2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Kertes házad, telked van? Most elképesztő bírságot kaphatsz, ha ezt nem tartod be


Rengetegen töltik otthon a hétvégét és kertészkednek. Ám nem árt fiigyelni, hiszen aki nem tartja be a szabályokat, arra súlyos büntetést is kiszabhatnak.

Az évnek ebben a szakában, tavasz derekán rengetegen töltik a hétvégét a kert rendbehozatalával, főleg mivel még mindig élénken élnek bennünk a csak nemrég feloldott kijárási korlátozások. Ilyenkor azonban sokan a legegyszerűbb módját választják a zöldhulladéktól való megszabadulásnak: elégetik azt a kert végében.

A szabadtéri tűz gyors terjedésének különösen kedvez a mostani időszak, hiszen a még száraz növényi részek, az avar könnyen lángra kap, az ennyire szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Amikor a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége nagy, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság (NÉBIH EI)) TŰZGYÚJTÁSI TILALMAT (fokozott tűzveszély időszakot) állapíthat meg és hirdethet ki. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon - áll a Katasztrófavédelem oldalán.

A fokozott tűzveszély időszakának kihirdetése és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Jelenleg az egész országra érvényes tűzgyújtási tilalom van érvényben.


Kép: Katasztrofavedelem.hu

 

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi bírsággal sújtható!

 

Avar és kerti hulladék égetése

Tilos a kerti hulladék égetése is! A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját kertben felállított tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen - nyílt lángú - berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz - víz, homok - készenlétben tartásáról;
  • az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Aki nem tartja be a szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályait, tűzvédelmi bírsággal is sújtható, ami az okozott károk megtérítésén felül, az előidézett károk mértékétől függően

20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Ha valaki nem a helyi rendeletben meghatározottak szerint éget a kertjében, az önkormányzat és a katasztrófavédelem is bírságolhat.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked