7 °C Budapest
Headphones in a home-studio audio recording and producing.

Szép summa: ennyi jogdíjat zsebeltek be a magyar zenészek, előadók idén

2021. augusztus 3. 18:35

1,4 milliárd forint jogdíjat fizet ki hatvanháromezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI).

A 2020. évi jogdíjak most lezárt zenei felosztása magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási jogdíjakat, a háttérzenei jogdíjakat, az internetes felhasználást végző Deezer által megfizetett jogdíjakat és a külföldi jogkezelőktől beszedett díjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjazást.

A felosztott jogdíj összege elmarad a rekordévnek számító tavalyitól, az összeségében öt százalékos visszaesés elsődleges oka a zenefelhasználó boltok és vendéglátóhelyek hónapokig tartó kényszerű zárva tartása. A zenészek számára a legnagyobb anyagi veszteséget azonban nem ez, hanem az okozta, hogy a járvány hatásának tompítása érdekében elrendelt kormányzati intézkedések miatt 2020. március 16-a és 2021. május 23-a között egyetlen napon sem lehetett könnyűzenei koncertet tartani Magyarországon (ezt követően is csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják zenés-táncos rendezvényeket).

A hangfelvételi felosztás alapján a legmagasabb összegű jogdíjat idén is magyar zenész kapja, sőt, az összes jogdíjat figyelembe véve a képzeletbeli dobogó harmadik helyén is magyar zenész áll. A rádiós játszások alapján a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő zenész közül nyolc magyar, közöttük egy hölgy.

1,3 milliárd forint rádiós jogdíj

A rádiós játszások alapján az EJI 2021-ben 1,3 milliárd forint jogdíjat fizet ki, közel 58 ezer előadó részére. A jogdíjfelosztás arányosságának növelése érdekében az EJI közel tíz százalékkal növelte a feldolgozott játszási listák számát. A jogdíjfelosztás során csaknem 530 ezer különböző felvételt azonosított be, harminc százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Tovább nőtt azon előadóművészek száma, akiknek a jogdíja meghaladta az egy millió forintot, ilyen zenészből már 95 van. A legmagasabb kifizetett jogdíj összege idén 6,5 millió forint volt. A tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadó részére az EJI összesen 40 millió forintot fizet ki. Egy előadó átlagosan kevesebb, mint 23 ezer forint jogdíjban részesül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Háttérzene: továbbra is magyar előadó dalát hallhattuk a legtöbbször a boltokban

2020-ban hónapokig zárva voltak a nem létszükségleti cikkeket áruló boltok, a vendéglátóhelyek és a szálláshelyek, ami jelentősen csökkentette a hangfelvételek háttérzenei felhasználását. Ugyanakkor számos felvételt naponta akár 300 alkalommal is hallhattunk a boltokban, ami arra utal, hogy a háttérzenei helyek továbbra is viszonylag szűk repertoárt használnak.

A jogdíjak felosztása során az EJI összesen 120 millió elhangzás adatait dolgozta fel, amely alapján 26 ezernél is több előadóművész között 64 millió forint jogdíjat fizet ki. Jelentősen, közel duplájára nőtt a legmagasabb kifizetett jogdíj összege, amely meghaladta a kétmillió forintot, míg a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadó összesen már több mint tízmillió forintot kap.

Lassan növekszik a retro

A meghosszabbított védelmi idejű jogdíjat az ötven évnél régebbi hangfelvételek után fizeti meg a kiadó és azoknak az előadóművészeknek jár, akik a kiadótól csak egyszeri díjazásban részesültek. A jogdíjkifizetés 1100-nál is több olyan előadó számára biztosít bevételt, akik már 1969 előtt is készítettek hangfelvételeket. A fejenkénti jogdíj azonban – tükrözve a tényleges felhasználás mértékét – többnyire még mindig szerény, csak 41 esetben haladta meg a 100 ezer forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem