7 °C Budapest

Itt a legújabb tuti befektetés: kilőttek a balatoni nyaralók árai

2017. május 12. 17:32

Több mint 15 százalékkal nőttek tavaly a lakásárak az országos átlagot tekintve, de volt, ahol ennél sokkal nagyobb emelkedést könyvelhettek el.

Országos átlagban 15,4 százalékkal emelkedtek a lakásárak tavaly, az év végére lassult az éves növekedés, ami az idén is folytatódhat

- mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank pénteken kiadott lakáspiaci jelentését ismertetve. A legnagyobb mértékű, 22,5 százalékos növekedés Budapesten volt 2016-ban, ami alacsonyabb a korábbi időszakok 25-30 százalékos értékeihez képest. A lakáspiacot továbbra is az árak növekedése és a forgalom bővülése határozta meg. A piac ugyanakkor érettebb szakaszába lépett, a megemelkedett keresletre a kínálati oldal is egyértelmű élénküléssel reagált.

A harmadszor kiadott jelentés szerint a keresletet változatlanul a háztartások kedvező jövedelmi és munkaerő-piaci helyzete, valamint az alacsony kamatkörnyezet segítette. Sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagban számított emelkedése nem tekinthető túlfűtöttnek. Tavaly a vidéki városokban 13,8, a községekben 9 százalékot kissé meghaladó mértékű volt a lakásárak átlagos emelkedése. A fővárosban a jelentősen megemelkedett árak miatt már nem nőtt tovább a forgalom.

A várakozásaik szerint 2017 első fél évében a lakásárak növekedési dinamikája lassulni fog, de marad a kétszámjegyű emelkedés. A keresleti oldalon a reáljövedelmek stabil növekedése és a kedvező munkaerő-piaci helyzet élénkíti a lakáspiacot. Az alacsony kamatkörnyezet a befektetési keresletre is hat. A jelentés megállapította, hogy a hitelezési folyamatok továbbra is támogatták a lakáspiaci kereslet élénkülését, mintegy 42 százalékkal nőtt az új lakáscélú hitelkihelyezések volumene. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások súlya nőtt, kissé meghaladta a tranzakciók felét.

Az adósságfék-szabályok továbbra is korlátozzák a túlzott eladósodást, így az új hitelezés bővülése még fenntarthatónak tekinthető az MNB szerint. A hitelfelvevők többsége jóval a limitek alatt vett fel kölcsönt. A lakásárak növekedése tavaly meghaladta az építési költségekét, ami kedvezően hat a fejlesztésekre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Baj lehet a munkaerőhiányból

A kiadott építési engedélyek megugrása után tavaly már az átadott új építésű lakások száma is kétszámjegyű emelkedést mutatott. Az új építésű lakások koncentráltan jelennek meg a fővárosban. A projektek döntő többségét 2018-ban adják át, így a kínálat folyamatos bővülésével csökkenhet az árnyomás a budapesti lakáspiacon. A jelentés kiemelten foglalkozik a balatoni lakásárak alakulásával. A balatoni üdülőkörzet ingatlanpiaca kiemelkedő a fővárosi lakáspiac mellett. A balatoni lakásárak hosszabb távon nagyobb stabilitást mutatnak, a válság hatására az országos átlaghoz képest kisebb mértékben vesztettek értékükből, viszont jelenleg sem tapasztalható az országos átlagnál nagyobb áremelkedés. Az MNB számításai szerint országos átlagban a lakásárak szintje elmarad a makrogazdasági fundamentumok által indokolt szinttől, így az árak folyamatos emelkedése még fenntarthatónak tekinthető.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem