9 °C Budapest

Ezek a magyarok a fűtési szezon legnagyobb nyertesei: mutatjuk, mi a trükk

2019. december 10. 20:30

Az újHÁZ Centrum szakértői minden évben megvizsgálják a fűtőanyag-piacot, hogy kiderüljön, mely fűtési módot választó háztartások zsebében marad a legtöbb pénz a szezon végére.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóságra törekvő, környezetbarát, üveghatású gázok kibocsátását teljes mértékben megelőző fűtési megoldások. Ezek az esetek többségében a megújuló energiaforrásokon alapulnak és olyan rendszerszintű eszközöket társíthatunk hozzájuk, amelyek napkollektorokkal, turbinákkal vagy fejlett generátorokkal állítják elő a villamosenergiát - mondják az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint az egyszeri, nagyobb volumenű beruházások akár már néhány év alatt megtérülhetnek akkor, ha kizárólagos, vagy másodlagos fűtési megoldásként használjuk fel a megújuló erőforrásból nyert energiánkat.

Bár egyre nagyobb teret nyernek az innovatív fűtési lehetőségek, napjainkban még mindig a gáz, a villanyfűtés a leggyakoribb a hagyományos tüzelés mellett. Úgy tudni, ez utóbbi a második leggyakoribb opció, jelenleg Magyarországon összesen mintegy hatszázezer háztartás alkalmazza.

Mennyi az annyi?

Az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői megvizsgálták a fűtőanyagok piacát és kiszámolták, ki jár a legjobban, illetve mely tüzelőanyagok vásárlása éri meg a leginkább a fogyasztóknak. Minden kétséget kizáróan a villanyfűtést alkalmazóknak kell a leginkább a zsebükbe nyúlniuk, energiaszámlájuk ugyanis kiugróan magasra emelkedhet. Különösen igaz ez akkor, ha egyrészről nincs megfelelően szigetelve otthonuk, másrészről pedig nem energiatakarékos villanypaneleket használnak a helyiségek fűtésére - magyarázzák a szakértők.

Szigetelnéd a házad, de szűkös a keret? Találd meg a legjobb személyikölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A földgáz fűtőértéke függ az anyag minőségétől, de általánosságban véve 34 MJ/köbméter közeli szinten van. Ezzel szemben a tűzifa és a brikett fűtőértéke az alapanyag minőségétől függ. Míg előbbit a fa fajtáján túl annak nedvességtartalma is befolyásolja, addig utóbbi esetében a préselési technológia is mérvadó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tüzelés is lehet fenntartható

A brikett fűtőértékét jelentősen befolyásolja, hogy előállítása során mekkora nyomás alatt volt. Minél tömörebb ugyanis a brikett, annál tovább ég

- mutatnak rá az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint az átlagos brikettel történő fűtés is fele annyi alapanyagot igényel, mint a tűzifával történő fűtés, ráadásul 16-18 MJ/kilogrammos fűtőértéke is magasabb a tűzifáénál. Ezek esetében a fűtőérték a nedvességtartamtól és a fa fajtájától is függ. A legalacsonyabb fűtőértékkel az akác rendelkezik, de a csertölgy is csak ritkán éri el a brikett szintjét.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet az úgynevezett biobrikettekre is, amelyek teljes mértékben megújuló energiaforrásnak számítanak, ezáltal kategóriájuk legkörnyezetbarátabb megoldásaiként tartják számon. Ezek hátránya ugyanakkor az, hogy jóval magasabb áron szerezhetők be, mint a tűzifák, előnyük azonban, hogy készen megvásárolhatók és nem koszolnak. A piaci árakon számolva azonban kijelenthető, hogy az egy egységnyi fűtőértékük magasabb áron állítható elő, mint a tűzifa esetében.

Jelenleg két út látszik kirajzolni a szilárd tüzeléssel fűtő háztartások számára. Ha környezettudatosan és kevés fizikai munkát ráfordítva szeretnék otthonuk melegét biztosítani, úgy a biobrikettek használatát javasoljuk. Amennyiben azonban kereteik nem teszik lehetővé ezek alkalmazását, úgy továbbra is az akác tűzifa megvásárlásával járnak a legjobban

- húzzák alá a szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm