9 °C Budapest
Kiderült: ennyi nyugdíjat kap Koós János 2017-ben

Kiderült: ennyi nyugdíjat kap Koós János 2017-ben

2017. április 22. 16:01

Friss bulvárértesülések szerint a 40 ezer forintot sem éri el a 79 esztendős Koós János nyugdíja. A művész állítása szerint nagy bajban lenne a családja, ha nem volnának fellépései és a jogdíjak. Na és te gondoskodtál már a nyugdíjas évekről?

Hiába van már közel 6 évtizede a zenei pályán, több művésztársához hasonlóan Koós János is létminimum alatti nyugdíjat kap. Ahogy arról korábban a Pénzcentrumon is beszámoltunk, a 79 éves művész állítása szerint ez főként amiatt van, mert a fellépései után nem fizették be a járulékokat - habár a közvetítő cég ezt az ő gázsijából rendre levonta.

Próbáltam hajdanán tenni ellene, mert engem is mellbe vágott, amikor megtudtam, hogy több évtized munka után mennyi a nyugdíjam. Akkor egy nyugdíjszakértő barátom szarkasztikusan csak annyit mondott: reklamáljak Putyinnál. Mit tudtam volna erre válaszolni? Annyit válaszoltam: pont az előbb hívtam őt telefonon... A viccet félre téve, meg sem mondom, mennyi az annyi, mert úgysem hinné el senki

- mondta Koós János a Kiskegyednek.

A női lap ráadásul, egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, most azt is megtudta: 38 ezer forint ez az összeg. Koós korábban megjegyezte, ha nem volnának fellépései és a jogdíjak, nagy bajban lenne, és nem tudná eltartani a családját.

Habár a nyugdíjas hírességek egymás után mesélnek arról, hogy szánalmasan kevés nyugdíjat kapnak, egyes vélemények szerint erről kizárólag ők maguk tehetnek. Pedig a magyar nyugdíjrendszer állapotát elnézve, senkinek sem lehet oka a nyugalomra - ezt több felmérés is igazolja.

Sőt, a ma nyugdíjas korú művészek legaktívabb éveikben még nem állt rendelkezésre olyan pénzügyi termékek egész repertoárja, amelyekkel kimondottan a nyugdíjas évekre tudtak volna gyűjtögetni. Ma már viszont egyre nagyobb figyelmet kapnak a nyugdíjcélú megtakarítások.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes tehát minél előbb elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre, mivel ha korán kezdjük, akkor nem az számít, hogy mekkora összeget teszünk félre, hanem az, hogy rendszeresen takarékoskodjunk. Ha már 25 évesen elkezdünk havi ötezer forintot félretenni, 40 év alatt milliós nyugdíjtőkét halmozhatunk fel. De jelenleg Magyarországon három olyan nyugdíjcélú megtakarítás is létezik, amit támogat az állam.

Ezek a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), és a nyugdíjbiztosítás. Mindhárom terméknél a befizetések után 20 százalékos személyi jövedelemadó visszatérítés jár az adott megtakarítási számlán történő jóváírás formájában, a felső értékhatárok viszont eltérőek.

  • Önkéntes nyugdíjpénztárnál évente maximum 150 ezer forint adójóváírást kaphatunk a számlánkon (ehhez 750 ezer forint befizetés szükséges), a hozamhoz pedig adómentesen 10 év letelte után (majd ezt követően 3 évente) juthatunk hozzá. A befektetési portfólió pénztáranként eltérő, ahogy a kockázatvállalás mértéke is.
  • Aki szeretne aktívan részt venni a pénze kezelésében, és mer önálló befektetési döntéseket hozni, annak jó választás lehet a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ennél a terméknél ugyanis mindenki magának állíthatja össze, hogy mibe és mennyit szeretne fektetni. Természetesen a pénzintézetek szakértői igény esetén segítenek a választásban, de a döntés teljes mértékben az ügyfélé. A NYESZ számlánál legfeljebb évi 100 ezer forint adójóváírás lehetséges (500 ezer forint befizetés esetén).
  • Aki rendszeres befizetésekben, hosszú távú megtakarításban gondolkodik, és akinek fontos a megtakarítás mellett a biztosítási védelem is, és legalább 10 év van hátra a nyugdíjba vonulásig, annak a nyugdíjbiztosítás az ideális. A biztosító segít a befektetésekről dönteni, de van lehetőség egyedi eszközalap-portfólió összeállítására is. Évente maximum 130 ezer forint adókedvezmény jár (650 ezer forint befizetés esetén), az adójóváírásokkal növelt megtakarítást pedig nyugdíjas korban adómentesen kapják meg az ügyfelek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?