14 °C Budapest
Rommá keresheted magad, ha kertésznek állsz: fűnyírásból is simán megélhetsz

Rommá keresheted magad, ha kertésznek állsz: fűnyírásból is simán megélhetsz

2019. március 10. 07:00

Itt a tavasz, ideje a hosszú tél után rendbeszedni a kertet. Érdemes a saját kezedbe venni a dolgokat, már ha nem akarsz egy vagon pénzt elkölteni. Ugyanis nem olcsó lusta embernek lenni, a vállalkozók nem ingyen robotolnak az udvarodban. Megnéztük, mennyi pénzt spórolhatsz, ha más helyett te magad végzed el a piszkos munkát.

Kezdjük az egyik leggyakoribb kerti melóval, a fűnyírással. Ezt a legtöbben utálják, és a kertészeti szakik sem vállalják el aprópénzért. Ha mondjuk 500 négyzetmétert kell lenyírni, akkor a terület sajátosságaitól függően minimum 4 ezer forintot kell fizetni a vállalkozóknak - ez volt a legolcsóbb ajánlat, amit találtunk - kiszállási díj nélkül. De a határ a csillagos ég, találtunk olyat is, aki 20 forintért vállalt egy négyzetmétert (összesen 500-at teház 10 ezerért nyír), a legdrágább pedig 30 forintot kért egy négyzetméterért, így 15 ezerért nyírná le az 500 négyzetméteres kertedet egyetlen alkalommal. Kiszállás nélkül. Ha gyakran akarsz füvet nyíratni, akkor minden egyes alkalomra ennyit számolj. A szakemberek szerint 10-14 naponta (tehát havi kétszer legalább) érdemes lenyírni a füvet: így havonta legkevesebb 10 ezer forintba kerülhet a fűnyírás, ha nem magad, hanem vállalkozó csinálja.

Megrohanják a barkácsboltokat a magyarok
A nagy barkácsáruházak is megérzik már, hogy egyre jobbra fordul az idő, és minden nap lehet a kertben dolgozni, többet lehet a szabadban tölteni. Iparági forrásunk szerint a legtöbb magyar általában kerti szerszámokat vesz a nagy üzletekben, és az ezek tárolására alkalmas termékek után is kapkodnak a vevől. Emellett a szezon elején nagyon mennek a virágmagok, a palánták - főképp az évelők, az egynyáriak.

Hogy legyen mit lenyírni, ahhoz ugye füvesíteni is kell. Az sem lesz túl olcsó, ha ezt másra akarod bízni: ha fűmag vetésével képzeled ezt el, akkor azt az egyik általunk talált vállalkozó 800 forintért vállalja négyzetméterenként. Tehát az 500 négyzetmétert 400 ezerért vetik be fűmaggal - ebben benne van a gyomtalanítás, a talajrendezés és a többi szükséges művelet -, locsolni neked kell. Ha ugyanettől a szakitól azt kéred, gyepszőnyeggel füvesítsen, azt négyzetméterenként 1600 forintért vállalják, összesen tehát 800 ezret kell kipengetni a szép gyepért. A másik vállalkozó hirdetése szerint ő 1000 forintért vállal egy négyzetméter füvesítést, tehát félmillió lenne a kert. A legolcsóbb ajánlat, amit találtunk, az fűmagozásra 400 forint per négyzetméter (összesen tehát 200 ezer forint), gyepszőnyegezésre pedig 600 forint per négyzetméter (300 ezer forint a teljes kertre). Ezt jó esetben csak egyszer kell kifizetni, és ha rendesen van gondozva a gyep, akkor jó ideig szép marad.

Ha növényeid is vannak, és azokat is a szakember gondjaira bíznád, az is igencsak meg tudja dobni a költségeket. Elég borsos 3-6 ezer forintos óradíja van például a fák metszésének, és az egyéb kerti munkáknak. Az ágdarálás géppel együtt pedig 10 ezer forint óránként. Ha pedig egy fát kell kivágni, akkor minél nagyobb, annál drágább a dolog: 10-15 ezer forint alatt ne is kalkulálj. A zöldhulladék elszállítása is súlyos pénzekbe kerül: 2500-3000 forint egy köbméter.

Csak ne kelljen vele bajlódni

A legtöbb megrendelő nem rendszeres segítséget kér, inkább csak eseti jelleggel veszi igénybe a vállalkozók szolgáltatásait. Legalábbis a Pénzcentrumnak nyilatkozó vállalkozó azt mondta, hogy ez a jellemző:

Általában a jó idő beálltával kezdenek jönni a telefonok, de van olyan visszatérő ügyfél is, aki már januárban szól, hogy kellene menni. A legtöbben nem kérnek rendszeres kertrendezési szolgáltatást - fűnyírás, metszés, gyomirtás, ilyesmi -, hanem egyszer akarja letudni a munka nagyját. Tehát mondjuk a kertásást, vagy a gazolást, fakivágást, füvesítést. Utána már a tuajdonos maga tartja karban a kertjét, csak az első lépésekkel nem akar, vagy nem tud bajlódni

- mondta egy név nélkül nyilatkozó cégvezető.

Sokan kérnek tanácsokat is kérnek, illetve jellemzően olyan munkákkal bízzák meg őket, ami sok hulladékkal jár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Általában elszállítást is kérnek a tulajdonosok, mivel nem tudnak mit kezdeni az összegyűlt zöldhulladékkal. De az is népszerű szolgáltatásunk, hogy komposztálót állítunk össze a kertben, és megmutatjuk a megrendelőnek, hogy hogyan kell használni azt

- mesélte.

Égetni viszont tilos!

A vállalkozó is kiemelte, hogy érdemes inkább elszállíttatni a kerti hulladékot ahelyett, hogy magad vennéd kezelésbe a dolgot, és elégetnéd az egészet. Ugyanis egyfelől nemrégiben adták ki a tűzgyújtási tilalmat. És nem mellesleg csúnya büntetést is kockáztatsz, ha meggyújtod a biohulladékot!

A szabályozás egyik legfontosabb lényege, hogy se a helyi szabályok, se az esetleges általános tűzgyújtási tilalom nem jelenti azt, hogy bárki gátlástalanul felhalmozhatja a kertjében, mondjuk az avart. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat.

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti!

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?