Headphones in a home-studio audio recording and producing.

Szép summa: ennyi jogdíjat zsebeltek be a magyar zenészek, előadók idén

2021. augusztus 3. 18:35

1,4 milliárd forint jogdíjat fizet ki hatvanháromezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI).

A 2020. évi jogdíjak most lezárt zenei felosztása magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási jogdíjakat, a háttérzenei jogdíjakat, az internetes felhasználást végző Deezer által megfizetett jogdíjakat és a külföldi jogkezelőktől beszedett díjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjazást.

A felosztott jogdíj összege elmarad a rekordévnek számító tavalyitól, az összeségében öt százalékos visszaesés elsődleges oka a zenefelhasználó boltok és vendéglátóhelyek hónapokig tartó kényszerű zárva tartása. A zenészek számára a legnagyobb anyagi veszteséget azonban nem ez, hanem az okozta, hogy a járvány hatásának tompítása érdekében elrendelt kormányzati intézkedések miatt 2020. március 16-a és 2021. május 23-a között egyetlen napon sem lehetett könnyűzenei koncertet tartani Magyarországon (ezt követően is csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják zenés-táncos rendezvényeket).

A hangfelvételi felosztás alapján a legmagasabb összegű jogdíjat idén is magyar zenész kapja, sőt, az összes jogdíjat figyelembe véve a képzeletbeli dobogó harmadik helyén is magyar zenész áll. A rádiós játszások alapján a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő zenész közül nyolc magyar, közöttük egy hölgy.

1,3 milliárd forint rádiós jogdíj

A rádiós játszások alapján az EJI 2021-ben 1,3 milliárd forint jogdíjat fizet ki, közel 58 ezer előadó részére. A jogdíjfelosztás arányosságának növelése érdekében az EJI közel tíz százalékkal növelte a feldolgozott játszási listák számát. A jogdíjfelosztás során csaknem 530 ezer különböző felvételt azonosított be, harminc százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Tovább nőtt azon előadóművészek száma, akiknek a jogdíja meghaladta az egy millió forintot, ilyen zenészből már 95 van. A legmagasabb kifizetett jogdíj összege idén 6,5 millió forint volt. A tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadó részére az EJI összesen 40 millió forintot fizet ki. Egy előadó átlagosan kevesebb, mint 23 ezer forint jogdíjban részesül.

Háttérzene: továbbra is magyar előadó dalát hallhattuk a legtöbbször a boltokban

2020-ban hónapokig zárva voltak a nem létszükségleti cikkeket áruló boltok, a vendéglátóhelyek és a szálláshelyek, ami jelentősen csökkentette a hangfelvételek háttérzenei felhasználását. Ugyanakkor számos felvételt naponta akár 300 alkalommal is hallhattunk a boltokban, ami arra utal, hogy a háttérzenei helyek továbbra is viszonylag szűk repertoárt használnak.

A jogdíjak felosztása során az EJI összesen 120 millió elhangzás adatait dolgozta fel, amely alapján 26 ezernél is több előadóművész között 64 millió forint jogdíjat fizet ki. Jelentősen, közel duplájára nőtt a legmagasabb kifizetett jogdíj összege, amely meghaladta a kétmillió forintot, míg a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadó összesen már több mint tízmillió forintot kap.

Lassan növekszik a retro

A meghosszabbított védelmi idejű jogdíjat az ötven évnél régebbi hangfelvételek után fizeti meg a kiadó és azoknak az előadóművészeknek jár, akik a kiadótól csak egyszeri díjazásban részesültek. A jogdíjkifizetés 1100-nál is több olyan előadó számára biztosít bevételt, akik már 1969 előtt is készítettek hangfelvételeket. A fejenkénti jogdíj azonban – tükrözve a tényleges felhasználás mértékét – többnyire még mindig szerény, csak 41 esetben haladta meg a 100 ezer forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 38. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2021/38. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 38. héten 1 milliárd 742 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

A Hatoslottó nyerőszámai a 37. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2021/37. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 38. héten 1 milliárd 646 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?