18 °C Budapest

Mit szabad, és miért büntetnek: minden szilveszteri szabály egy helyen

2020. december 27. 07:00

Akár 750 ezer forintra is büntethetik szilveszter éjjel azt, aki megszegi a szabályokat, ugyanis a bírságokat halmozni is lehet - hívta fel a figyelmet a rendőrség. A Pénzcentrum az ORFK sajtosztályának segítségével szedte össze, milyen szabályokat kell betartani az év utolsó éjszakáján.

A 2020-as év több szempontból is rendhagyó, ez alól nem kivétel a szilveszteri éjszaka sem, amikor különleges járványügyi szabályok lesznek életben. A Pénzcentrum az ORFK sajtóosztályának segítségével összegyűjtötte, illetve megválaszolta a legfontosabb kérdéseket a 2020-as szilveszterről. Az első és legfontosabb azt leszögezni, hogy szilveszterkor is érvényben marad az este 8 óra utáni kijárási tilalom, és a 10 főnél többen sem gyűlhetnek össze egy helyen!

Tényleg minden pirotechnikai eszköz használata tilos?

Nem egészen. Az Országos Rendőr-főkapitányság a Pénzcentrum megkeresésére közölte, hogy az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos, az ebbe az osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.

Tehát a fent említett, két kategóriába tartozó termékeket szakboltokban meg lehet vásárolni, és a saját kerünkben fel lehet őket használni. Érdemes tudni, hogy a vonatkozó rendelet négy kategóriába sorolja a pirotechnikai termékeket:

  • I. osztály: ide tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve a beltereket is.
  • II. osztály: ebbe sorolták a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó pirotechnikai eszközöket, amelyeket már kizárólag kültéri használatra szántak.
  • III. osztály: ezek használata közepes kockázattal jár, ezeket csak a szabadban lévő, nyílt helyeken való használatra gyártottak. Továbbá a zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre.
  • IV. osztály: ezek nagy kockázattal járó pirotechnikai eszközök, amelyeket csak és kizárólag pirotechnikus kezelhet - és zajszintjük nem ártalmas az egészségre.

Az ORFK sajtóosztálya hozzátette még azt is, hogy a 2017. évben 3865, a 2018. évben 1871, a 2019. évben pedig 3672 jogellenesen birtokolt pirotechnikai eszközzel kapcsolatos intézkedésre került sor.

Milyen büntetésre számíthat, aki nem megengedett terméket árusít, vagy használ?

Az ORFK sajtóosztálya felhívta a figyelmet arra, hogy a pirotechnikai termékek forgalmazására, tárolására és felhasználására vonatkozó előírások megszegése esetén a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 182. § (2) bekezdése szerinti polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés valósul meg, A szabálysértés elkövetése miatt 5000 Ft-tól 50 000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság, illetve 5000 Ft-tól 150 000 Ft-ig terjedő szabálysértési pénzbírság szabható ki.

Sőt! A büntetéseket halmozni is lehet: például, ha december 31-én egy 10 főnél nagyobb társaság este 8 óra után közterületen tűnzijátékozik, akkor akár 750 ezer forintra is büntethetik őket a rendőrök a pirotechnikai és járványügyi szabályok megsértése miatt. Erre a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet ad leehtőséget.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ebben meghatározott szabálysértés elkövetése miatt 5000 Ft-tól 500 000 Ft-ig terjedő pénzbírság, a Szabs. tv. 182. § (1) bekezdésében meghatározott polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt 5000 Ft-tól 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki. A halmazati értékelés szabályai szerint, ha az eljárás alá vont személyt ugyanabban az eljárásban több, szabálysértési elzárással nem büntethető szabálysértés miatt vonják felelősségre, a jelen példában említett esetben a szabálysértési pénzbírság felső határa 750 000 Ft. A helyszíni bírság mértéke 5000 Ft-tól 150 000 Ft-ig terjedhet - foglalta össze az ORFK.

Akkor a házibulit is felejtsem el?

10 főnél többen nem gyűlhetnek össze egy helyen, illetve este 8 és hajnali 5 között tilos az utcán tartózkodni. Ha ezeket betartod, akkor szervezhetsz házibulit, de azért óvatosan: ha nem érzed jól magad, inkább engedd el az idei szilvesztert, illetve olyan vendégeket se fogadj, akik valamilyen tüneteket észlelnek magukon.

A parkba, utcára ne tervezz délutánra "alapozást", ugyanis egy kormányrendelet szerint december 24. és január 3. között tilos közterületen alkoholt fogyasztani Magyarországon!

Ilyen keményen ellenőrzik ezt?

Minden bizonnyal különös figyelmet fognak fordítani az év utolsó éjszakájára. Az ORFK közölte, hogy a rendőrség a szükséges létszámú állománnyal lesz jelen a közterületeken az ünnepi időszak alatt is. Hozzátették, hogy a rendőrség a jogszabályok adta keretek között hajtja végre feladatait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem