8 °C Budapest
Wedding. Wedding day. Wedding couple. Beautiful couple, bride and groom look at each other and hold hands, against the background of the exit from the cathedral (large tall doors)

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szerelmeseknek: brutálisan megdrágultak az esküvők

2023. március 10. 20:31

Jelenleg ma egy átlagos esküvő körülbelül 6 millió forintba kerül. Ez a szám egy évvel ezelőtt még csak 5 millió forint volt átlagosan. Ennek oka az RTL-nek nyilatkozó rendezvényszervező szerint elsősorban az élelmiszer- és energiaárak növekedése, és a drága benzin.

Április végén fog megindulni hivatalosan a 2023-as esküvőiszezon, amire a párok többsége már hónapokkal – ha nem évekkel – korábban elkezd készülődni. Ez pedig nem véletlen, hiszen óriási összegek fordulnak meg a szektorban: egy vidéki, 80 fős esküvő jelenleg 4 millió forint körül mozog.

A szakértők szerint pedig egy év alatt körülbelül 30 százalékkal lettek drágábbak az esküvők.

Egy étel-ital csomag így átlagosan Budapesten nem a legjobb, de nem is a legrosszabb minőségű szolgáltatónál 30 ezer forintra belőhető. Ha ezzel beszorozzuk a vendégek számát, mondjuk ez egy 100 fős esküvő, az 3 millió forint, ehhez lehet számolni még egy ekkora összeget az összes többi szolgáltatásra

– mondta el Herendi Gábor esküvőszervező, aki szerint idén egy átlagos esküvő a fővárosban 6 millió forintba is kerülhet. Ez az összeg azonban egy évvel ezelőtt még átlagosan 5 millió forint volt.

Ennek oka az esküvői szolgáltatók szakmai érdekképviselete szerint az, hogy a beszerzési árak az egekbe szöktek, ráadásul megnőtt a villanyszámla és drágább lett a benzin is. Így a szolgáltatók kénytelenek nagyobb költségekkel számolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Talán a catering szférára a legjellemzőbb a drágulás. Az élelmiszer-alapanyagok beszerzési ára óriásit ugrott. Illetve még nagyon sokat drágultak a helyszínbérlés, az energiahelyzet miatt drágult sok minden. Ezen kívül minden, amihez fuvarozás, szállítás kötődik

– emelte ki V. Dávid Andrea, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke, hozzátéve, hogy a spórolás jegyében egyre többen választják a nem csúcsidőnek számító hónapokat, vagy a hétköznapokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm