6 °C Budapest
Old money

Tömegeket vonz ez az új magyar múzeum: pár hét alatt több mint 10 ezer látogatója volt

2022. május 3. 17:55

Április utolsó munkanapján elérte a 10 ezret a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont eddigi vendégeinek száma. A Magyar Nemzeti Bank által alapított innovatív kiállítótér több éves előkészítés után, alig másfél hónapja, március 15-én nyitotta meg kapuit, s az indulás óta folyamatosan telt házzal működik. Az Európa-szerte egyedülálló kiállítás a legkorszerűbb digitális technológiák és interaktív játékok segítségével vezeti be a látogatókat a pénz világába.

A Pénzmúzeum azzal a céllal született, hogy minden generáció számára érthető, átfogó képet adjon a pénz működési logikájáról, gazdasági és társadalmi szerepéről, illetve kultúrtörténetéről. A Magyar Nemzeti Bank – részben korábbi látogatóközpontjának tapasztalataira alapozva – olyan intézményt hozott létre, mely a pénzhez kötődő sokrétű ismeretanyagot nem a hagyományos múzeumi keretek között, hanem a játékok és személyes élmények nyelvén adja át a látogatóknak. A kiállítás az újszerű szemléletnek köszönhetően nem csak információkat közvetít a pénzről, de ahhoz is hozzájárul, hogy a vendégek saját maguk, közvetlen tapasztalatok révén jussanak el egy-egy felismeréshez.

A Széll Kálmán téren álló volt Postapalota kívül-belül felújított műemléképületében berendezett kiállítás a pénz világát öt csomópont mentén mutatja be, melyek a fizetőeszközök öt fő funkciója szerint tagolódnak. Az aranyról szóló bevezető térrészt követően a pénz értékmérő funkciójáról, majd a forgalmi eszköz, a fizetési eszköz, illetve a világpénz funkciókról szóló csomópontok következnek, végül a kiállítást a pénz kincsképző szerepéről és a szellemi tőke jelentőségéről szóló állomás zárja. A különböző csomópontokat járva a látogatók többek között megtapasztalhatják, hogyan működnek a bankok, részt vehetnek egy tőzsdei kereskedést szimuláló játékban, és saját kezükkel megemelhetnek egy valódi aranyrudat is.

Noha a múzeum minden generáció számára kínál új ismereteket és élményeket, elsősorban mégis az iskolás korosztály megszólítására törekszik. Ennek érdekében a Pénzmúzeum a Pénziránytű alapítvánnyal együttműködve aktív kapcsolatokat alakított ki a hazai iskolákkal, általános-, közép- és felsőoktatási intézményekkel, valamint részt vesz számos hazai, regionális és európai szintű pénzügyi verseny, bajnokság megvalósításában. A kapcsolatteremtés sikerét és a Pénzmúzeum népszerűségét jelzi, hogy a kiállítás iskolás csoportok számára fenntartott idősávjában már április közepén betelt minden szabad időpont, egészen a tanév végéig.

A Pénzmúzeum a bejelentkezést követően ingyenesen látogatható mind egyéni, mind csoportos látogatók számára. Időpontot az intézmény weboldalán lehet foglalni, de azoknak sem érdemes elkeseredni, akik a sok foglalás miatt nem tudnak rövid időn belül bejelentkezni: a weboldal a várakozás alatt is rendkívül gazdag választékot kínál a pénzhez és a múzeumhoz kötődő érdekességekből, informatív tudásmorzsákból és akár tanórákon is használható e-learning anyagokból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem