeli válaszából. A kérdést Volner János parlamenti képviselő tette fel.

"1989-ben az MNB akkori vezetése a nemzetközi tendenciákkal összhangban azt a stratégiai döntést hozta, hogy aranykészleteit a technikailag szükséges minimális szintre csökkenti. Ezért a nemzetközi aranypiacon történt értékesítések következtében 1989 májusától 1992 októberére az MNB aranykészlete 65 tonnáról több lépcsőben a jelenlegi 3 tonnára csökkent. A készlet szintje ettől kezdve változatlan, annak értékének ingadozását az aranyárfolyam határozza meg." - áll Matolcsy György válaszában.

A jegybankelnök egyben ara is felhívja a figyelmet, hogy az aranytartalék euróban kifejezett értékét az MNB havonta közli (a honlapon a statisztikai idősorok között, a nemzetközi tartalékoknál lehet megtalálni). Április végén 111 millió euró volt az aranytartalék értéke, ez 99 ezer uncia, nagyjából 3 tonna arany. A csaknem 36 milliárd eurós devizatartalékból az arany részaránya kevesebb, mint fél százalék.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?