Children feet barefoot and with shoes

Rémes sors vár ezekre a magyar gyerekekre: nem tehetnek semmiről, mégis sokukra a pokol vár

2024. április 22. 08:27

Jobb esélyekkel kezdik felnőtt életüket azok az állami gondozottak, akik nevelőszülőknél nőnek fel - írja a Telex.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon mintegy 20 ezer gyerek él állami gondozásban. Az állami gondozás célja, hogy ideiglenesen neveljék a gyereket addig, amíg visszakerülhet a saját családjába vagy bekerülhet egy örökbefogadó családba. A vér szerinti szülők azonban gyakran nem képesek megoldani azokat a problémákat, amelyek a kiemeléshez vezettek, és a 3 év feletti gyerekeknek rendkívül nehéz örökbefogadó családot találni - írják.

Pedig az állami gondozásnak két formája honosodott meg: az intézményi, illetve a nevelőszülői elhelyezés. A gyermekvédelmi szakma hosszú évek alatt viszont arra a meggyőződésre jutott, hogy az intézményi nevelés helyett a gyermekek számára előnyösebb, ha a családhoz jobban hasonlító közegben nevelkednek. Ennek ellenére az EU-ban a gyermekvédelmi gondoskodásban levő gyerekek 40 százaléka bentlakásos intézményekben él. Ez legnagyobb részben arra vezethető vissza, hogy nehéz és költséges feladat megfelelő számú felkészült és alkalmas nevelőszülőről gondoskodni - írják. A magyar gyermekvédelmi rendszerből egyébként 2000 nevelőszülő hiányzik a szakemberek szerint.

Egy friss tanulmány azt is kimutatja, ráadásul magyar adatokon, hogy azok a serdülők, akik nevelőszülői családban nőttek fel, fiatal felnőttként lényegesen jobb esélyekkel kezdik el életüket, mint a számos megfigyelhető szempont szerint hozzájuk hasonló, intézményben nevelkedő gyerekek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm