7 °C Budapest

Felújítanád a lakásodat? Ezeket mindenképpen tedd meg, mielőtt belevágnál

2018. április 15. 09:00

Az enyhébb idő beköszöntével kezdetét veszi a lakásfelújítási hullám. Annak érdekében, hogy minden az igényeinknek és pénzügyi lehetőségeinek megfelelően alakuljon, fontos átgondolni a legfontosabb tervezési lépéseket.

Az enyhébb idő beköszöntével kezdetét veszi a lakásfelújítási hullám. Annak érdekében, hogy minden az igényeinknek és pénzügyi lehetőségeinek megfelelően alakuljon, fontos átgondolni a legfontosabb tervezési lépéseket - írja közleményében a Sberbank.

Írjunk listát a felújítandókról!

A rideg téli hónapok utáni tavaszias időjárás arra motivál minket, hogy az otthonunkat is felfrissítsük a megújulás jegyében. A tavaszi nagytakarítás során felmérhetjük lakásunk állapotát és pontosan feljegyezhetjük a javítandó, cserélendő, felújítandó bútorokat, ajtókat-ablakokat, készülékeket, helyiségeket. Ez a lista képezheti az alapját a későbbi felújítási döntésnek. Állítsunk fel a tételek között fontossági sorrendet és ez alapján döntsük el, melyek a halasztást nem tűrő feladatok és melyek azok, amelyek csak a szebb, modernebb környezetet szolgálják.

Kérjünk árajánlatokat!

A listánkon szereplő tételekhez próbáljunk különféle forrásokból előzetes költségbecslést készíteni és hasonlítsuk azt össze a reális anyagi lehetőségeinkkel. Ezek alapján tudunk már felelős döntést hozni arról, hogy mekkora felújítást tudunk vállalni. Az eldöntött felújítási munkákra kérjünk be több szakembertől vagy cégtől árajánlatot. Az ajánlatok összehasonlításakor a szolgáltatás / készülék / ajtó-ablak minőségét is vegyük figyelembe.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A magasabb minőség hosszabb távon szolgálja ki a lakásunkat, bár lehet, hogy most nagyobb kiadást jelent, mégis megéri inkább azt választani. Nem mindig a legolcsóbb megoldás a legjobb. Hasznosak lehetnek ismerősöktől szerzett ajánlások, megtekinthető referenciamunkák is a megfelelő szakember vagy cég kiválasztásához.

Vizsgáljuk meg az anyagi lehetőségeinket!

A szolgáltatások / termékek megrendelése előtt gondoljuk át alaposan anyagi lehetőségeinket. Van-e elegendő saját pénzünk a kivitelezés finanszírozásához? Esetleg részben vagy egészben banki hitelből szeretnénk a felújítást megvalósítani? Amennyiben szükséges banki hitel felvétele, és nem szeretnénk emiatt jelzálogot tenni ingatlanunkra, úgy a megfelelő megoldás a szabad felhasználású személyi kölcsön.

"Egyik nagy előnye, hogy fix kamatozású konstrukció választása esetén egészen a hitel lejáratáig jól tervezhetőek a kiadások, mert a törlesztőrészletek összege többnyire nem változik. Fontos a kiválasztásnál, hogy ne csak a hitel kamatára, hanem a THM-re (teljes hiteldíj mutató) is figyeljünk, hiszen ez tartalmazza a kamat mellett az összes, kölcsönnel kapcsolatos egyéb költséget is. Előfordulhat ugyanis, hogy egy vonzóan alacsony kamat mellé egy jóval magasabb THM társul. Ilyenkor célszerű az alacsonyabb THM-el elérhető ajánlatot választani." - tanácsolta Fodor Tamás, a Sberbank lakossági üzletág igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felvehető kölcsönösszeget a személyi kölcsönök többsége esetében a felvevő bejelentett, rendszeres jövedelme alapján számolják ki. Emellett a bankok más feltételeket is szabhatnak, ezekről a bankok internetes oldalain és az online banki összehasonlító oldalakon tudunk részletesebben tájékozódni. A banki hiteligénylés beadása előtt össze kell szednünk a szükséges iratokat, igazolásokat, hogy gyorsan megtörténhessen a hitelkérelmünk elbírálása, a hitelösszeg folyósítása.

Tervezzük meg a felújítás időrendjét!

A szolgáltatás / készülék megrendelésekor már tudnunk kell, hogy mikor lehet kivitelezni a munkálatokat, készülékcseréket. Nagyobb munkák alatt gyakran a lakásban sem lehet lakni vagy nagyon bajosan, így a saját életritmusunkat, munkahelyi és magánéleti időrendünket is figyelembe kell venni a tervezéskor. Ráadásul a szakemberek elérhetősége is elég limitált a felújítási csúcsszezonban, így lehetséges, hogy csak az általuk adott időpontban vállalják a munkákat, cseréket. Tájékozódjunk előre a munkálatok időbeni megvalósíthatóságáról a kiszemelt cégnél, szakembernél!

Megvalósítás!

Az alapos előkészítés után nincs más hátra, mint a tervezett munkálatok kivitelezése. Javasolt folyamatosan írásban követni, hogy a terveink szerint haladnak-e a munkák és a költségek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem