16 °C Budapest

Megdöbbentő fordulat Pécsi Ildikó és volt menye rokontartási perében

2019. április 13. 16:00

6 évvel ezelőtt kezdődött Pécsi Ildikó és volt menye, Pártos Csilla között a pereskedés, melynek februárban lett vége. A párhuzamosan zajló rokontartási kereset is véget ért.

A bíróság kimondta, hogy a volt menynek el kell hagynia a Kossuth-díjas színésznő lakását. A döntés ellenére máig nem került pont az ügy végére, ugyanis az unoka, Csabi továbbra sem hagyja el az ingatlant - számolt be a Napi Ász.

Ezzel párhuzamosan egy másik per, úgynevezett rokontartás is zajlott, melynek végére is a napokban került pont. Pártos Csilla a fia képviseletében indított rokontartási pert Pécsi Ildikóval szemben azért, mert a színésznő fia nem fizette meg neki maradéktalanul a gyermektartást. Azonban Pártos Csilla váratlanul elállt a keresettől, mondván, megváltoztak életkörülményeik. A lap úgy tudja, nem csak a korábbi anyagi követeléseitől állt el, hanem már 

visszamenőlegesen sem tart igényt a havi 115 ezer forintnyi rokontartásra.

Kibékülésről azonban szó sincs, sőt, a színésznő jogi képviselője arról tájékoztatta a lapot, hogy májusban a karhatalom emberei fogják kényszeríteni a színésznő unokáját, hogy hagyja el a budai ingatlant.

Rokontartás? Az meg mi?

Már az Alaptörvény hatályba lépését megelőzően is szabályozta a Családjogi törvény, valamint a 2014. március 15-én hatályba lépett Polgári Törvénykönyv is tartalmazza - a rokontartás szabályai között - a szülőtartásra vonatkozó rendelkezéseket - mondta el korábban a Pénzcentrumnak dr. Subasicz Éva ügyvéd. Vagyis korábban is létezett a rokontartás és a szülőtartás is. Szerettük volna megtudni az Országos Bírósági Hivataltól, hány szülőtartással kapcsolatos peres eljárás indult az elmúlt években, ám megkeresésünkre közölték, ezzel kapcsolatos pontos adatot nem tudnak adni. Csak - ahogy írták - a "törvényen alapuló egyéb tartási per" tárgyú ügyekkel kapcsolatos adatot tudtak küldeni.

Ezek szerint 2017-ben 364, míg 2018-ban (szeptember 30-áig) 171 ügy érkezett a bíróságokra. Ezen nyilvántartási adatok tehát nemcsak a szülőtartás, hanem többek között a házastársi vagy testvértartási, illetve a tartás megszüntetése iránti pereket is magukban foglalják.

Totális csőd lehet a válásból

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-ben közel 46 ezren házasodtak össze, a válások száma pedig 20 ezer körülire tehető. De korábbi évek adatai is azt mutatják, hogy hazánkban a házasságoknak csaknem a fele válással végződik.

KATTINTS: Horror árak a fővárosban: a gatyája is rámegy erre a családoknak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A válás eleve nem egy egyszerű élethelyzet, de még jobban megbonyolíthatja a dolgokat, ha nem sikerül megegyezni a gyermekek tartásdíjának összegéről. Az, hogy pontosan mennyit kell fizetni, több mindentől is függ. A bírók az összeg megállapításakor rendszerint mérlegelik a gyerek indokolt szükségeleit, a szülők anyagi helyzetét, és a szülőnek jutatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat is.

Gyermekenként általában a kötelezett fél átlagos jövedelmének 15-25 százalékában határozzák meg. Tehát egy nettó 192 100 forintos átlagkeresettel számolva ez havi szinten 28 815 - 48 025 forint közötti összeget jelent. Viszont ez az összeg sokkal magasabbra is rúghat, ha akár több gyermek után kell tartásdíjat fizetnünk.

Viszont a kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme felét nem haladhatja meg

- mondta korábban megkeresésünkre a Budapest Környéki Törvényszék sajtóosztálya.

Címlapkép: MTI / Zih Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm