12 °C Budapest
Kiderült: ennyi nyugdíjat kap Koós János 2017-ben

Kiderült: ennyi nyugdíjat kap Koós János 2017-ben

2017. április 22. 16:01

Friss bulvárértesülések szerint a 40 ezer forintot sem éri el a 79 esztendős Koós János nyugdíja. A művész állítása szerint nagy bajban lenne a családja, ha nem volnának fellépései és a jogdíjak. Na és te gondoskodtál már a nyugdíjas évekről?

Hiába van már közel 6 évtizede a zenei pályán, több művésztársához hasonlóan Koós János is létminimum alatti nyugdíjat kap. Ahogy arról korábban a Pénzcentrumon is beszámoltunk, a 79 éves művész állítása szerint ez főként amiatt van, mert a fellépései után nem fizették be a járulékokat - habár a közvetítő cég ezt az ő gázsijából rendre levonta.

Próbáltam hajdanán tenni ellene, mert engem is mellbe vágott, amikor megtudtam, hogy több évtized munka után mennyi a nyugdíjam. Akkor egy nyugdíjszakértő barátom szarkasztikusan csak annyit mondott: reklamáljak Putyinnál. Mit tudtam volna erre válaszolni? Annyit válaszoltam: pont az előbb hívtam őt telefonon... A viccet félre téve, meg sem mondom, mennyi az annyi, mert úgysem hinné el senki

- mondta Koós János a Kiskegyednek.

A női lap ráadásul, egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, most azt is megtudta: 38 ezer forint ez az összeg. Koós korábban megjegyezte, ha nem volnának fellépései és a jogdíjak, nagy bajban lenne, és nem tudná eltartani a családját.

Habár a nyugdíjas hírességek egymás után mesélnek arról, hogy szánalmasan kevés nyugdíjat kapnak, egyes vélemények szerint erről kizárólag ők maguk tehetnek. Pedig a magyar nyugdíjrendszer állapotát elnézve, senkinek sem lehet oka a nyugalomra - ezt több felmérés is igazolja.

Sőt, a ma nyugdíjas korú művészek legaktívabb éveikben még nem állt rendelkezésre olyan pénzügyi termékek egész repertoárja, amelyekkel kimondottan a nyugdíjas évekre tudtak volna gyűjtögetni. Ma már viszont egyre nagyobb figyelmet kapnak a nyugdíjcélú megtakarítások.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes tehát minél előbb elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre, mivel ha korán kezdjük, akkor nem az számít, hogy mekkora összeget teszünk félre, hanem az, hogy rendszeresen takarékoskodjunk. Ha már 25 évesen elkezdünk havi ötezer forintot félretenni, 40 év alatt milliós nyugdíjtőkét halmozhatunk fel. De jelenleg Magyarországon három olyan nyugdíjcélú megtakarítás is létezik, amit támogat az állam.

Ezek a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), és a nyugdíjbiztosítás. Mindhárom terméknél a befizetések után 20 százalékos személyi jövedelemadó visszatérítés jár az adott megtakarítási számlán történő jóváírás formájában, a felső értékhatárok viszont eltérőek.

  • Önkéntes nyugdíjpénztárnál évente maximum 150 ezer forint adójóváírást kaphatunk a számlánkon (ehhez 750 ezer forint befizetés szükséges), a hozamhoz pedig adómentesen 10 év letelte után (majd ezt követően 3 évente) juthatunk hozzá. A befektetési portfólió pénztáranként eltérő, ahogy a kockázatvállalás mértéke is.
  • Aki szeretne aktívan részt venni a pénze kezelésében, és mer önálló befektetési döntéseket hozni, annak jó választás lehet a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ennél a terméknél ugyanis mindenki magának állíthatja össze, hogy mibe és mennyit szeretne fektetni. Természetesen a pénzintézetek szakértői igény esetén segítenek a választásban, de a döntés teljes mértékben az ügyfélé. A NYESZ számlánál legfeljebb évi 100 ezer forint adójóváírás lehetséges (500 ezer forint befizetés esetén).
  • Aki rendszeres befizetésekben, hosszú távú megtakarításban gondolkodik, és akinek fontos a megtakarítás mellett a biztosítási védelem is, és legalább 10 év van hátra a nyugdíjba vonulásig, annak a nyugdíjbiztosítás az ideális. A biztosító segít a befektetésekről dönteni, de van lehetőség egyedi eszközalap-portfólió összeállítására is. Évente maximum 130 ezer forint adókedvezmény jár (650 ezer forint befizetés esetén), az adójóváírásokkal növelt megtakarítást pedig nyugdíjas korban adómentesen kapják meg az ügyfelek.

NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 38. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/38. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 39. héten 350 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatoslottón.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?