12 °C Budapest
Old apartment residential building in Budapest, Hungary

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

2023. augusztus 17. 16:04

Gönci (Frühof) Sándor fotóművész a múlt század 20-as, 30-as éveiben kezdett fotózni, a magyarországi első szociofotós hullámban, a Kassák Lajos körül szerveződött avantgárd Munka-kör egyik alkotójaként. A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Életműve egy érzékeny, mélyen humanista, és a század viharai ellenére derűs ember egyéni látásmódját tükröző korrajz. A könyvben szereplő fotók zöme közel 100 évvel ezelőtt Budapest szegénynegyedeiben készült sokszor megrendítő erejű, érzékeny munkásfotó, portré.

Ezeket főként a Kassák-féle Munka-kör tagjaként készítette. A fotók között szerepelnek kísérletező kompozíciók, tájképek, illetve a korabeli vidéki és városi munkásokat bemutató képek is.

Gönci eredeti foglalkozása textiltechnikus volt, autodidakta módon sajátította el a fotográfiát, mint oly sokan a szociofotósok közül. Munkáit a Nemzeti Múzeum Fotógyűjteménye és a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi. Egyéni és csoportos kiállításokon szerepelt, több fényképe a nemzetközi sajtót is bejárta.

Amikor apu ezeket a sokszor megrendítő fotókat készítette 25-28 éves volt, nagyon fiatal, mégis ezek a fotók kiemelkedő művészi értéket jelentenek, érett szemléletet, nagy szakmai tudást mutatnak és egy olyan világszemléletet, amit örökbe kaptunk, és igyekszünk továbbadni

– mondta el Gönci András, a fotóművész egyik fia, ötletgazda, a könyv szerzője.

Tervező grafikusként mindig öröm szép alapanyagokkal dolgozni. Azonban itt többről volt szó: a kötetet tervezve, a fotókat forgatva egyre inkább azt láttuk, hogy akár ma is, és bárhol a világban készülhetnének ezek a fotók. Remélem, hogy az emberi létezés egyetemesebb, mélyebb rétegeinek érintését sikerül átadnunk az olvasóknak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– osztotta meg Keltai Ágnes, a könyv tervezője.

A szociofotó magyarországi történetéről Baki Péter (Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház ügyvezető igazgatója, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.) írt bevezetőt a könyvhöz. Az ererdeti képes restaurálásért Kramer Tamá felelt, aki s Londonban él, amatőr fotográfusként képei megjelentek a Leica Fotografie International galériájában, a Guardianben, online magazinokban. Első önálló kiállítása Madridban nyílt 2022 őszén. A szerkesztő Fejér Tamara, aki a többek között a párizsi Biro Editeurnél, a Jaffa Könyvkiadónál és a HVG Kiadónál dolgozott szerkesztőként.

Az album kétnyelvű, angol és magyar, több mint 130 fekete-fehér fényképet tartalmaz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem